23 Ιουλίου 2013

Συνελήφθη ο επιχειρηματίας Βίκτωρας Ρέστης

Για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος), συνελήφθη το πρωί στο σπίτι του ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, ο οποίος εντός της ημέρας αναμένεται να οδηγηθεί στην ανακρίτρια του ν.4022 περί διαφθοράς, κ. Ρέα Κατσίβελη.

Για την υπόθεση έχουν ήδη υποβληθεί στην ανακρίτρια δύο πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος και ένα της αρχής για το ξέπλυμα χρήματος. Η βάση της δικογραφίας αφορά ένα δάνειο ύψους 5,8 εκατομμυρίων ευρώ από την τράπεζα First Business Bank προς εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία, ενώ αναζητείται το συνολικό ύψος συγκεκριμένων «επισφαλών» δανειοδοτήσεων, το ύψος των οποίων (χωρίς μέχρι στιγμής να επιβεβαιώνεται) υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Έχουν εκδοθεί ακόμη εντάλματα για άλλα δύο άτομα, στενούς συνεργάτες του επιχειρηματία. Στο επίκεντρο ερευνών βρίσκεται η First Business Bank (FBB), τράπεζα συμφερόντων της οικογένειας Ρέστη.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο το "υγιές" κομμάτι της FBB πέρασε στην Εθνική Τράπεζα. Τα προς μεταβίβαση στοιχεία παθητικού περιλάμβαναν το σύνολο των καταθέσεων, ενώ τα προς μεταβίβαση στοιχεία ενεργητικού περιλάμβαναν ιδίως τα δάνεια, με εξαίρεση όσα βρίσκονταν σε οριστική καθυστέρηση. Την ίδια στιγμή η άδεια της FBB ανακλήθηκε και η τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.

Επιπλέον παράλληλη έρευνα που αφορά τον επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη διενεργείται από τις δικαστικές αρχές και για το «πόθεν έσχες» που έχει υποβάλει, καθώς εντοπίζονται σωρεία παραλείψεων που σχετίζονται με τη μη δήλωση από τον ίδιο δεκάδων εταιρειών (offshore κλπ) δικών του συμφερόντων.

Η όλη διαδικασία, σύμφωνα με δημοσιογραφικούς και νομικούς κύκλους, θυμίζει την μεθοδολογία του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη στην υπόθεση της Proton Bank.

ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης ο οποίος συνελήφθη το πρωί στο σπίτι του για αδικήματα της υπεξαίρεσης και ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος.

Με ανακοίνωση του ο εφοπλιστής υποστηρίζει πως είναι στη διάθεση των δικαστικών Αρχών προκειμένου να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί ώστε να αποδειχθεί που κατέληξαν τα χρήματα και ποιοι πραγματικά ωφελήθηκαν από τις μεθόδους που ακολούθησαν.
________________
Πηγές: http://www.capital.gr και http://www.kathimerini.gr της 23.07.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου