30 Αυγούστου 2013

Μειώνονται οι καταθέσεις: "Τρώνε από τα έτοιμα" επιχειρήσεις - νοικοκυριά

Kατά 288 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι καταθέσεις στην Ελλάδα τον Ιούλιο έναντι του Ιουνίου, φτάνοντας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος στα 162,386 δισ. ευρώ από 162,657 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. 

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η μείωση αυτή δεν συνδέεται με κάποιο κύμα εκροής κεφαλαίων προς το εξωτερικό, αλλά αφορά τις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να καλύψουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους.


Εντούτοις, με δεδομένο ότι τα υπόλοιπα των καταθέσεων σημείωσαν - έστω και οριακή - πτώση και τον Ιούνιο, φαίνεται ότι έχει ανακοπεί οριστικά το κύμα επιστροφής χρημάτων που είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2012. Συνολικά, από τα χαμηλά του περσινού καλοκαιριού - όταν οι καταθέσεις είχαν πέσει στα 150,45 δισ. - έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα περίπου 12 δισ. ευρώ σε 13 μήνες, δηλαδή λιγότερα από 1 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.


Επιπλέον, με δεδομένες τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις που περιμένουν τα νοικοκυριά το τελευταίο τρίμηνο του έτους αλλά και την προβληματική πρόσβαση σε ρευστότητα για τις επιχειρήσεις, τραπεζικά στελέχη θεωρούν σχεδόν δεδομένη την περαιτέρω μείωση των καταθέσεων μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Από την άλλη πλευρά, μείωση της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα κατά 4% (σε ετήσια βάση) σημειώθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, παρά την πρόσφατη ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.


Δελτίο τύπου της Τράπεζα της Ελλάδος 28/08/2013:
Τραπεζική χρηματοδότηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα: Ioύλιος 2013:

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -4,0%, τον Ιούλιο του 2013, από -4,1% τον περασμένο μήνα. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 855 εκατ. ευρώ (Ιούλιος 2012: αρνητική καθαρή ροή 1.434 εκατ. ευρώ)...
_______________
Πηγές:
http://www.tanea.gr/news 29.08.2013
http://www.bankofgreece.gr 28.08.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου