26 Αυγούστου 2013

Δεν πληρώνω, δεν αποδίδω, όμως απαιτώ

Αφηρημένες ...σκέψεις

Μετά το κίνημα "δεν πληρώνω", που άνθησε τα πρώτα χρόνια της κρίσης σαν τιμωρία στο φαύλο σύστημα, προβάλει τελευταία η αντίδραση σημαντικού μέρους των πολιτών κατά της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Δεν πληρώνω τους φόρους μου, δεν αποδίδω τον ΦΠΑ που εισπράττω για λογαριασμό του Δημοσίου. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχω και τη στήριξη των πελατών μου. Εκείνοι, που μου καταβάλουν ένα πρόσθετο ποσό στο λογαριασμό με στόχο να το αποδώσω στο Δημόσιο, χειροκροτούν την προσπάθειά μου να το παρακρατήσω, γιατί έτσι ...καταπολεμούν το διεφθαρμένο καθεστώς!

Από την άλλη απαιτούμε: Θέλουμε υγεία, παιδεία, κοινωνικές παροχές, υποδομές. Τα θέλουμε όλα, χωρίς εμείς να πληρώσουμε τίποτα!

Για δεκάδες περιπτώσεις, όπου οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ ήρθαν αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις των υπό έλεγχο επιχειρηματιών αλλά και "με την οργή του κόσμου", έκαναν λόγο φέτος το καλοκαίρι τα ΜΜΕ:
Η πρώτη μεγάλη "εξέγερση" πραγματοποιήθηκε στις Αρχάνες στην Κρήτη. Οι ελεγκτές του Σώματος βεβαίωσαν κατ’ αρχήν παραβάσεις σε δύο επιχειρήσεις στην πλατεία της μικρής πόλης. Την επόμενη μέρα επανήλθαν για να συνεχίσουν τους ελέγχους και σε άλλες επιχειρήσεις, αλλά έγιναν αποδέκτες "οξύτατης αντίδρασης πελατών" μιας ταβέρνας και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν φοβούμενοι τα χειρότερα... 

Ακόμη και κάποιες τοπικές αρχές συμμετέχουν στην προσπάθεια και αντιστέκονται στους ελέγχους του ΣΔΟΕ προβάλλοντας επιχειρήματα κοινωνικής πολιτικής και ...ανάπτυξης της περιφέρειας:
"Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για φοροδιαφυγή στα μικρά νησιά", δηλώνει ο δήμαρχος της Σύμης.

Δεν έχει νόημα να εκδίδει κανείς αποδείξεις, γιατί "τα παίρνουν και τα τρώνε ή έστω τα σπαταλούν άσκοπα" λένε αβασάνιστα κάποιοι. Όσο για τους ελέγχους και τα λουκέτα, όλα αυτά μπορούμε να τα γράψουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας:
Κέντρο διασκέδασης στη Χαλκιδική "σφραγίστηκε" για 48 ώρες ύστερα από έλεγχο του ΣΔΟΕ. Ωστόσο, προτού περάσουν 24 ώρες οι ιδιοκτήτες το άνοιξαν ξανά κανονικά συνεχίζοντας να μην "κόβουν" αποδείξεις στους πελάτες.

Ή προβάλουμε ανόητες δικαιολογίες, έτσι για να πούμε κάτι, ίσως και κάποιοι αφελείς μας πιστέψουν:
«Έχουμε και πέντε φίλους που τους κερνάμε, έχουμε και μισά μπουκάλια ουίσκι που κερνάμε, κάποιες αποδείξεις δεν κόβονται» υποστήριξε ο Λευτέρης Πανταζής, όταν το ΣΔΟΕ έβαλε λουκέτο για 48 ώρες στο νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου εμφανίζεται o γνωστός τραγουδιστής.

Ας πληρώσουν οι άλλοι, οι έχοντες και και κατέχοντες, λένε κάποιοι ακόμη και εννοούν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, εκείνους που δεν μπορούν να ξεφύγουν, τα αιώνια "θύματα". Αν αυτό δεν είναι κοινωνική υποκρισία, τότε τι είναι;

Τέσσερα χρόνια οικονομικής κρίσης και η νοοτροπία μας παραμένει αναλλοίωτη. Το σπάταλο και διεφθαρμένο κράτος μας προσφέρει απλόχερα το επιχείρημα της φοροδιαφυγής. Εμείς δεν απομένει παρά να χαρακτηρίσουμε τη φοροδιαφυγή ως ...ιδεολογία!

Χωρίς αμφιβολία, πλήρης σύγχυση σε μια κοινωνία σε κρίση. 

Takis Ant / afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου