18 Ιουλίου 2013

Τοπική Αυτοδιοίκηση: μια μικρογραφία του διεφθαρμένου πελατειακού κράτους

Είναι τελικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση μια μικρογραφία του διεφθαρμένου πελατειακού κράτους;Οι δήμαρχοι, που έχουν ξεσηκωθεί αντιδρώντας στη μείωση του προσωπικού του δήμου τους, διορίζουν και ξοδεύουν αλόγιστα το δημόσιο χρήμα για ίδιον όφελος; 
Ας δούμε μια άποψη, εκείνη του Κώστα Στούπα, ίσως ακραία αλλά με αρκετή δόση αλήθειας, όπως δημοσιεύτηκε χθες στο capital.gr
Απόσπασμα του σχετικού άρθρου (με τον υπερβολικό τίτλο "Όλη η εξουσία στα σοβιέτ..") στη συνέχεια:

...Οι δήμαρχοι και λοιποί δημοτικοί άρχοντες αρέσκονται να τονίζουν πως είναι εκλεγμένοι άρχοντες και πως όλοι πρέπει να τους συμπεριφέρονται με τον ανάλογο σεβασμό.

Αυτό είναι σωστό. Εκεί που σφάλλουν οι δημοτικοί άρχοντες είναι πως θέλουν να κάνουν «κηδεία» με ξένα «κόλλυβα». Ήτοι, χρησιμοποιούν ανώνυμο δημόσιο χρήμα για να εκλέγονται με βάση πελατειακές σχέσεις και ρουσφέτια.

Η τοπική αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) είναι ανεξάρτητη της κυβέρνησης και δεν οφείλει να δίνει λόγο σ’ αυτήν για το τι θα πράξει και τι δεν θα πράξει. Αυτό θα ήταν αναφαίρετο δικαίωμα εφόσον η Τ.Α. καλύπτει τις δαπάνες της από δικά της έσοδα.

Όποιος δήμαρχος θέλει να διορίζει υπεράριθμους προκειμένου να «αλιεύει» ψήφους θα πρέπει να εξηγεί κάθε τετραετία στους δημότες τι πληρώνουν και γιατί. Με το ισχύον σύστημα όπου η μερίδα του λέοντος των εσόδων προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο κάθε δήμαρχος διορίζει και ξοδεύει για ίδιον όφελος έχοντας τους δημότες πλάι του και όχι απέναντί του.

Κριτήριο επιτυχίας ενός δημάρχου δεν είναι αν με λιγότερες δαπάνες έχει καταφέρει να προσφέρει καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες, αλλά αν έχει «άκρη» στην κυβέρνηση για να λάβει μεγαλύτερες επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε βάρος άλλων δήμων και κυρίως των φορολογουμένων.

Οι δήμαρχοι έχουν ξεσηκωθεί γιατί δεν θέλουν μείωση του προσωπικού το οποίο πληρώνει ο ανώνυμος φορολογούμενος. Τον ίδιο φόρο πληρώνω εγώ που έχω δημοτική πισίνα και τον ίδιο ο φορολογούμενος του παραδίπλα δήμου που εκτός από πισίνα δεν έχει και δίκτυο για την συλλογή των όμβριων και πνίγονται κάθε που βρέχει...

Η Τ.Α. πρέπει να είναι ανεξάρτητη, να έχει δημοτικούς αστυνομικούς, δημόσια αποκομιδή σκουπιδιών με κόστος τριπλάσιο της ιδιωτικής, μαζορέτες που θα χορεύουν όλο το 24ωρο και ό,τι άλλο τραβά η ψυχή της ή σηκώνει το «πορτοφόλι» της. Αλλά με τα δικά της έσοδα.

Η ασυδοσία των δημοτικών αρχόντων έφερε την Τ.Α. το 2012 πρώτη απ’ όλο το δημόσιο στις υποθέσεις διαφθοράς και κακοδιοίκησης σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.

Η πρωτιά στην διαφθορά και την κακοδιοίκηση στο ελληνικό δημόσιο δεν είναι εύκολη υπόθεση...

Η Τ.Α. είναι μια μικρογραφία του πελατειακού κράτους των παρασίτων και των κομματόσκυλων. Είναι φανερό πως η χρεοκοπία της χώρας θα συμπαρασύρει μαζί και αυτό το μοντέλο αυτοδιοίκησης. Κατά συνέπεια το σύνθημα όλη η εξουσία στα σοβιέτ ταιριάζει και στην περίπτωση της Τ.Α. αρκεί να αλλάξουμε τη λέξη σοβιέτ με αυτή στους δημάρχους.

__________________
Πηγή:http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1836200






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου