17 Μαρτίου 2019

Βρετανία: Συλλεκτικό νόμισμα προς τιμήν του Στίβεν Χόκινγκ

Φόρο τιμής στον Καθηγητή Στίβεν Χόκινγκ απέτισε το Βρετανικό Βασιλικό Νομισματοκοπείο με ένα καινούργιο νόμισμα των 50 πενών, το οποίο αναφέρεται στην πρωτοπόρα εργασία του φυσικού σχετικά με τις μαύρες τρύπες.

Το συλλεκτικό νόμισμα - δεν θα τεθεί σε κυκλοφορία - θα είναι διαθέσιμο σε χρυσό, ασήμι και ασήμι διπλού πάχους (γνωστό ως piedfort).

Σε αυτό είναι χαραγμένο με κεφαλαία γράμματα το όνομα του φυσικού που έφυγε από τη ζωή το 2018, πάνω από ένα σχέδιο ομόκεντρων «κύκλων» που αναπαριστά μια μαύρη τρύπα. Επιπλέον, στο νόμισμα είναι χαραγμένος ο μαθηματικός τύπος της κατά γενική ομολογία σημαντικότερης επιστημονικής ανακάλυψης του Χόκινγκ: ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι εντελώς μαύρες και ότι εκπέμπουν ακτινοβολία, κάτι που σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα εξαφανιστούν. 


Η Βρετανή χαράκτρια Εντουίνα Έλις (Edwina Ellis), σχεδιάζοντας το νόμισμα, στράφηκε στην «παιχνιδιάρικη» πλευρά του Χόκινγκ και την ικανότητά του να εξηγεί περίπλοκες ιδέες με απλό τρόπο. «Ο Στίβεν Χόκινγκ έκανε προσβάσιμα, ελκυστικά και αρεστά τα δύσκολα θέματα, και αυτό θέλησα να απεικονίσω με το σχέδιό μου, για το οποίο πηγή έμπνευσης ήταν μια διάλεξη που έδωσε στη Χιλή, το 2008» εξήγησε. «Ο Χόκινγκ, στην καλύτερη παιχνιδιάρικη διάθεσή του, προσκαλεί το ακροατήριο να στοχαστεί, περιεργαζόμενο μια μαύρη τρύπα, πριν μπει μέσα» είπε. 


Το καινούργιο νόμισμα των 50 πενών είναι το τελευταίο μιας σειράς βρετανικών νομισμάτων προς τιμήν φυσικών, συμπεριλαμβανομένων αυτού με τον Κάρολο Δαρβίνο (2009) και αυτού με τον Ισαάκ Νεύτωνα (2017). Το κοινό μπορεί να το προμηθευτεί από τον ιστότοπο του The Royal Mint.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου