3 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Μήτσος και το Κατινάκι δεν είναι πια εδώ

Ο γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς Διογένης Καμένος, γνωστός στο ελληνικό κοινό από την πρωτοποριακή σειρά «Μήτσος και Κατινάκι», δεν είναι πια εδώ. Πέθανε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 71 ετών. Σήμερα, στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, η κηδεία του.

Ο Διογένης Καμένος ήταν γεννημένος το 1948 στη Λεμεσό της Κύπρου, ξεκίνησε να σπουδάζει Ιατρική στην Αθήνα αλλά γρήγορα τον κέρδισε η γελοιογραφία. 

Δούλεψε σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες και έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στο ελληνικό κοινό από την πρωτοποριακή σειρά κόμικς με τίτλο «Μήτσος και Κατινάκι» που δημοσιευόταν στην «Ελευθεροτυπία» στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Το πρωταγωνιστικό του ντουέτο, σ
ύμφωνα με την "Εφημερίδα των Συντακτών", ένα τυπικό μικροαστικό ζευγάρι που πάσχιζε να «επιβιώσει» στην Ελλάδα της Δεξιάς διατηρώντας την αξιοπρέπειά του και προσπαθώντας να εκφράσει προοδευτικές ιδέες αλλά με ατέλειωτες αντιφάσεις στην καθημερινότητά του, αντανακλούσε τις αντίστοιχες κοινωνικές αντιφάσεις της εποχής με άφθονο χιούμορ.

Ο σχολιασμός του Καμένου ήταν πάντα βαθύτατα πολιτικός είτε αφορούσε τις σχέσεις των δύο φύλων με τον υποτιθέμενο «μάτσο» Μήτσο και την άγουρη «φεμινίστρια» Κατίνα σε διαρκή διαμάχη είτε αφορούσε την οικονομική πραγματικότητα και τα συνεχή μέτρα των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες μέρες της καραμανλικής της εκδοχής.

Από τα πρόσωπα που συναναστρέφονταν με το ζευγάρι, πιο «δημοφιλής» ήταν η μισητή φασίστρια κυρία Μπαρούφου του επάνω ορόφου που, έστω κι αν δεν φαινόταν ποτέ το πρόσωπό της στα σκίτσα του Καμένου, ο Μήτσος ένιωθε στο πετσί του και στο κεφάλι του τα αντικείμενα που του πετούσε. Ανάμεσά τους κάκτοι στο σχήμα του αγκυλωτού σταυρού, πορτρέτα του Χίτλερ κ.ά. Ο Διογένης Καμένος συνέλεξε όλο το υλικό από τις περιπέτειες του Μήτσου και της Κατίνας σε έξι τόμους που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ακμων (1978) και συνέχισε από τότε να δημιουργεί γελοιογραφίες στην «Ελευθεροτυπία» μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 και να λαμβάνει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η κηδεία του γελοιογράφου και δημιουργού κόμικς Διογένη Καμένου θα γίνει σήμερα (3 Σεπτεμβρίου) στις 12:30 το μεσημέρι στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου