2 Ιανουαρίου 2022

Ο Κουρτς βρήκε δουλειά με απολαβές 500.000 ευρώ τον χρόνο

Ως εργοδότης του φέρεται ο ιδρυτής της Palantir, Γερμανοαμερικανός δισεκατομμυριούχος και διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων, Πέτερ Τιλ.

Ο 35χρονος υπόδικος πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο άνθρωπος, που έχτισε τη μετεωρική πολιτική του άνοδο εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την αντιμεταναστευτική ρητορική, μεταναστεύει στις ΗΠΑ. 

Αρχικά διέρρευσε η πληροφορία ότι έχει προσληφθεί από την Palantir, μία από τις μεγαλύτερες και πιο μυστικοπαθείς εταιρείες διαχείρισης δεδομένων στον πλανήτη. Εν συνεχεία διευκρινίστηκε ότι αυτό δεν είναι εφικτό, επειδή η Palantir είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και δεσμεύεται από κανόνες που της απαγορεύουν την πρόσληψη υποδίκων. Σύμφωνα με τον αυστριακό Τύπο, εργοδότης του Κουρτς θα είναι απευθείας ο ιδρυτής της Palantir, o Γερμανοαμερικανός δισεκατομμυριούχος και διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων, Πέτερ Τιλ.

Οι ετήσιες απολαβές του Κουρτς θα ανεβούν από τις 300.000 ευρώ, που λάμβανε ως καγκελάριος, στις 500.000 ευρώ. Δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που πρώην ανώτατος κρατικός αξιωματούχος προσφέρει τις υπηρεσίες του σε επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία ανταμείβουν πλουσιοπάροχα την ατζέντα με τις επαφές του καθώς και την ικανότητά του να ανοίγει πόρτες. Ούτε θα είναι η πρώτη φορά που το δημόσιο συμφέρον υποσκελίζεται από τη συμμαχία ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων με δημόσιους λειτουργούς...

Αυτό που αλλάζει στην περίπτωση του Κουρτς είναι ότι η σύμπραξη με τον Τιλ, αν τελικά υλοποιηθεί, είναι έκφραση ενός ολόκληρου πολιτικού σχεδίου. Oπως ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ προσελήφθη στη ρωσική Gazprom αφού είχε εργαστεί σκληρά, ως καγκελάριος, για την κατασκευή του πρώτου αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω Βαλτικής, του Nordstream I, έτσι και ο Κουρτς θα ταίριαζε «γάντι» ως υπάλληλος του Τιλ.

Για να γίνει αυτό κατανοητό χρειάζεται μια αναφορά στην κοσμοθεωρία του Πέτερ Τιλ, ένθερμου υποστηρικτή και χρηματοδότη του Ντόναλντ Τραμπ. Ο δισεκατομμυριούχος, που διατηρεί ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το αμερικανικό βαθύ κράτος, είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος με το δημοκρατικό πολίτευμα. Σε ένα κείμενο που έγραψε το 2009 διαπιστώνει με θλίψη ότι η δημοκρατία είναι ασύμβατη με τον καπιταλισμό, γιατί όσο αυξάνονται οι πραγματικές δυνατότητες δημοκρατικής διεκδίκησης, τόσο περισσότερο πιέζονται οι κάτοχοι του πλούτου να προβούν σε παραχωρήσεις. Οσο μικρότερο είναι το εκλογικό σώμα (χωρίς μετανάστες, φτωχούς, κρατουμένους κ.τ.λ.) τόσο περισσότερες δυνατότητες δίνονται για την επικράτηση πολιτικών ιδεών που ωφελούν την ελίτ...

Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί αν ο εργοδότης του Κουρτς θα είναι ο Πέτερ Τιλ ή π.χ. ο πρώην διευθυντής της Google, Ερικ Σμιτ. Το σίγουρο είναι ότι τέτοιο ταλέντο στην πολιτική χειραγώγηση, τέτοια ικανότητα ανέλιξης με προσεκτικά ενορχηστρωμένες πραξικοπηματικές ενέργειες, τέτοια έλλειψη ηθικών αναστολών και τόσες διασυνδέσεις δεν μπορούν να πάνε χαμένα.

Πηγή: kathimerini.gr
Παραιτήθηκε μετά από εισαγγελικές έρευνες εναντίον του για διαφθορά ο καγκελάριος της Αυστρίας... Η εισαγγελία δηλώνει ότι διαθέτει στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι μεταξύ του 2016 και του 2018 στενοί συνεργάτες του κ. Κουρτς συνέβαλαν, ώστε να χρησιμοποιηθούν πόροι του υπουργείου Οικονομικών «αποκλειστικά για το παραταξιακό πολιτικό συμφέρον». Επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών εκείνο το διάστημα ήταν κομματικός φίλος του Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ ο ίδιος ήταν υπουργός Εξωτερικών. Τα χρήματα διατέθηκαν, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις και εγκωμιαστικά για τον κ. Κουρτς άρθρα στον τύπο με αντάλλαγμα την αγορά διαφημιστικού χώρου. Το συνολικό ποσόν φαίνεται να ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ. Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τον απερχόμενο καγκελάριο και τους άλλους εμπλεκόμενους για απιστία και δωροληψία...

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου