4 Σεπτεμβρίου 2019

Γκάφα Μητσοτάκη το αίτημα δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα

Τέλος φαίνεται πως τίθεται στη συζήτηση για τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, έπειτα από την προκλητική δήλωση της Χάνα Μπόλτον, εκπροσώπου του Βρετανικού Μουσείου.

Η κα Μπόλτον υπογράμμισε πως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι η αναγνώριση της Βρετανίας ως νόμιμου ιδιοκτήτη τους. Ανάλογες δηλώσεις, περί ιδιοκτησίας των Γλυπτών από το βρετανικό Μουσείο είχαν κάνει, επίσης, τόσο ο διευθυντής του Μουσείου όσο και ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Observer, επ' ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την εθνική μας παλιγγενεσία, είχε προτείνει στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον,
«να σταλούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, ως δάνειο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», ενώ είχε προσθέσει ότι «από την πλευρά μας θα στείλουμε πολύ σημαντικά αντικείμενα, για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο». Ξεκαθάριζε πάντως ότι «η απαίτησή μας για επιστροφή των Γλυπτών παραμένει ακέραια».

Για μεγαλειώδη γκάφα του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πρώην υπουργό πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά να υπογραμμίζει ότι ο δανεισμός των Γλυπτών προς έκθεση αποδέχεται στην ουσία τις απαιτήσεις των δανειστών, περί αναγνώρισης της κυριότητά τους, γεγονός που ακυρώνει την οριστική επιστροφή και επανένωση. 


Για «αφελή πρωτοβουλία» του πρωθυπουργού περί δανεισμού των Μαρμάρων του Παρθενώνα, έκανε λόγο με ανάρτηση του στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να εμφανίζεται ως νόμιμος ιδιοκτήτης τους». «Επειδή, όμως, τα θέματα της υπεράσπισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι σημαντικότερα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, δε θα σταθώ στην αστοχία της κυβέρνησης», προσέθεσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι θα καλέσει την κυβέρνηση «να σταματήσει να ρίχνει νερό στο μύλο των Βρετανών και αντί επιστολών δανεισμού προς το Μουσείο να ζητήσει, επ' αφορμή των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και με την στήριξη όλων μας, την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα».

Την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα σχολίασαν κυβερνητικές πηγές: «Ο κ. Τσίπρας δεν είναι σχολιαστής της επικαιρότητας. Είναι πρώην πρωθυπουργός. Επί τέσσερα χρόνια, ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε, πέρα από κάποιες γενικόλογες δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα; Καμία... Αν μάλιστα ο κ. Τσίπρας ενδιαφερόταν πραγματικά για το θέμα κι όχι για να κάνει φθηνή αντιπολίτευση, θα διάβαζε ότι στις δηλώσεις του πρωθυπουργού αναφέρεται με σαφήνεια ότι "η απαίτησή μας για επιστροφή των Γλυπτών ισχύει στο ακέραιο"» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Κυνισμό καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ η νυν υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα γλυπτά είναι κλεμμένα και φυσικά δεν ανήκουν στους Βρετανούς». Ενδεχόμενος δανεισμός των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα δεν θα συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή βρετανικής κυριότητάς τους, ξεκαθάρισε η κ. Μενδώνη, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ. «Από την στιγμή που έχουμε κλοπή αυτομάτως αυτό δεν δημιουργεί δικαιώματα» κυριότητας, νομής, ή κατοχής, επισήμανε η υπουργός. 

Από όλα αυτά όμως τι έμεινε; Ότι, σχετικά με το στόχο μας που δεν είναι άλλος από την οριστική και μόνιμη 
επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, έγιναν κάποια βήματα προς τα πίσω... Όχι στην επιστροφή άλλα ούτε καν στον δανεισμό των Γλυπτών δεν συμφωνούν οι Βρετανοί. Απαιτούν μάλιστα την αναγνώριση της Βρετανίας ως νόμιμου ιδιοκτήτη τους! Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να μιλήσει όχι μόνο για προχειρότητα στην πρόταση Μητσοτάκη αλλά και για γκάφα.

Takis Ant για το afirimeno.com

Πηγές: Με πληροφορίας από 
naftemporiki.grkathimerini.gr, Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου