30 Ιουλίου 2013

Αντιμετώπιση του καύσωνα

Οδηγίες, για την προστασία των πολιτών από την άνοδο της θερμοκρασίας εξέδωσαν το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (του υπουργείου Υγείας), καθώς και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Βέβαια τις ακούμε κάθε φορά που μας έρχεται καύσωνας, αλλά καλό είναι να τις ξαναθυμηθούμε και ας δώσουμε κάποια προσοχή.
Στις οδηγίες αυτές μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα ακόλουθα:

- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Τις θερμές ώρες της ημέρας οι κάτοικοι των μεγάλων κυρίως πόλεων να παραμένουν (όσοι δεν εργάζονται) στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή συσκευές κλιματισμού.

- Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο, πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και γυαλιά ηλίου. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα ενδύματα που διευκολύνουν τον αερισμό του δέρματος και την εξάτμιση του ιδρώτα (βαμβακερά, λινά). Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα.

- Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης.

- Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Τις θερμές ημέρες, η κατανάλωση υγρών πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή που σας υποδεικνύει η δίψα σας.

- Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

- Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

- Λήψη ελαφράς, χωρίς λίπος, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Δώστε έμφαση στα φρούτα και λαχανικά.

- Κάντε χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας. Αποφεύγετε απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος σας. Ένα κρύο ντους/μπάνιο αμέσως μετά την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει υποθερμία ειδικά σε ηλικιωμένους και μικρά παιδιά.

- Κρατήστε το δωμάτιο ή το σπίτι κλειστό κατά τη διάρκεια της ημέρας αφού προηγουμένως έχει μείνει ανοιχτό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κατεβάστε την τέντα και κλείστε τα παντζούρια.

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες κλπ) καλούνται να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για εφαρμογή ειδικών οδηγιών. Συμβουλή γιατρού πρέπει να ζητήσουν και όσοι παίρνουν φάρμακα, για το αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Γενικά μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται στις ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού, που είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες, οι ασθενείς κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου