29 Αυγούστου 2013

Οι καλύτερες πόλεις για να ζεις το 2013

Πρώτη η Μελβούρνη, δεύτερη η Βιέννη, ουραγός η Δαμασκός.
Επτά θέσεις στις 10 πρώτες καταλαμβάνουν πόλεις της Αυστραλίας και του Καναδά.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ: η κορυφαία πόλη στον κόσμο με βαθμολογία 97,5

Οι 140 χώρες που συμμετείχαν στην ετήσια έρευνα της «Economist Intelligence Unit» (EIU), βαθμολογήθηκαν σε πέντε κατηγορίες, οι οποίες ήταν: η σταθερότητα, η υγεία, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, η παιδεία και οι υποδομές.
Στη συνέχεια προέκυψε ένας μέσος όρος, με άριστα το 100, με βάση τον οποίο καταρτίστηκε ο κατάλογος.

Τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι κορυφαίες πόλεις της κατάταξης είναι το ότι είναι «μεσαίου μεγέθους, βρίσκονται σε πλουσιότερες χώρες και είναι σχετικά αραιοκατοικημένες», όπως σημείωσε η EIU.

Σύμφωνα με την έρευνα της EIU για το 2013, η αυστραλιανή πόλη της Μελβούρνης αναδεικνύεται για για τρίτη συνεχή χρονιά η κορυφαία πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς. Ακολουθείται από την πρωτεύουσα της Αυστρίας Βιέννη που καταλαμβάνει, με πολύ μικρή διαφορά, τη δεύτερη θέση.

ΒΙΕΝΝΗ: δεύτερη θέση με βαθμολογία 97,4

Τρεις καναδικές πόλεις ακολουθούν στην τρίτη, την τέταρτη και την πέμπτη θέση, το Βανκούβερ, το Τορόντο και το Καλγκάρι, ενώ στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται, εκτός από τη Μελβούρνη, άλλες τρεις πόλεις της Αυστραλίας- Αδελαΐδα (5η μαζί με το Καλγκάρι), Σίδνεϊ (7η), Περθ (9η)- και το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας στη 10η θέση. 

Εκτός από τη Βιέννη, άλλη μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα φιγουράρει στη δεκάδα, το Ελσίνκι της Φινλανδίας, στην 8η θέση.

ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ: τρίτη με βαθμολογία 97,3. Για πολλά έτη, μέχρι το 2011, είχε την πρώτη θέση.

Η Μελβούρνη εκτόπισε το Βανκούβερ από την κορυφή της λίστας με τις πόλεις με το καλύτερο βιωτικό επίπεδο το 2011, όταν και άλλες αυστραλιανές πόλεις σημείωσαν μεγάλη άνοδο λόγω των σημαντικών έργων σε υποδομές που έγιναν στη χώρα.

ΤΟΡΟΝΤΟ: στην 4η θέση με βαθμολογία 97,2.

Αντίθετα οι κοινωνικές αναταραχές, η αραβική άνοιξη και η λιτότητα στην Ευρώπη ήταν οι παράγοντες που έριξαν στην κατάταξη πολλές πόλεις, όπως η Μαδρίτη, που έπεσε πέντε θέσεις στην 44η «λόγω των διαδηλώσεων και των ταραχών». Οι εμφύλιες συγκρούσεις είναι υπεύθυνες για τις χαμηλότερες επιδόσεις της λίστας, τις οποίες κατέχουν κυρίως μεσανατολικές και αφρικανικές χώρες, όπως η ουραγός Δαμασκός της Συρίας, που έπεσε μέσα σε έναν χρόνο κατά 10 θέσεις και αναδείχθηκε ως η χειρότερη πόλη για να ζει κανείς το 2013.

Τη δεκάδα των πόλεων με τις χειρότερες συνθήκες ζωής συμπληρώνουν (από την 139η μέχρι την 131η θέση) η Ντάκα του Μπαγκλαντές, το Πορτ Μόρεσμπι της Παπούα Νέα Γουινέα, το Λάγος της Νιγηρίας, η Χαράρε της Ζιμπάμπουε, το Αλγέρι της Αλγερίας, το Καράτσι του Πακιστάν, η Τρίπολη της Λιβύης, η Ντουάλα του Καμερούν και η Τεχεράνη του Ιράν.
__________________
Πηγή: http://www.ethnos.gr 29.08.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου