9 Απριλίου 2020

H «Στρατηγική Εξόδου» της Κομισιόν από τα μέτρα περιορισμού

Την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, «με μεγάλα ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα», προτείνει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που τιτλοφορείται «Στρατηγική Εξόδου» και αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Die Welt. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Επιτροπή προτείνει τα κράτη να άρουν τους περιορισμούς πρώτα σε τοπικό επίπεδο και να διευρύνουν σταδιακά το άνοιγμα, διασφαλίζοντας όμως ικανό διάστημα μεταξύ κάθε σταδίου.

Ως σημείο αναφοράς, οι συντάκτες του εγγράφου δίνουν έναν μήνα μεταξύ κάθε μεμονωμένου βήματος προς την εξομάλυνση.

Επί της αρχής, επισημαίνεται, τα μέτρα πρέπει στο εξής να είναι περισσότερο στοχευμένα και για αυτό οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι πιο ηλικιωμένοι, πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται για μεγαλύτερο διάστημα. Μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφοι και πολιτιστικοί χώροι θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν σταδιακά. «Η άρση της απαγόρευσης που αφορά τις μεγάλες συγκεντρώσεις, π.χ. τα φεστιβάλ, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο», αναφέρει η Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά την εργασία, η Κομισιόν τονίζει ότι «δεν θα πρέπει όλος ο πληθυσμός να επιστρέψει ταυτόχρονα στην εργασία του». Αντ' αυτού, υπογραμμίζεται, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους πιο απαραίτητους τομείς, ενώ θα πρέπει να εξετάζεται το κατά πόσο κάποιος κλάδος προσφέρεται για εργασία από το σπίτι. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: MotionTeam / Γ. Κωνσταντινίδης 

Όσο για τις διακοπές; Δεν πρόκειται να είναι ένα κανονικό καλοκαίρι, λένε οι ειδικοί.

DW: Όνειρο θερινής νυκτός οι φετινές διακοπές;

«Για μεγάλα ταξίδια στο εξωτερικό δεν μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση ένας ασφαλής σχεδιασμός», επισήμανε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ. Εξαιρέσεις δεν πρόκειται να γίνουν ωστόσο ούτε στο εσωτερικό, τουλάχιστον όχι όσο δεν υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση και δεν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. 

Αισιόδοξος εμφανίζεται πάντως ο υφυπουργός Οικονομίας και εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τον Τουρισμό Τόμας Μπάραϊς. Ο ίδιος ελπίζει ότι «μέχρι το καλοκαίρι θα είναι και πάλι εφικτά τα ταξίδια. Είναι σημαντικό όχι μόνον για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη διακοπών».

Τελείως διαφορετική η ανάγνωση του σοσιαλδημοκράτη βουλευτή και ειδικού σε θέματα Υγείας του SPD Καρλ Λάουτερμπαχ: «Tα στοιχεία που έχουμε είναι πολύ κακά για να χαλαρώσουμε. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να είναι ένα κανονικό καλοκαίρι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου της Γερμανίας Κλάους Ράινχαρντ ο οποίος δήλωσε στην WAZ: «Δεν νομίζω να μπορέσουν να ταξιδέψουν οι Γερμανοί κανονικά το φετινό καλοκαίρι. […] Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό. Πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να μπούμε όπως συνήθως στο αυτοκίνητο, το τρένο ή το αεροπλάνο για να πάμε διακοπές».

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου