30 Αυγούστου 2013

Σενάρια για μετά την στρατιωτική επέμβαση στην Συρία

Ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμένης ή ευρύτερης στρατιωτικής δράσης στη Συρία, με αφορμή τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς της χώρας αυτής, τα σενάρια όχι μόνο για την επέμβαση στη Συρία, αλλά ακόμη και για το μετά την επίθεση διάστημα, φουντώνουν.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC, σε άρθρο του αναφέρεται στα πέντε πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την επικείμενη επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία. Σύμφωνα με "Το Βήμα" τα σενάρια αυτά είναι:

Σενάριο Νο 1: Η Συρία θα επιχειρήσει να αντιδράσει στρατιωτικά
Η Δαμασκός έχει ήδη προειδοποιήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, ειδικά το Ισραήλ, πως σε περίπτωση επέμβασης, θα αντιδρούσε στρατιωτικά. «Αν η Συρία δεχτεί επίθεση, θα εξαπολύσουμε επίθεση εναντίον του Τελ Αβίβ. Όλοι οι γείτονες της Συρίας θα εμπλακούν σε έναν πόλεμο», είπε, ανώνυμα, στο Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένας σύρος ανώτατος αξιωματούχος του στρατού. Ωστόσο, αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές αμφιβάλλουν πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ διαθέτει τη στρατιωτική δυνατότητα να εξαπολύσει έναν τέτοιο πόλεμο σε γειτονική του χώρα, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τις επαναστατικές δυνάμεις εντός της Συρίας, οπότε κάθε στρατιωτική αντίδραση του καθεστώτος θα είναι μικρής έκτασης και καθαρά συμβολική.

Σενάριο Νο 2: Το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ
Οι ιρανοί ηγέτες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από το ζήτημα της Συρίας, αλλιώς θα υπάρξουν αντίποινα εναντίον του Ισραήλ. Ωστόσο, πολλοί αμερικανοί αναλυτές θεωρούν πως αν το Ιράν επιτεθεί στο Ισραήλ, τότε οι ΗΠΑ δεν θα συντρέξουν προς βοήθεια του συμμάχου τους, όπως πιθανώς θα περίμεναν πολλοί, αλλά το Ισραήλ θα έπρεπε να τα βγάλει πέρα αποκλειστικά με τις δικές του ένοπλες δυνάμεις.«Όμως, το Ιράν και η Ρωσία θα απαντούσαν σε μια αμερικανική επέμβαση στέλνοντας περισσότερο στρατό στη Συρία και χρησιμοποιώντας μεγαλύτερη διπλωματική πίεση»,συνοψίζει ο Νταν Μπάιμαν από το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.

Σενάριο Νο 3: θα γίνει επίθεση από ριζοσπαστικές ομάδες
Ισλαμιστικές εξτρεμιστικές ομάδες όπως η Χεζμπολάχ θα μπορούσαν πιθανώς να επιτεθούν εναντίον αμερικανικών στόχων ή σε συμμάχους των ΗΠΑ. Όμως, όπως επισημαίνει ο Μάικ Ο' Χάλοραν από το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, «δεν νομίζω πως πολλές τέτοιες ομάδες θα ήθελαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή, γιατί θα ήταν σαν να τα βάζουν με έναν κοιμισμένο γίγαντα».

Σενάριο Νο 4: οι ΗΠΑ θα κατηγορηθούν για εγκλήματα πολέμου
«Οι αντίπαλοι έχουν αρχίσει ήδη να στοιχειοθετούν κατηγόριες εναντίον των ΗΠΑ ότι παρουσίασαν λάθος στοιχεία (προκειμένου οι ΗΠΑ να δικαιολογήσουν μια επέμβαση στη Συρία)», τονίζει ο Αντονι Κόρντεσμαν από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) της Ουάσινγκτον, προσθέτοντας πως «η στρατηγική της Συρίας να κατηγορήσει ευθέως τις ΗΠΑ για εγκλήματα πολέμου (μετά την επέμβαση) είναι απίθανη, καθότι η χώρα θα επικεντρωθεί στις παράπλευρες απώλειες της».

Σενάριο Νο 5: καμία απολύτως συνέπεια
«Είναι ξεκάθαρο πως ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει κανένα άλλο ενδιαφέρον πάνω στη Συρία και πως ο πρόεδρος Ασαντ θα ήταν ανόητος αν έδινε ακόμη έναν λόγο στον αμερικανό πρόεδρο να ασχοληθεί με τη χώρα του», επισημαίνει ο Ο' Χάλοραν, καταλήγοντας ότι «ο Ομπαμα θα νιώσει πως πέτυχε στην αποστολή του αν η επίθεση αυτή χρησιμεύσει ως «μήνυμα» προς το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα».

____________________
Πηγή: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=528001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου