28 Ιουλίου 2013

Ο Γερμανός δημοσιογράφος και ο Α. Τσίπρας

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, στον ανταποκριτή της "Frankfurter Allgemeine Zeitung" Μίχαελ Μάρτενς, που διακόπηκε απροσδόκητα, απασχόλησε πολύ τα ΜΜΕ και προξένησε μεγάλο θόρυβο στα social media τις τελευταίες μέρες.

Το ενδιαφέρον, από πολλές απόψεις, γεγονός μας απασχόλησε και στο "afirimeno.com" με σχετική ανάρτηση χθες, με τίτλο Το παρασκήνιο μιας συνέντευξης του Α. Τσίπρα στη "FAZ" , με βάση δημοσίευμα στο "tanea.gr".

Όμως, ας ξαναδούμε το θέμα, αφ' ενός μεν από την οπτική γωνιά της avgi.gr, από όπου και πρωτοβγήκε στον αέρα, αφ' ετέρου δε από εκείνη της kathimerini.gr , ώστε ο καθένας να είναι σε θέση να διαμορφώσει την δική του προσωπική άποψη: 

Μήπως δουλεύει στην Bild; 
από το www.avgi.gr 21.07.2013

Η FAZ είναι μία από τις πιο μεγάλες και έγκριτες γερμανικές εφημερίδες και είναι λογικό να ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και να τις καλύπτει. Πλην όμως, ο ανταποκριτής της για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, Μ. Μάρτινς, έχει μάλλον επηρεαστεί από το ύφος ανθύπατου, με το οποίο κυκλοφορούν στα κυβερνητικά γραφεία οι συμπατριώτες του πολιτικοί και τα στελέχη της τρόικας, και νόμιζε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι ανεκτή και από τους υπόλοιπους. Έτσι θεώρησε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι γενικώς διαθέσιμος ακόμη και για παραπολιτικού τύπου συνεντεύξεις με ερωτήσεις επιπέδου μονταζιέρας.

Δεν ξέρουμε από πού συνέλεξε τα στοιχεία για τη συνέντευξή του ο συνάδελφος, αλλά αν κρίνουμε από το ύφος, την αποσπασματικότητα και τις ανακρίβειες, μάλλον κατέβηκε μέχρι την παραλία να εισπνεύσει καθαρό φαληρικό αεράκι και να εμπνευστεί.

Εκτός, αν αντί για τη FAZ εκπροσωπεί την Bild και δεν το είχαμε καταλάβει...


Γιατί "τον πέταξε έξω"
από το www.avgi.gr 26.07.2013 

Μεγάλος θόρυβος έχει ξεσπάσει ανά τα σόσιαλ μίντια και τα σάιτ σχετικά με τον "Τσίπρα που πέταξε έξω Γερμανό δημοσιογράφο επειδή δεν του άρεσαν οι ερωτήσεις του". Για το θέμα η Αυγή δημοσίευσε ένα σύντομο σχόλιο στο φύλλο της περασμένης Κυριακής. Είναι προφανές ότι ο Τσίπρας δεν τον "πέταξε έξω επειδή δεν του άρεσαν οι ερωτήσεις". Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο Α. Τ. κάθε άλλο παρά φοβάται τις συνεντεύξεις. Δίνει συνεντεύξεις αφειδώς, ακόμα και στα πιο εχθρικά μέσα, κάνει διακαναλικές με δεκάδες ερωτήσεις, έχει προτείνει στον Σαμαρά "ντιμπέιτ" με δημοσιογράφους επιλογής του πρωθυπουργού, πρόταση από την οποία το Μαξίμου "την έκανε" με "ελαφρά πηδηματάκια".

Συνεπώς, κάτι άλλο έφταιξε και αυτό το άλλο ήταν το ιταμό και αλαζονικό ύφος του δημοσιογράφου της FAΖ. Ο κ. Μάρτενς μάλιστα έφτασε να χαρακτηρίσει "φασιστικό κόμμα" τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Μετά τη διακοπή της συνέντευξης, ο ίδιος έστειλε απολογητικό μέιλ και ζήτησε από τον Τσίπρα να απαντήσει στις ερωτήσεις του. Η άρνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν φυσικά κάποιο πείσμα, αλλά θέμα στοιχειώδους αυτοσεβασμού και σεβασμού του θεσμικού του ρόλου. Αν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι έχουν μάθει να φέρονται έτσι στους ψοφοδεείς μνημονιακούς που μας κυβερνούν, πρέπει να μάθουν ότι αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περνάνε.

Σχετικά με το στιλάκι του Γερμανού συναδέλφου, παραθέτουμε απόσπασμα τοποθέτησης του σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Καραμανλή, πέρυσι τον Ιούνιο. Στο απόσπασμα ο κ. Μάρτενς αναφέρει: "(...) αν ρωτήσεις 5 οικονομολόγους θα έχεις έξι απόψεις και πάντα θα βρεις έναν οικονομολόγο να παρουσιάσει ως εύλογο οτιδήποτε, ακόμα και ο κ. Τσίπρας πιθανότητα θα βρει ακαδημαϊκούς που θα βρουν τις ιδέες του λογικές, ίσως όχι στην Ευρώπη, αλλά στο πανεπιστήμιο της Αβάνας ή της Πιονγκ Γιανγκ, θα βρει ανθρώπους που πιστεύουν ότι έχει μια λογική οικονομική πολιτική". 

Ο Γερμανός δημοσιογράφος 
από το www.kathimerini.gr , του Τάκη Θεοδωρόπουλου, 27.07.2013 

Το κωμικοτραγικό επεισόδιο με τον Γερμανό δημοσιογράφο που προκάλεσε ο κ. Τσίπρας μου θύμισε τον αείμνηστο. Εκείνος λοιπόν, κατά κόσμον Ανδρέας Παπανδρέου, στην προεκλογική εκστρατεία του 1981 ενθουσίαζε τα πλήθη υποσχόμενος την έξοδο της χώρας από την ΕΟΚ. Οταν επιτέλους εξελέγη με το ύφος του σοσιαλιστή ηγεμόνα που μάγευε τον λαό απεκάλυψε ότι έκανε τους απαραίτητους λογαριασμούς και διεπίστωσε ότι το κόστος της εξόδου ήταν μεγαλύτερο από το κόστος της παραμονής. Ως εκ τούτου ο καλός νοικοκύρης δεν ήθελε να επιβαρύνει τη χώρα με περιττά έξοδα. Ούτε θύμωσε, ούτε τίποτε. Ταλαντούχος όπως ήταν ήξερε να κινείται στο δυσδιάκριτο σύνορο που χωρίζει τον σουρρεαλισμό από τον ρεαλισμό.

Ο κ. Τσίπρας διακήρυττε στο εκλογικό του κοινό πέρυσι πως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έχουν υποστείλει την ελληνική σημαία και έχουν παραδώσει την κυριαρχία της χώρας στην Αγκελα Μέρκελ. Τότε δεν ήταν αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και είναι προφανές πως τώρα που ξέρει ότι ενδέχεται να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας δεν θέλει να θυμάται, και να του θυμίζουν, σκηνές από το έργο που έπαιζε το περασμένο καλοκαίρι. Οι συνθήκες αλλάζουν, οι πολιτικοί και οι πολιτικές τους προσαρμόζονται σ’ αυτές και, εκτός των άλλων, κρίνονται και από τη δυνατότητα προσαρμογής τους. Αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες.

Εκείνο που δύσκολα αλλάζει είναι τα εξαρτημένα αντανακλαστικά που όλοι μας κληρονομήσαμε από τους καιρούς της εφηβείας μας. Διότι ο κ. Τσίπρας συμπεριφέρθηκε απέναντι στον Γερμανό δημοσιογράφο σαν πρόεδρος δεκαπενταμελούς, ο οποίος έχει μάθει να χειρίζεται τη δημοσιότητα με δασκάλα την κ. Παναγιωταρέα, κοινώς να τον αντιμετωπίζουν ως χαριτωμένο παιδί που όλο και κάτι έξυπνο θα έχει να μας πει. Τα υπόλοιπα, περί επιστολής διαμαρτυρίας στη διεύθυνση της εφημερίδας, ας τα αφήσουμε για να τα καταχωρίσουν οι ανθρωπολόγοι του μέλλοντος στην παρακαταθήκη του ελληνικού φολκλόρ.

Είναι πολύ θετικό ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να πάρει τις αποστάσεις του από την πρωτόλεια αντιευρωπαϊκή ρητορική. Το αρνητικό είναι ότι αισθάνεται ανασφαλής, εκεί που αντιθέτως έπρεπε να δείξει και θάρρος και ευστροφία. Διότι φαίνεται ότι έχει συνειδητοποιήσει και ο ίδιος ότι στο άμεσο μέλλον η τύχη της χώρας θα κριθεί ανάμεσα στις ευρωπαϊκές και τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις.

________________
Πηγές:
http://www.avgi.gr/article/657564/mipos-douleuei-stin-bild-
http://www.avgi.gr/article/691228/giati-ton-petaxe-exo-
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_27/07/2013_511501

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου