8 Ιουλίου 2013

Ακτοπλοΐα: Ελληνοϊταλική ναυμαχία στην Αδριατική

Μετά την απόφαση του ιταλικού ομίλου Grimaldi να επεκταθεί τα τελευταία χρόνια ανατολικά, κυρίως μέσω της θυγατρικής του εταιρείας Minoan Lines, ο ελληνοϊταλικός πόλεμος στις γραμμές της Αδριατικής καλά κρατεί.

Οι ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες ΑΝΕΚ και Attica Group δραστηριοποιούνται στην Αδριατική με 7 πλοία, ενώ ο όμιλος Grimaldi με 6 πλοία.

Φέτος, αν και τα στοιχεία του του τετραμήνου (Ιανουαρίου – Απριλίου) δείχνουν στασιμότητα στην επιβατική και μεταφορική κίνηση στην Αδριατική, για τους θερινούς μήνες αναμένεται άνοδος.

Ειδικότερα 
στην Αδριατική ο όμιλος Attica δραστηριοποιείται στη γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Αγκόνα με δύο πλοία (σε κοινοπραξία με ένα πλοίο της ΑΝΕΚ) και στη γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Μπάρι με δύο πλοία. Επίσης, η ΑΝΕΚ έχει ένα πλοίο στη γραμμή της Αγκόνα (σε κοινοπραξία με την Attica Group) και τρία πλοία στη γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα – Βενετία. Επιπλέον στη γραμμή του Μπάρι εμφανίσθηκε μόνο για τη θερινή περίοδο το πλοίο «European Express», της ΝΕΛ.

Από την άλλη πλευρά, ο όμιλος Grimaldi δραστηριοποιείται στην Αδριατική μέσω της θυγατρικής του, Minoan Lines, με τέσσερα πλοία στη γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Αγκόνα - Τεργέστη, και με δύο πλοία μέσω της Grimaldi Lines στη γραμμή Πάτρα - Ηγουμενίτσα – Μπρίντιζι.

Στην πλειονότητα των προαναφερόμενων πλοίων κυματίζει όμως η ιταλική σημαία, καθώς τα πλοία της Minoan Lines, της Grimaldi Lines και δύο πλοία της ΑΝΕΚ -σύνολο δηλαδή οκτώ πλοία- φέρουν την ιταλική σημαία, ενώ ελληνική σημαία φέρουν τα πλοία του ομίλου Attica και ένα πλοίο της ΑΝΕΚ -σύνολο πέντε πλοία. Τέλος, το πλοίο «European Express» φέρει την κυπριακή σημαία.

Μπορεί η επιβατική και μεταφορική κίνηση στις γραμμές της Αδριατικής να δείξει άνοδο κατά 5%-10% για τους θερινούς μήνες φέτος σε σχέση με πέρυσι, όμως από τα φετινά στοιχεία του τετραμήνου Ιανουαρίου - Απριλίου των λιμενικών Αρχών, που έχουν στη διάθεσή τους οι εταιρείες, δείχνουν μία οριακή πτώση στην επιβατική κίνηση και τα Ι.Χ. και, αντιθέτως, μία οριακή άνοδο στα φορτηγά οχήματα.

Η γραμμή της Αγκόνα εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη, καθώς οι επιβάτες που διακινήθηκαν μέσω αυτής το πρώτο τετράμηνο του έτους αντιστοιχούν στο 52% της συνολικής κίνησης. Επίσης, μεταφέρθηκαν το 45% των Ι.Χ. αυτοκινήτων και το 39% των φορτηγών. Για τη δεύτερη θέση συγκρούονται οι γραμμές του Μπάρι και του Μπρίντιζι, καθώς η γραμμή του Μπάρι έχει περισσότερο μεταφορικό έργο στα φορτηγά, ενώ του Μπρίντιζι σε επιβάτες και Ι.Χ. οχήματα. Το λιμάνι της Βενετίας είναι το τέταρτο στη σειρά σε κίνηση και ακολουθεί 
τέλος το λιμάνι της Τεργέστης.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες φαίνεται να είναι το υψηλό μισθολογικό κόστος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς στελεχών ακτοπλοϊκών εταιρειών, το μισθολογικό κόστος των πλοίων που φέρουν την ελληνική σημαία είναι κατά 50% υψηλότερο από εκείνο πλοίων που φέρουν την ιταλική σημαία.

Την ίδια στιγμή, τα μέτρα μείωσης των οργανικών συνθέσεων των υπό ελληνική σημαία πλοίων που έριξε στη μάχη η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους, έμειναν τελικά στα χαρτιά, τουλάχιστον για την θερινή περίοδο. Αν και υπεγράφησαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για μειωμένες συνθέσεις, δεν τηρούνται από τις εταιρείες, αφού δεν επιθυμούν στην παρούσα φάση να μειώσουν το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες.

Ταυτόχρονα, οι Ελληνες ακτοπλόοι υπενθυμίζουν ότι το κρίσιμο θέμα της ανταγωνιστικότητας της ιταλικής έναντι της ελληνικής σημαίας αφορά κυρίως στην οικονομική στήριξη του ιταλικού κράτους προς τις ναυτιλιακές εταιρείες.

_______________
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr 08.07.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου