21 Μαΐου 2020

Οι Γαλάζιες Σημαίες 2020 με πρωταθλήτρια τη Χαλκιδική

Χαλκιδική, Ρόδος και Κρήτη κατέκτησαν και φέτος τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες στη χώρα μας. Η Ελλάδα παραμένει «παγκόσμια δύναμη» στις καθαρές αλλά και οργανωμένες ακτές, κατακτώντας τη 2η θέση ανάμεσα σε 47 χώρες από όλο τον κόσμο, καθώς 497 ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη λαμβάνουν φέτος Γαλάζια Σημαία. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.895 ακτές, 691 μαρίνες και 82 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Τις ανακοινώσεις έκανε σήμερα η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η οποία έχει οριστεί ως ο υπεύθυνος φορέας του προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών στη χώρα μας. Η σημαία δεν αντιπροσωπεύει μόνο την ποιότητα των νερών κολύμβησης (η οποία για τις Γαλάζιες Σημαίες πρέπει υποχρεωτικά να είναι εξαιρετικής ποιότητας), αλλά και την οργάνωσή της με βάση 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη). Ανάμεσα σε αυτά, η ασφάλεια των λουομένων, η καθαριότητα της ακτής, η πληροφόρηση του κοινού, η παροχή υποδομών στο λουόμενο.

Ποιοι ξεχώρισαν φέτος στην Ελλάδα:

-Σε επίπεδο περιφέρειας ξεχωρίζει όπως ήταν επόμενο η Κρήτη, με 117 βραβευμένες ακτές και 1 μαρίνα. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 104 ακτές και 3 μαρίνες και το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) με 78 ακτές και 2 μαρίνες.

-Σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομού) πρώτη έρχεται η Χαλκιδική, με 85 Γαλάζιες Σημαίες, ενώ ακολουθεί το Λασίθι με 39, η Ρόδος με 34, τα Χανιά με 33, το Ηράκλειο με 27, η Αττική με 19, το Ρέθυμνο με 18, Κεφαλλονιά και Χίος με 15 σημαίες.

-Σε επίπεδο δήμων, την πρωτιά κατέκτησε ο δήμος Ρόδου με 34 Γαλάζιες Σημαίες και ακολουθούν οι δήμοι Κασσάνδρας με 32, Αγίου Νικολάου με 26, Νέας Προποντίδας και Σιθωνίας με 18, Χερσοννήσου με 17, Αριστοτέλη και Χίου με 15, Βόλου και Κω με 12.

Οι Γαλάζιες Σημαίες απονέμονται από το 1987, αρχικά σε ακτές και μαρίνες και από το 2017 και σε τουριστικά σκάφη που βραβεύονται για την αειφορική τους λειτουργία. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Το πρόγραμμα στη χώρα μας εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και υποστηρίζεται ενεργά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΝΕ).



Πώς επιλέγονται οι ακτές

Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν αίτηση και εξετάζονται από την εθνική επιτροπή κρίσεων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από την κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Οι ακτές που έχουν βραβευθεί ελέγχονται απροειδοποίητα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου είτε από την ΕΕΠΦ ή από την FEE και ελέγχουν την τήρηση των προδιαγραφών- γι’ αυτό δεν είναι ασυνήθιστο κάποιες περιοχές να «χάνουν» κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου τη Γαλάζια Σημαία.


Αναλυτικά:
Η λίστα των παραλιών με Γαλάζια Σημαία - 650 KB 
Σύνολο βραβευμένων ακτών και μαρινών - 532 KB

Κριτήρια του προγράμματος για τις ακτές

Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
  • Εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους 1 φορά το μήνα, κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου (1/6-31/10), σύμφωνα με την Ευρωπαΐκή Οδηγία 2006/7/ΕΚ. Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση του Προγράμματος «Παρακολούθηση ποιότητας νερών ακτών κολύμβησης» είναι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΝ.
  • Μη απόρριψη στην περιοχή της ακτής βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
  • Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

Οργάνωση ακτής και ασφάλεια επισκεπτών.
  • Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης.
  • Σχέδιο για την αντιμετώπιση ατυχήματος ρύπανσης, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
  • Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
  • Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
  • Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
  • Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
  • Φροντίδα και υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Έλεγχος της παρουσίας αδέσποτων ζώων. 

Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
  • Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον και τη χλωρίδα και πανίδα στον παράκτιο χώρο.
  • Οργάνωση δραστηριοτήτων που προβάλλουν ενεργά το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.

Αναλυτική παρουσίαση και επεξηγήσεις κριτηρίων ακτών: 
https://www.blueflag.gr/criteria/intro

Πηγές: kathimerini.gr , blueflag.gr , eepf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου