19 Ιουλίου 2013

To Ντιτρόιτ κήρυξε πτώχευση

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε την Πέμπτη το Ντιτρόιτ, η πόλη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αφού αντιμετωπίζει χρέη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πόλη κατέθεσε την αίτηση στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ και σύμφωνα με τη νομοθεσία θα ξεκινήσει μια περίοδος προστασίας του Ντιτρόιτ από τους δανειστές, η οποία θα διαρκέσει από ένα έως τρεις μήνες.

Η αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε για την προστασία της πόλης από τους δανειστές και τα συνδικάτα, οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Ντιτρόιτ, το οποίο ανέδειξε τις τρεις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ –General Motors, Ford και Chrysler- έχει δεχτεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας της κακής διαχείρισης των διοικήσεων της πόλης, τη μείωση του πληθυσμού και την απώλεια φορολογικών εσόδων.

«Αυτό αποτελεί ένα δύσκολο βήμα, αλλά είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που υφίσταται εδώ και έξι δεκαετίες», δήλωσε ο κυβερνήτης του Μίτσιγκαν, Ρικ Σνάιντερ. «Τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ντιτρόιτ είχαν αγνοηθεί για πολύ καιρό».

Ο Σνάιντερ δήλωσε επίσης ότι η απόφαση αυτή σημαίνει ότι μόνο οι βασικές υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες στους κατοίκους της πόλης, ενώ πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία να μπει το Ντιτρόιτ σε μια σταθερή οικονομική τροχιά.

Το Ντιτρόιτ έχει πληθυσμό 700.000 κατοίκων, καταλαμβάνοντας την 18η θέση των μεγαλύτερων πόλεων των ΗΠΑ. Πριν από μερικές δεκαετίες αποτελούσε την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών αφού ο πληθυσμός της ξεπερνούσε τους 2 εκατομμύρια κατοίκους.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_19/07/2013_510192

Και κάτι ακόμη: Ας το έχουν υπόψη τους οι "άρχοντες" της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, γιατί ανά πάσα στιγμή, αν η αδύναμη κεντρική κυβέρνηση πάψει να στηρίζει οικονομικά τους Δήμους, μπορεί να βρεθούν και τυπικά στην ανάγκη να ακολουθήσουν τον ίδιο με το Ντιτρόιτ δρόμο.


yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης του Ντιτρόιτ σε «C» από «CC» προχώρησε η Standard & Poor’s,αμέσως μετά την υποβολή αίτησης πτώχευσης από την αμερικανική πόλη.Η προοπτική (outlook) της αξιολόγησης είναι αρνητική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή