30 Αυγούστου 2013

Νίκης της Σαμοθράκης: Δωρεές για αποκατάστασή της ζητά το Λούβρο

Έκκληση για δωρεές, απηύθυνε το Λούβρο, με τις οποίες θα χρηματοδοτηθούν οι εργασίες αποκατάστασης ενός εκ των αριστουργημάτων που κοσμούν τις αίθουσές του, της «Νίκης της Σαμοθράκης», ελπίζοντας να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο ευρώ έως τα τέλη του έτους, ανακοίνωσε το παρισινό μουσείο. Η νέα εκστρατεία υπό τον τίτλο «Ολοι μαικήνες» θα ξεκινήσει την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία η φτερωτή «Νίκη της Σαμοθράκης» δεν θα εκτίθεται πλέον στο κοινό.

Το αριστούργημα της ελληνιστικής γλυπτικής ανακαλύφθηκε στη Σαμοθράκη το 1863. Η αποκατάστασή του αναμένεται να επιτρέψει τη βελτίωση του σκελετού και τον καθαρισμό του αγάλματος, που έχει φιλοτεχνηθεί από διάφορα είδη μαρμάρου. Το γλυπτό που παριστάνει φτερωτή τη θεά Νίκη θα μετακινηθεί σε γειτονική αίθουσα. 

Ταυτόχρονα, το Λούβρο θα ξεκινήσει την αποκατάσταση της σκάλας Νταρού που οδηγεί στο άγαλμα «χωρίς ποτέ να κλείσει αυτήν τη σημαντική πρόσβαση, την οποία έχουν περί τα επτά εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως», δήλωσε ο Λουντοβίκ Λοζιέ, μηχανικός μελετών στο Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου. 


Η «Νίκη της Σαμοθράκης» θα επιστρέψει στη θέση της το καλοκαίρι του 2014, η αποκατάσταση της σκάλας θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2015.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των εργασιών αποκατάστασης ανέρχεται σε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, υψηλότερος από αυτόν που είχε προβλεφθεί πέρυσι. Το Λούβρο έχει ήδη συγκεντρώσει το ποσό των τριών εκατομμυρίων από διάφορες δωρεές. Μένει ακόμη ένα εκατομμύριο ευρώ, το οποίο το μουσείο ελπίζει να συγκεντρώσει μέσω της έκκλησης για δωρεές από ιδιώτες έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν τις δωρεές τους μέσω Διαδικτύου στη διεύθυνση www.louvresamothrace.fr ή www.tousmecenes.fr από την Τρίτη ή ταχυδρομικώς. Σύμφωνα με τη γαλλική φορολογική νομοθεσία, το ποσό που θα καταβληθεί εκπίπτει κατά 66% από τη φορολογία για τους ιδιώτες και κατά 60% για τις επιχειρήσεις.

Είναι μία από τις τρεις φτερωτές Νίκες που βρέθηκαν στο ναό της Σαμοθράκης. Οι άλλες δύο εκτίθενται, η μεν πρώτη, που αποτελεί ρωμαϊκό αντίγραφο και το βρήκαν Αυστριακοί αρχαιολόγοι, στο μουσείο Kunsthistorisches Museum της Βιέννης, και η δεύτερη στο αρχαιολογικό μουσείο της Σαμοθράκης.

___________________
Πηγές:
http://www.kathimerini.gr 30.08.2013
http://www.tovima.gr 29.08.2013
http://el.wikipedia.org/wikiyle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου