16 Ιουλίου 2013

Μίκης Θεοδωράκης: Αν δεν απελευθερωθούμε δεν μπορούμε να ελπίζουμε

Ευθείες βολές σε πρόσωπα και θεσμούς στη συνέντευξη τύπου της ταινίας «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια» από το Μίκη Θεοδωράκη

«Είμαι ευτυχής που στο τρένο της Βουλής ο Σύριζα έχει φτάσει να είναι δεύτερος. Ισως προχωρήσει λίγο περισσότερο και γίνει και... μηχανοδηγός αλλά οι ράγες θα παραμένουν πάντα χαραγμένες από την τρόικα. Μόνο αν αλλάξουμε τις ράγες θα μπορέσουμε να σωθούμε...» είπε μεταξύ άλλων.


Η συνέντευξη τύπου, που δόθηκε την Τρίτη 16 Ιουλίου στο Ιδρυμα Κακογιάννης με αφορμή την ταινία του Αστέρη Κούτουλα «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια» με την υποβλητική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, ήταν επικεντρωμένη στο πρόσωπο του Ελληνα συνθέτη ο οποίος μίλησε με πάθος για την ανάγκη ανεξαρτησίας της χώρας μας που έχει μεταμορφωθεί σε προτεκτοράτο. Και η αφορμή ήταν μάλλον επίκαιρη αν αναλογιστεί κανείς ότι η ταινία είναι «ένας ύμνος στον αγώνα ανθρώπων και λαών για ανεξαρτησία και ελευθερία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο συνθέτης.

«Πληρώνουμε εμείς τις σπουδές των παιδιών μας για να τα απορροφούν οι... Γερμανοί», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέροντας επίσης ότι οι φόροι που πληρώνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες δεν καταβάλλονταν ούτε στην εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς ούτε καν την εποχή της παντοκρατορίας των Ρωμαίων. Κατά τον Έλληνα μουσικοσυνθέτη η Ελλάδα δεν έχει σήμερα ούτε τη δική της άμυνα, ούτε ούτε τη δική της οικονομία, ούτε καν τον δικό της πολιτισμό λόγω της επίθεσης του Διεθνούς Οικονομικού Συστήματος που γίνεται ενάντια σ' όλη την Ευρώπη. «Φανταστείτε μια Ευρώπη του πολιτισμού, της αφθονίας και της ειρήνης. Μια τέτοια Ευρώπη δεν θα άφηνε ποτέ τους Αμερικάνους να σκότωναν χωρίς εμπόδιο στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Συρία. Γιατί να το ξέρετε: ο μεγαλύτερος εχθρός των Αμερικάνων είναι οι Ευρωπαίοι...», ανέφερε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο μουσικοσυνθέτης που δηλώνει για δεκαετίες «έφιππος στο άλογο της αντίστασης» είχε να κάνει και ευθείες βολές σε πρόσωπα και θεσμούς. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στους Έλληνες που πληρώνουν φόρους «για να χτίζει σπίτια ο Άκης Τσοχατζόπουλος», για τη Χρυσή Αυγή που τη χαρακτήρισε «καρκίνωμα» στο Κοινοβούλιο.

Ακόμη, σύμφωνα με τον ελληνα μουσικοσυνθέτη, η ταινία «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια», κορυφώνεται τα τελευταία 10 λεπτά. «Δείτε τη φοβερή σκηνή με την κραυγή που την ακολουθεί η σταύρωση. Η Μήδεια προσπαθεί να σταθεί όρθια. Πέφτει ξανά και ξανά. Όμως στο τέλος κάθεται πάνω στο σκάφος, την Αργώ, το σύμβολο των παθών της. Ορθώνει με περηφάνια το κορμί της. Γυρίζει αργά το πρόσωπό της και ατενίζει με αξιοπρέπεια και δύναμη εχθρούς και φίλους σαν να λέει: "Είμαι εδώ. Ακέραιη. Νικήτρια του χρόνου. Είμαι η Ελλάδα! "».

Σημειώνεται ότι η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιουλίου, στον κινηματογράφο Τριανόν (ώρα 20:00) παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, του σκηνοθέτη Αστέρη Κούτουλα, και των συντελεστών της ταινίας.

______________
Πηγή: http://www.tovima.gr 16.7.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου