6 Ιανουαρίου 2022

Τι συμβαίνει με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού;

Νέα μετάλλαξη σε επιβάτη που επέστρεφε στη Γαλλία από το Καμερούν. Στο Ισραήλ καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα «Flurona», ενώ η Όμικρον συνεχίζει να εξαπλώνεται. Από τη Deutsche Welle:

Το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον, παρά το ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτική εμφανίζεται με πιο ήπια συμπτώματα από τη Δέλτα, γεννά ελπίδες. Την ίδια ώρα ωστόσο, εμφανίστηκε και νέα παραλλαγή του ιού, για την οποία δεν γνωρίζουμε ούτε από πού ακριβώς προέρχεται ούτε πόσο πραγματικά επικίνδυνη είναι. Το νοσοκομείο IΗU Méditerrannée της Μασσαλίας ανακοίνωσε ότι το νέο στέλεχος κορωνοϊού εντοπίστηκε ασθενή που επέστρεφε στη Γαλλία από το Καμερούν, ο οποίος ενδέχεται να μετέδωσε τον ιό σε άλλα δώδεκα άτομα στη νότια Γαλλία.

Μεταλλάξεις της πρωτεϊνικής ακίδας

Στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού με το όνομα Β.1.640.2 παρατηρούνται 46 μεταλλάξεις, σύμφωνα με πρώτη μελέτη. Σύμφωνα με αυτήν, οι ήδη γνωστές μεταλλάξεις Ν501Υ και Ε484Κ εντοπίζονται και στην πρωτεϊνική ακίδα της νέας παραλλαγής. Αν η Β.1.640.2 είναι στην πραγματικότητα πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό SARS-CoV-2, δεν μπορεί ακόμη να ειπωθεί με ακρίβεια, τουλάχιστον με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και τον ακόμη χαμηλό αριθμό κρουσμάτων.

Επίσης δεν είναι ακόμη γνωστή η προέλευση της. Το ότι εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο που επέστρεφε από ταξίδι στο Καμερούν δεν σημαίνει ότι δημιουργήθηκε στη χώρα της κεντρικής Αφρικής. Ωστόσο τα πολύ χαμηλά εμβολιασμού στην περιοχή ευνοούν την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλιτιμόρης στις ΗΠΑ , το ποσοστό εμβολιασμού στο Καμερούν ανέρχεται προς το παρόν στο 2,4%. Με άλλα λόγια, όσο η παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία δεν προχωρά, τόσο θα εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις.

Επιστροφή στην Όμικρον

Την ίδια ώρα η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο. Ολοένα περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ωστόσο ότι εμφανίζεται με ηπιότερα συμπτώματα. Τα Τ-λεμφοκύτταρα των εμβολιασμένων και όσων έχουν νοσήσει αντιδρούν καλύτερα απέναντι στην Όμικρον, προστατεύοντας όσους προσβάλλονται από σοβαρές επιπλοκές.

Αν και η μετάλλαξη Όμικρον έχει αλλάξει τόσο πολύ την πρωτεϊνική ακίδα του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να προσβάλλονται ακόμη και εμβολιασμένοι, εντούτοις η ανοσολογική απόκριση μέσω των Τ-λεμφοκυττάρων φαίνεται ότι λειτουργεί παρόλα αυτά κατά 70 εώς 80%. Επίσης η Όμικρον επιτίθεται λιγότερα συχνά στους πνεύμονες και περισσότερο στην ανώτερη αναπνευστική οδό -λαιμός, τραχεία, ρινική κοιλότητα. Σύμφωνα με ερευνητές από το Χονγκ Κονγκ η μετάλλαξη Όμικρον προσβάλει το βρογχικό σύστημα έως και κατά 70% γρηγορότερα από τη Δέλτα, ωστόσο εξαπλώνεται 10 φορές λιγότερo έντονα στο αναπνευστικό σύστημα.

Τι είναι η «Flurona»

Στο μεταξύ στο Ισραήλ 31χρονη έγκυος μολύνθηκε ταυτόχρονα από τον κορωνοϊό και τον εποχικό ιό της γρίπης. Πρόκειται για το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό «Flurona» στον κόσμο – από τον αγγλικό όρο flu για τη γρίπη και το «corona» για τον κορωνοϊό.Σύμφωνα με το υπ. Υγείας του Ισραήλ η έγκυος ήταν εμβολιασμένη και νόσησε ελαφρά. Την ίδια ώρα το ισραηλινό υπ. Υγείας ερευνά την περίπτωση «Flurona» και κατά πόσο μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες επιπλοκές. H εφημερίδα Times of Israel αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του 2021 πάνω από 2.000 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν με γρίπη.

Αλεξάντερ Φρόιντ
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου