18 Ιουλίου 2013

Θα κριθεί η αξιοπιστία της αγοράς

Η πολυπόθητη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση γίνεται πραγματικότητα από την 1η Αυγούστου. Θα ανταποκριθεί όμως στο ακέραιο ο επιχειρηματικός κόσμος μειώνοντας ανάλογα τις τιμές και αποδίδοντας το μειωμένο φόρο στο κράτος; Ήρθε η ώρα να αποδείξει η αγορά πόσο αξιόπιστη είναι. 

Ένα ενδιαφέρον "σχόλιο" πάνω στο θέμα αυτό από την "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" στη συνέχεια:

Θα κριθεί η αξιοπιστία της αγοράς

Η «πολυπόθητη» μείωση στο 13% από 23% του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση πιθανότατα θα γίνει πραγματικότητα, έστω και πιλοτικά, για 4 έως 6 μήνες. Μέτρο το οποίο, σύμφωνα με τα όσα έως τώρα έχει υποστηρίξει ο επιχειρηματικός κόσμος που δραστηριοποιείται στον τουρισμό και την εστίαση, θα έχει πολλαπλά οφέλη και στην ψυχολογία της αγοράς και στις τιμές.

Έρχεται όμως η ώρα της ίδιας της αγοράς: Πρέπει να ανταποκριθεί στο ακέραιο. Οι προκλήσεις είναι δύο. Πρέπει η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ να περάσει πλήρως στα επίπεδα των τιμών και το 13% να αποδοθεί ακέραιο στο κράτος.

Δεν είναι απλά θέμα ηθικής τάξης. Είναι ζήτημα αξιοπιστίας των επιχειρήσεων, είναι ζήτημα ουσίας. Άλλωστε, η μείωση των τιμών θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την ενίσχυση της κατανάλωσης, από την οποία κερδισμένες θα βγουν οι επιχειρήσεις.

Άρνηση μείωσης των τιμών με προσχηματικού τύπου «επιχειρήματα», όπως «έχουν αυξηθεί τα έξοδα και οι επιβαρύνσεις», «έχει πέσει ο τζίρος» ή συνέχιση της απόκρυψης του ΦΠΑ από την εφορία, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στην παρούσα φάση. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο ΦΠΑ δεν είναι έσοδο του επαγγελματία, αλλά φόρος που πληρώνει ο τελικός καταναλωτής που πρέπει να αποδίδεται στο Δημόσιο...

Όπως φαίνεται, για να αποδεχθεί η τρόικα τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ζήτησε ισοδύναμα μέτρα, την αναδρομική εφαρμογή του φόρου πολυτελείας...

Εξάλλου, η απόφαση έχει προσωρινό χαρακτήρα. Κάθε μήνα τα αποτελέσματα, δηλαδή ο βαθμός υλοποίησής της θα ελέγχεται από την τρόικα. Θα υπάρχει διπλή αναγραφή τιμών, προ μείωσης ΦΠΑ και μετά...

Εάν και εφόσον τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι όντως μειώθηκαν οι λιανικές τιμές, αυξάνονται οι πιθανότητες η τρόικα να αποδεχθεί να γίνει μόνιμη η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση.

_____________________






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου