21 Απριλίου 2021

54 χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου

Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η πολιτική ηγεσία της χώρας και τα κόμματα με ανακοινώσεις τους αναφέρουν:


«Πέντε και πλέον δεκαετίες μετά τη μελανή σελίδα της 21.4.67, είμαστε υπερήφανοι για τις κατακτήσεις της δημοκρατίας μας. Η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και με ομαλή λειτουργία των θεσμών, ακόμα και στις πιο δύσκολες περιστάσεις», σημειώνει με ανάρτηση στο twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

«Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, η Δημοκρατία εδραιώνεται και διευρύνεται. Και, στον δρόμο της Ευρώπης, η Ελλάδα αλλάζει, προοδεύει, εκσυγχρονίζεται. Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά, θυμόμαστε και αγωνιζόμαστε» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter για την θλιβερή επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου.

«Η 21η Απριλίου του 1967 υπήρξε ο πρώτος κρίκος μιας αλυσίδας δεινών που κράτησε 7 χρόνια. Η δικτατορία έπεσε αφού δεν άντεξε στο βάρος της προδοσίας της Κύπρου και των λαϊκών αντιδράσεων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ για να καταλήξει: «Δεν επιτρέπεται ο περιορισμός δημοκρατικών δικαιωμάτων να δικαιολογείται στο όνομα μιας στρατηγικής τύπου "νόμος και τάξη". Η συνεχής επαγρύπνηση, η ευαισθησία και η ενσυναίσθηση συνολικά του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου και της Αριστεράς αποτελεί διαχρονική θωράκιση της Δημοκρατίας στη χώρα μας».

«Πενήντα τέσσερα χρόνια από το ξενοκίνητο πραξικόπημα των συνταγματαρχών, τα γεγονότα παραμένουν ζωντανά στη συλλογική μνήμη. Οι βασανισμοί, οι φυλακίσεις, η λογοκρισία, η στέρηση της ελευθερίας του ελληνικού λαού, το ξεπούλημα της Κύπρου δεν είναι μόνο μνήμες του χθες. Όπως και η αντίσταση κατά της δικτατορίας, η θυσία των αγωνιστών, το Πολυτεχνείο, είναι γεγονότα που δείχνουν και σήμερα τον δρόμο», αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σε δήλωσή της.

«Οι αγώνες κατά της δικτατορίας διδάσκουν ότι οι πλατιές εργατικές, λαϊκές, νεολαιίστικες δυνάμεις μπορούν τελικά να αντιδρούν και να κινητοποιούνται παρά τις συνθήκες ωμής βίας και ανοιχτής τρομοκρατίας, μπορούν να αντιπαλεύουν και τον πιο αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων» τονίζει η ανακοίνωση του ΚΚΕ με την οποία εκφράζει «το σεβασμό του και αποτίει φόρο τιμής σε όλους όσους συνέβαλαν με κάθε μορφή στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης».

Στη φωτογραφία οι τρεις πρωτεργάτες της χούντας (από δεξιά: Παπαδόπουλος, Πατακός, Μακαρέζος) τότε.

Δείτε και αυτά (από μια άλλη σκοπιά):
Με την ευκαιρία της μαύρης επετείου, της 21ης Απριλίου 67, μερικά ανέκδοτα, που ακόμη θυμάμαι, από τα πολλά που κυκλοφόρησαν την σκοτεινή εκείνη εποχή της επταετίας (1967-1973):
Ανέκδοτα από την εποχή της Χούντας

Ανέκδοτα από την εποχή της χούντας. Μέρος 2ο
Ανέκδοτα από την εποχή της Χούντας. Μέρος 3ο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου