22 Ιουλίου 2013

Πολ Κρούγκμαν: «Ντιτρόιτ, η νέα Ελλάδα»

Με άρθρο του στους New York Times, o νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν αναφέρεται στην εσφαλμένη προσέγγιση της «χρεοκοπίας» στο Ντιτρόιτ των Ηνωμένων Πολιτειών , καθώς πολλοί σπεύδουν να μιλήσουν ξανά για μια κρίση ανάλογη της ελληνικής, που προήλθε από τη δημοσιονομική ανευθυνότητα και τους «άπληστους» δημοσίους υπαλλήλους.

Στο άρθρο του με τίτλο «Ditroit, the New Greece» («Ντιτρόιτ, η νέα Ελλάδα»), ο Πολ Κρούγκμαν επανέρχεται στην κριτική του έναντι του χειρισμού της ελληνικής κρίσης, όπου επικράτησε η δημοσιονομική ορθότητα έναντι των θέσεων εργασίας.

Επισημαίνει δε χαρακτηριστικά ότι για ένα μεγάλο διάστημα οι πολιτικοί σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο είχαν «ελληνοποιήσει» την οικονομική κρίση, μεταφέροντας «την εσφαλμένη προσέγγιση της Ελλάδας παντού, με αποτέλεσμα να πληγεί η όποια προοπτική οικονομικής ανάκαμψης».

«Οπως ίσως να θυμάστε, πριν από λίγα χρόνια η Ελλάδα βυθίστηκε στην οικονομική κρίση. Αυτό ήταν κάτι άσχημο, αλλά θα έπρεπε να έχει περιορισμένες επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο. Η ελληνική οικονομία, άλλωστε, είναι αρκετά μικρή (στην πραγματικότητα μόλις μίαμιση φορά μεγαλύτερη από την οικονομία της μητροπολιτικής περιοχής του Ντιτρόιτ). Δυστυχώς, πολλοί πολιτικοί και πολιτικοί αναλυτές χρησιμοποίησαν την ελληνική κρίση για να καταλάβουν τη δημόσια συζήτηση και να αλλάξουν το ζήτημα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη δημοσιονομική ορθότητα» έγραψε χαρακτηριστικά ο αμερικανός οικονομολόγος.

___________
Πηγές:
http://www.nytimes.com/2013/07/22/opinion/krugman-detroit-the-new-greece.html?ref=opinion&_r=1&
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5030916/pol-kroygkman-ntitroit-h-nea-ellada/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου