6 Ιανουαρίου 2022

Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη. Η θέση της Ελλάδας

Τους «πρωταθλητές» και τους «ουραγούς» σε ό,τι αφορά την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη καταδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Eurostat.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής, το 2019, ένας στους τρεις Ευρωπαίους (33%) ανέφερε ότι δεν κατανάλωνε καθόλου φρούτα ή λαχανικά καθημερινά και μόνο το 12% του πληθυσμού της Ε.Ε. κατανάλωνε τις συνιστώμενες 5 μερίδες ή περισσότερες καθημερινά. Κατά μέσο όρο, πάνω από το μισό του ευρωπαϊκού πληθυσμού (55%) δήλωσε ότι κατανάλωνε από μία έως τέσσερις μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Την πρωτιά, με την υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη 5 ή περισσότερων μερίδων φρούτων και λαχανικών κατέχει η Ιρλανδία (33% του πληθυσμού) και ακολουθούν η Ολλανδία (30%), η Δανία (23%) και η Γαλλία (20%).


Στον αντίποδα, τα ποσοστά με τη χαμηλότερη κατανάλωση ημερησίως είχε η Ρουμανία, όπου μόνο το 2% του πληθυσμού κατανάλωνε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών, και έπονται η Βουλγαρία και η Σλοβενία ​​(αμφότερες με 5%) και η Αυστρία με 6%.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το ποσοστό του πληθυσμού που κατανάλωνε 5 ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά διαμορφωνόταν στο 12%, ποσοστό που αντιστοιχεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι γυναίκες καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά συγκριτικά με τους άνδρες. Κατά μέσο όρο, το 58% των γυναικών ανέφεραν ότι κατανάλωναν 1 έως 4 μερίδες καθημερινά έναντι 51% των ανδρών. Παράλληλα, περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες ανέφεραν ότι παραλείπουν εντελώς την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (39% έναντι 27%).

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου