31 Αυγούστου 2013

Η Θέση της Ελλάδας στην κρίση της Συρίας

Η Αθήνα καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις συμμαχικές και στις διεθνείς υποχρεώσεις της και στην ανάγκη να μη διαταραχθούν οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο. Συγχρόνως η κρίση (σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Πρωθυπουργού) αποτελεί ευκαιρία για την ανάδειξη της Ελλάδας ως νησίδας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας σε στρατιωτικές επεμβάσεις, υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Ενώ κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι δεν έχουν ζητηθεί ακόμη στρατιωτικές διευκολύνσεις (τουλάχιστον όχι επίσημα), θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η ελληνική συνδρομή σε τομείς που απορρέουν από τις συμμαχικές υποχρεώσεις της στο μοντέλο της επέμβασης στη Λιβύη. Eξάλλου, η πρόθεση αυτή κατέστη σαφής και από την προχθεσινή συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας. Βαγγέλης Βενιζέλος και Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβαν την καταδίκη για την επίθεση με χημικά εναντίον των σύρων ανταρτών και υπογράμμισαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι η εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία. Ωστόσο, όπως είπαν, αν προκύψει στρατιωτική επέμβαση, η Ελλάδα «θα έχει τον δικό της ρόλο», όπως είχε το 2011 στη Λιβύη.

Ηδη η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει προς τους συμμάχους της ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διατλαντικές συμφωνίες, αλλά δεν θα συμμετάσχει ενεργά με αποστολή δυνάμεων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ανώτερες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σημείωναν ότι σε περίπτωση αιτήματος συνδρομής, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η χρήση της βάσης της Σούδας (η χρήση της εξάλλου αποτελεί νατοϊκή υποχρέωση της Ελλάδας), ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί η χρήση αεροδρομίων στη Ρόδο και στην Κρήτη (Σητεία, Ηράκλειο).

Πάντως προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν στην κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα μιας ενδεχόμενης επέμβασης και για τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης. Αυτός είναι και ο λόγος, έλεγαν διπλωματικές πηγές, για τον οποίο η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους καταδίκασε μεν την επίθεση με χημικά όπλα, επιμένει ωστόσο στη διατήρηση της πολιτικής διαδικασίας. 

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη συριακή κρίση και τη θέση της Ελλάδας, η ΔΗΜΑΡ τονίζει:
«Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίζει την πολιτική λύση, καθώς και την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας σε οποιαδήποτε παρέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μην έχει καμιά εμπλοκή σε στρατιωτικές επεμβάσεις και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προετοιμασίας για τη διαχείριση πιθανού κύματος προσφύγων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στις εργασίες της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής, καταδίκασε τη χρήση χημικών απ' όπου και αν προέρχεται, εξέφρασε την αντίθεσή του στο καθεστώς της Δαμασκού, αλλά επέκρινε με οξύτητα τις δυτικές χώρες για υποκρισία. Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι, είπε ο κ. Τσίπρας, ότι η χώρα μας πρέπει να αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες στην περιοχή για να ματαιωθεί η πολεμική παρέμβαση και να προκριθούν πολιτικές λύσεις. Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για το βάσιμο ενδεχόμενο να υπάρξει νέο, μεγάλο κύμα προσφύγων που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα.

_________________
Πηγές:http://www.tanea.gr και http://news.in.gr στις 31.08.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου