31 Ιουλίου 2013

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού

Μια ακόμη επιβεβαίωση της γνωστής ρήσης όχι μόνο από την ελληνική πολιτεία, όπου και όταν βέβαια βολεύει τους κυβερνώντες, αλλά και από τα πολυεθνικά θεσμικά όργανα, όπως πολύ σωστά επισημαίνει το "ethnos.gr" σε σχετικό του άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες, με αφορμή την "έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης" και το μέσω της ΔΕΗ "χαράτσι". 
Αναδημοσιεύουμε το άρθρο στη συνέχεια:

Η αξιοπιστία στο μηδέν
Νομίζαμε πως η διαπίστωση ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» χαρακτήριζε κυρίως, αν όχι και αποκλειστικά, την ελληνική πραγματικότητα. Φαίνεται, όμως, ότι αποτελεί διεθνή πρακτική και μάλιστα επιστρατεύεται από πολυεθνικά θεσμικά όργανα όπως είναι η Κομισιόν. Η έκθεσή της για το ελληνικό πρόγραμμα που ήρθε χθες στη δημοσιότητα το αποδεικνύει σε δύο μάλιστα περιπτώσεις.

Προσωρινού χαρακτήρα ήταν η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται στα εισοδήματα με συντελεστές 1% έως 4%. Και ως έκτακτη θα έπρεπε να πάψει κάποια στιγμή να βαραίνει τους Ελληνες φορολογουμένους και ιδιαίτερα τους ειλικρινείς, οι οποίοι και στην περίπτωση αυτή δικαιούνται τον χαρακτηρισμό του «υποζυγίου». Αλλά αντί να διακοπεί επιτέλους η επιβολή της εισφοράς, η έκθεση της Κομισιόν εισηγείται την παράτασή της μέχρι και το 2016.

Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Η έκθεση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει και το 2014 το χαράτσι που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αν η κυβέρνηση δεν πείσει ότι η φορολογία ακινήτων την οποία σχεδιάζει θ΄ αποφέρει τα 2,7 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα. Και επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη, τίποτα δεν αποκλείει να βρεθούμε μπροστά και σ΄ άλλες παρατάσεις από του χρόνου και μετά.

Εξυπακούεται, όμως, ότι τέτοιες πρακτικές δεν ενισχύουν την αξιοπιστία του προγράμματος και όσων το καταρτίζουν και το επιβάλλουν. Οταν ένα μέτρο είναι προσωρινό, οφείλει να διακόπτεται όταν συμπληρωθεί η διάρκεια εφαρμογής του, γιατί στο μεσοδιάστημα το όποιο δημοσιονομικό όφελος θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί με άλλο τρόπο, ο οποίος δεν θα έχει τον χαρακτήρα του πρόσκαιρου.

Διαφορετικά είναι και κοροϊδία να μιλάμε για προσωρινά μέτρα και όχι για μόνιμα χαράτσια.

_______________
Πηγή από το ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου