18 Αυγούστου 2013

Η επιστροφή της Αμμοχώστου συνδυάζεται από την Τουρκία και με το φυσικό αέριο;

Είναι σαφές πως σύμφωνα με τις πάγιες προθέσεις της Τουρκίας, η επιστροφή της Αμμοχώστου συνδυάζεται με τη λύση του εδαφικού. Τελευταία στο διπλωματικό παιχνίδι φαίνεται να εισχωρεί και ένας ακόμη παράγων από την πλευρά της Άγκυρας, η οποία θεωρεί πως το θέμα της Αμμοχώστου μπορεί να ανοίξει εάν συνδυαστεί και με το φυσικό αέριο.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο πάνω στο θέμα αυτό δημοσιεύει σήμερα η Κυπριακή εφημερίδα "Ο Φιλελευθερος". Το αναδημοσιεύω στη συνέχεια:

Διπλωματικό πόκερ σε θολό τοπίο

Αμμόχωστο μέσω αερίου βλέπει η Άγκυρα

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος.

Λευκωσία: Μια σκληρή διπλωματική μάχη αναμένεται το φθινόπωρο για την Κύπρο σε διάφορα επίπεδα και με την ανάπτυξη πολλών πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ηνωμένα Έθνη προσανατολίζονται να αρχίσουν στα μέσα Οκτωβρίου τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ενώ παράλληλες συζητήσεις θα γίνονται και για το πακέτο που αφορά την Αμμόχωστο.

Στη Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού θεωρούν πως σε περίπτωση που το θέμα αυτό προχωρήσει, τότε «θα επικυρωθεί μέσα από τις συνομιλίες».

Αυτή είναι η άποψη των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στον Μπαν Κι Μουν ενώ ο Αλεξάντερ Ντάουνερ εκτιμά πως «εάν μπορούν να συμφωνήσουν στο θέμα της Αμμοχώστου, τότε γιατί να μη λύσουν το Κυπριακό», δείχνοντας την αποδοκιμασία του στις πρωτοβουλίες της κυπριακής Κυβέρνησης.

Η Λευκωσία, με την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για το θέμα της Αμμοχώστου, επιχειρεί να δώσει μια δυναμική στην επικείμενη έναρξη της διαδικασίας αλλά και να δοκιμάσει τις προθέσεις της Άγκυρας.

Η πρόταση τυγχάνει ήδη στήριξης από ΗΠΑ και Ε.Ε. ενώ «σιωπηλοί» παραμένουν την τελευταία περίοδο οι Βρετανοί.

Την ίδια ώρα, είναι προφανές ότι η προώθηση αυτού του πακέτου εμπεριέχει διάφορους κινδύνους.

Πρώτο, ο Επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος ανέλαβε να μεταφέρει την πρόταση στην Άγκυρα, δεν αποκλείεται να επανέλθει στη Λευκωσία με συμβιβαστική πρόταση, που ενδεχομένως να μην μπορεί να γίνει δεκτή από την κυπριακή κυβέρνηση.

Δεύτερο, να προχωρήσει η συζήτηση, να επιτευχθεί ενδιάμεση συμφωνία και να μην υπάρξει συνέχεια στη διαδικασία για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού. Τούτο σημαίνει πως θα κλείσει το Κυπριακό με μια ενδιάμεση συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει τη λειτουργία θεσμών στο ψευδοκράτος. Άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος της Άγκυρας, να αναβαθμίσει σε χωριστή οντότητα το κατοχικό καθεστώς.

Στην Τουρκία το θέμα της Αμμοχώστου θεωρείται κλειστό, δεν το συζητούν εκτός κι εάν διευρυνθεί σημαντικά η ατζέντα. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι θα επιστρέψει τα Βαρώσια εάν λυθεί το Κυπριακό. Αυτό το ανέφερε άλλωστε πρόσφατα και ο υπουργός Ευρώπης της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, στον πρόεδρο Αναστασιάδη στην Κροατία, στο περιθώριο τελετής για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Η περιοχή των Βαρωσίων δεν εποικίσθηκε, επειδή ακριβώς προοριζόταν να δοθεί ως στο πλαίσιο ενδιάμεσης συμφωνίας. Είναι σαφές πως ο τουρκικός σχεδιασμός θεωρεί πως η επιστροφή της Αμμοχώστου θα αποτελέσει, με κάποιες μικρές προσθήκες, τη λύση του εδαφικού.

Την ίδια ώρα, στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επικαιροποιούν παλαιότερες προτάσεις τους, που υποβλήθηκαν υπό μορφή πακέτου αλλά απορρίφθηκαν από τη Λευκωσία.

Με βάση συζητήσεις που έχουν καταγραφεί μεταξύ Τούρκων διπλωματών και ξένων συναδέλφων τους, η Άγκυρα θεωρεί πως το θέμα της Αμμοχώστου μπορεί να ανοίξει εάν συνδυαστεί και με το φυσικό αέριο.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να θέσουν το ζήτημα της ενέργειας, είτε απευθείας είτε διά των Τουρκοκυπρίων. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η πρόταση (μέσω Έρογλου) για συζήτηση του κεφαλαίου ενέργειας στις δικοινοτικές συνομιλίες θα τεθεί εκ νέου.

Την ίδια ώρα, δεν είναι μόνο η Τουρκία που επιχειρεί να διασυνδέσει το Κυπριακό με το ενεργειακό. Υπάρχουν και άλλες χώρες, που διαχρονικά διαδραματίζουν ρόλο στο Κυπριακό, που υποδεικνύουν πως μια συμφωνία θα διασφαλίσει την «ομαλή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων».

Η Τουρκία, σε μια τέτοια περίπτωση, θα έχει ρόλο και συμμετοχή στο κυπριακό φυσικό αέριο και δεν θα αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τουρκικά πολεμικά πλοία περιπολούν στην περιοχή, παρενοχλούν τις έρευνες, ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει ποσώς τη συνέχιση των εργασιών.

Όσον αφορά στο θέμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, προωθείται από την Τουρκία και από κάποιους παράγοντες στην ΕΕ, δεν θεωρείται ωστόσο το Α και το Ω της πολιτικής της Άγκυρας σε αυτή τη φάση.

______________
Πηγή: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/157986/ammochosto-meso-aeriou-vlepei-i-agkyra  στις 18.08.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου