1 Ιανουαρίου 2022

20 χρόνια ευρώ: Ο θρίαμβος ενός συμβόλου

Ήταν Πρωτοχρονιά του 2002 όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ, αντικαθιστώντας τα εθνικά νομίσματα 12 -τότε- ευρωπαϊκών χωρών. Σήμερα 1η Ιανουαρίου 2022 το ευρώ γιορτάζει τα 20ά του γενέθλια.

Σήμερα, 342 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν με το ευρώ καθημερινά. Σήμερα, είναι το επίσημο μέσο συναλλαγών σε 19 χώρες μέλη της ΕΕ και σε άλλες δύο, που το χρησιμοποιούν επίσης ως μέσο πληρωμών. 

«Το ευρώ είναι ο θρίαμβος ενός συμβόλου έναντι της ουσίας», δήλωνε τότε ο Αμερικανός οικονομολόγος και βραβευμένος με Νόμπελ, Πολ Κρούγκμαν. Και είχε δίκιο ως ένα βαθμό, γιατί το κοινό ευρώ σημαίνει κάτι περισσότερο από ένα μέσο πληρωμής. Βέβαια, στη συνέχεια, ο Κρούγκμαν από θιασώτης του ευρώ έγινε πολέμιος. «Το ευρώ είναι ένας ζουρλομανδύας» έλεγε το 2014 ο Αμερικανός Νομπελίστας στο ιρλανδικό ραδιόφωνο RTE.

«Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έκανε την ευρωπαϊκή ενοποίηση μη αναστρέψιμη», διαβεβαίωνε επίσης ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ –το βασικό πρόσωπο στην εισαγωγή του ευρώ. Αλλωστε, η εισαγωγή του ευρώ ήταν σαν μια συμφωνία ανταλλαγής τότε, για την επανένωση της Γερμανίας. Ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν, λέγεται ότι μόνο με την εισαγωγή του ευρώ, έδωσε την έγκρισή του για την επανένωση της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία.

«Το ευρώ ήταν το αποτέλεσμα ενός επώδυνου συμβιβασμού μεταξύ της Γερμανίας, η οποία συμφώνησε να εγκαταλείψει το γερμανικό μάρκο, σύμβολο της μεταπολεμικής ανάκαμψής της, με αντάλλαγμα τη στήριξη της Γαλλίας για την επανένωση της χώρας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου», λέει ο Γκούντραμ Βολφ, διευθυντής του ινστιτούτου Μπρίγκελ των Βρυξελλών. «Εκείνη την εποχή, το να γίνει το ευρώ κορυφαίο διεθνές νόμισμα θα μπορούσε να ήταν φιλοδοξία της Γαλλίας, αλλά σίγουρα όχι των Γερμανών», λέει ο Βολφ.

Ο σκεπτικισμός στη Γερμανία για το ευρώ ήταν μάλιστα μεγάλος τότε, καθώς οι Γερμανοί φοβόντουσαν να εγκαταλείψουν το πανίσχυρο μάρκο. Τελικά, η Γερμανία επανενώθηκε και έτσι γεννήθηκε και το ευρώ. Ο μετέπειτα Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ χαρακτήρισε το ευρώ ως «μια νίκη για την Ευρώπη» που διεκδικεί «επιτέλους την ταυτότητά της και τη δύναμή της».

Σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας, το ευρώ είχε επίσης στόχο να ανταγωνιστεί το πανίσχυρο αμερικανικό δολάριο . Όμως, δύο δεκαετίες αργότερα, το δολάριο εξακολουθεί να κυριαρχεί ως το ασφαλέστερο νόμισμα στον κόσμο.

Περισσότερα από 2,1 τρισεκατομμύρια δολάρια κυκλοφορούν σήμερα στον κόσμο και περίπου το 60% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Fed είναι σε δολάρια. Περίπου 1,46 τρισεκατομμύρια είναι τα ευρώ που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή ως μετρητά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αλλά ακόμα κι αν το ευρωπαϊκό νόμισμα δεν απειλεί την ηγεμονία του δολαρίου, έχει γίνει ένας αξιοσέβαστος ανταγωνιστής.

Σύμφωνα με τον Γκούντραμ Βολφ πάντως, το κλειδί για την επιτυχία του ευρώ βρίσκεται πάνω από όλα στην οικονομική ανάπτυξη. «Αν έχουμε μια δυναμική οικονομία, θα προσελκύουμε επενδύσεις στην Ευρώπη και το ευρώ θα ενισχύεται», λέει ο διευθυντής του Μπρίγκελ. «Διατηρούμε τις τιμές σταθερές και το νόμισμά σας ασφαλές» διαβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της οποίας αυτό είναι το επίσημο σύνθημα και η θεμελιώδης αποστολή. Ωστόσο, ο πληθωρισμός έφτασε στο 4,9% κατά μέσο όρο, στις 19 χώρες της Ευρωζώνης. Ποτέ δεν ήταν τόσο υψηλό το ποσοστό αυτό, εδώ και 30 χρόνια και τη γερμανική επανένωση του 1990! Στον ευρωπαϊκό Νότο, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που εκτιμούν ότι το ευρώ μείωσε την αγοραστική τους δύναμη και «ενίσχυσε τον πληθωρισμό».

«Υπήρχε μια έντονη εντύπωση ότι οι τιμές έχουν ανέβει, αλλά παρ' όλα αυτά, τα στατιστικά στοιχεία λένε το αντίθετο», υποστηρίζει ο Τζιοβάνι Μαστρομπουόνι, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και συγγραφέας σχετικής μελέτης για το θέμα. Ο Ιταλός καθηγητής συνέκρινε τις τιμές πολλών καθημερινών αγαθών στη ζώνη του ευρώ: σε αρκετά φθηνά προϊόντα οι τιμές τους αυξήθηκαν κατά τη μετάβαση στο ευρώ, κυρίως λόγω της "στρογγυλοποίησης" προς τα πάνω που πραγματοποίησαν κάποιοι έμποροι. Όμως τα γενικά στατιστικά στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν έχουν επηρεαστεί, επειδή στα ακριβότερα προϊόντα, οι τιμές δεν αυξήθηκαν, ταυτόχρονα. Έχουν ακόμη και μειωθεί, λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας, λέει ο Τζιοβάνι Μαστρομπουόνι.

Πηγή: naftemporiki.gr

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου