31 Αυγούστου 2013

Ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών σε Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία

Ρεκόρ όλων των εποχών στις αφίξεις ξένων τουριστών αναμένεται να πραγματοποιήσουν τη φετινή σεζόν η Ελλάδα, η Τουρκία (παρά τις ταραχές στην Κωνσταντινούπολη)  και η Ισπανία, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα θα κινηθούν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στους τρεις προορισμούς. Στον αντίποδα ο κυπριακός τουρισμός, μετά την πρόσφατη κρίση, εμφανίζει κάμψη.

Φέτος, σύμφωνα με σχετικό άρθρο στην "Καθημερινή", εσωτερικές συγκυρίες και διεθνείς εξελίξεις επηρέασαν περισσότερο παρά ποτέ τα τελευταία χρόνια τη διαμόρφωση των τουριστικών μεγεθών στους κυρίαρχους προορισμούς της Μεσογείου. Η οικονομική και τραπεζική κρίση στην Κύπρο, οι ταραχές στην Κωνσταντινούπολη και τα βίαια επεισόδια στην Αίγυπτο ήταν ορισμένα από τα βασικά γεγονότα που επηρέασαν την τουριστική ζήτηση μεταξύ των ανταγωνιστικών προορισμών κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Νέα παράμετρος θα αποτελέσει και η επικείμενη, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Η σοβαρή κρίση στην Αίγυπτο, που συνοδεύθηκε από κύμα ακυρώσεων στον προορισμό αυτό, «στέλνει» προς το τέλος της σεζόν σημαντικό αριθμό κρατήσεων σε Τουρκία, Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρο. Η αρνητική δημοσιότητα που είχε η Κύπρος από την οικονομική και τραπεζική κρίση έπληξε το τουριστικό προφίλ του προορισμού αυτού, που καταγράφει σοβαρές απώλειες από τις ευρωπαϊκές αγορές. Παράλληλα, τα σοβαρά επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη «φρέναραν» τους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανόδου του τουρκικού τουρισμού. Ειδικότερα:

Ελλάδα: Η χώρα μας επανέκαμψε δυναμικά στην παγκόσμια τουριστική σκηνή μετά την περσινή πτώση των μεγεθών της, η οποία οφειλόταν στην αρνητική φημολογία για τις εξελίξεις στην οικονομία και στην πολιτική αστάθεια από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση. Ισχυρός σύμμαχος για την επίτευξη του ρεκόρ κατά τη φετινή σεζόν αποτέλεσε η πολιτική σταθερότητα και η ασφάλεια που εξέπεμπε ο προορισμός στις ξένες αγορές. Οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας στο επτάμηνο αυξήθηκαν κατά 6,8% αγγίζοντας τα 8 εκατ. Οι τουριστικές εισπράξεις στο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 17,8% φθάνοντας σε 3,3 δισ. ευρώ.

Τουρκία: Ο τουρκικός τουρισμός έδειξε ανθεκτικότητα έναντι των σοβαρών επεισοδίων του περασμένου Ιουνίου. Οι Τούρκοι ξενοδόχοι μετά τα επεισόδια αντέδρασαν άμεσα ρίχνοντας τις τιμές και περιορίζοντας τις απώλειες. Οι αφίξεις ξένων τουριστών στο επτάμηνο αυξήθηκαν κατά 10,7% φθάνοντας σε 19,1 εκατ. Τον Ιούλιο, παρότι οι αφίξεις αυξήθηκαν μόλις κατά 0,5% φθάνοντας τα 4,6 εκατ., ήταν μία από τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών για τη γειτονική χώρα. Πάντως, στην Κωνσταντινούπολη οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 3,7% τον Ιούλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2012 φθάνοντας σε 930.278. Τα έσοδα στο εξάμηνο παρουσίασαν αύξηση κατά 30,8% φθάνοντας σε 8,2 δισ. ευρώ.

Ισπανία: Οι αφίξεις στην Ισπανία στο επτάμηνο αυξήθηκαν κατά 3,9% ξεπερνώντας τα 34 εκατ. Αν διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης έως το τέλος του έτους, αναμένεται να υπερβεί το ρεκόρ του 2007, οπότε δέχθηκε 58,7 εκατ. τουρίστες. Επίσης, οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 6% στο επτάμηνο ξεπερνώντας τα 32,2 δισ. ευρώ.

Κύπρος: Oι αφίξεις στην Κύπρο στο επτάμηνο μειώθηκαν κατά 5,8% φθάνοντας σε 1,28 εκατ. ευρώ, ενώ ελαφρά πτώση σημείωσαν και τουριστικές εισπράξεις τους πρώτους μήνες του έτους. Ο κυριότερος λόγος της πτώσης οφείλεται στην αρνητική δημοσιότητα που βίωσε η χώρα στην αρχή της σεζόν λόγω της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης.

Πάντως, όπως προκύπτει από τα νούμερα, η Ελλάδα παρά τη δυναμική τουριστική ανάκαμψη, εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά έναντι των ανταγωνιστριών χωρών Τουρκίας και Ισπανίας.

_________________
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_31/08/2013_516417


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου