8 Ιουλίου 2013

Όμιλος Fokas: Ένα βήμα πιο κοντά στη διάσωση

Λιγότερο από δύο μήνες διαθέτει ο όμιλος ένδυσης - υπόδησης Fokas για να καταλήξει σε συμφωνία με την πλειοψηφία των πιστωτών για το σχέδιο εξυγίανσης, σύμφωνα με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί για την εταιρεία, που αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο βιωσιμότητας, πρόκριμα για την υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Δικαίου, διαδικασία που πιθανόν να αποτρέψει την πτώχευσή της.

Ο ασκός του Αιόλου για την εταιρεία άνοιξε το 2010. Τότε εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ζημιές ύψους 7,6 εκατ. ευρώ, καθώς και μειωμένος τζίρος (στα 70 εκατ. ευρώ). Τα υψηλά έξοδα, τα μεγάλα κόστη διοικητικής λειτουργίας και η αύξηση των υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με την ραγδαία πτώση των πωλήσεων, οδήγησαν σε ζημιές την εταιρεία Fokas.

Το 2008 η αλυσίδα διέθετε οκτώ πολυκαταστήματα σε όλη τη χώρα, ένα "στοκατζίδικο" στην Αθήνα και απασχολούσε 1.500 άτομα. Σήμερα σε λειτουργία παραμένουν δύο καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Αθήνα και ένα στο Βόλο.

Σύμφωνα με δεδομένα της 31/8/2012 (που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο), η Fokas χρωστά στους εργαζομένους 6,5 εκατ. ευρώ (μισθοδοσία και αποζημιώσεις), στο Δημόσιο 2,7 εκατ. ευρώ, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς περίπου 2 εκατ. ευρώ, σε τράπεζες 42,8 εκατ. ευρώ και σε προμηθευτές-πιστωτές 17,5 εκατ. ευρώ. Έχει επίσης, υποχρεώσεις που συνδέονται με επιταγές της τάξης των 9 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο εξυγίανσης, που θα προσκομίσει η εταιρεία στο δικαστήριο, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την είσοδο επενδυτών στην εταιρεία, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την κεφαλαιοποίηση μέρους των υποχρεώσεων στις τράπεζες και τη μακροχρόνια ρύθμιση των οφειλών προς τους πιστωτές.

75 χρόνια ιστορίας: Η Fokas διαθέτει παρουσία στο λιανεμπόριο από το 1936. Τότε τα τρία αδέρφια Απόστολος, Λέανδρος και Οδυσσέας Φωκάς, ίδρυσαν την "Βεργόπουλος", έχοντας αρχικά δραστηριοποιηθεί ως μικροπωλητές στην ιστορική στοά Σαούλ της Θεσσαλονίκης. Το 1958 η εταιρεία απέκτησε τη σημερινή της επωνυμία, ενώ το 1978 εγκαινιάστηκε το πολυκατάστημα 7.500 τ.μ. στην οδό Τσιμισκή.

Το 1990 η επέκταση της Fokas συνεχίστηκε, ενώ στα τέλη της δεκαετίας ο όμιλος σχεδίαζε την είσοδό του στο Χρηματιστήριο.

Πλέον στη δεύτερη "γενιά" διακυβέρνησης της εταιρείας, στρατηγικό ρόλο διαδραματίζει η Βασιλική Φωκά και τα αδέρφια της Μαρία, Πόλυ και Ανέστης.

Σημειώνεται ότι η κυρία Βασιλική Φωκά υπήρξε σύζυγος του Αστέριου Οικονομίδη, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποβρυχίων. Ο Αστέριος Οικονομίδης ήταν επικεφαλής της κατασκευαστικής εταιρείας Arcon Constuctions, η οποία είχε υποβάλλει αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99 που απορρίφτηκε τον Δεκέμβριο 2011.
_________________
Πηγή: http://www.capital.gr 08.07.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου