14 Αυγούστου 2013

Hyperloop, «τρένο» από το μέλλον

Ταξιδεύοντας με ταχύτητα άνω των 1.200 χλμ. την ώρα, το Hyperloop θα καλύπτει την απόσταση των 610 χλμ., από το Λος Αντζελες στο Σαν Φρανσίσκο, σε τριάντα λεπτά.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", το Hyperloop, όπως το έχει φανταστεί ο Ιλον Μασκ*, o 42χρονος πολυπράγμων και πολυδισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα νέο μέσο μεταφοράς: Μία αλουμινένια κάψουλα μέσα σε ένα χαλύβδινο σωλήνα που θα μεταφέρει επιβάτες και αυτοκίνητα σε ταχύτητες που παραπέμπουν σε φουτουριστικές ταινίες.

Σύμφωνα με τον υπερδραστήριο επιχειρηματία, που δημοσίευσε προχθές ένα 57σέλιδο σχεδιαστικό περίγραμμα του εγχειρήματος, το Hyperloop, κινούμενο με τη δύναμη της ηλιακής ενέργειας, θα καλύπτει την απόσταση των 610 χιλιομέτρων από το Λος Αντζελες στο Σαν Φρανσίσκο σε μισή ώρα, ταξιδεύοντας με ταχύτητα άνω των 1.200 χλμ. την ώρα. Κατά τις εκτιμήσεις του, θα κοστίσει 6 δισ. δολάρια για να κατασκευαστεί, θα μπορούσε να είναι έτοιμο σε 7 με 10 χρόνια και θα μπορούσε να μεταφέρει 7,4 εκατ. επιβάτες σε κάθε κατεύθυνση ετησίως, με κόστος εισιτηρίου 20 ευρώ.

Οπως έγραψε ο Μασκ στο blog του, η έμπνευση για το Hyperloop προέκυψε από την απογοήτευση που του προκάλεσε το σχέδιο της Πολιτείας της Καλιφόρνιας για ένα νέο σιδηρόδρομο υψηλών ταχυτήτων, αρχικού προϋπολογισμού 68 δισ. δολαρίων. Ο Μασκ σημειώνει ότι ο σιδηρόδρομος αντιμετωπίζει σοβαρές επιπλοκές με τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, κάτι που το Hyperloop παρακάμπτει, καθώς θα είναι ανυψωμένο από το έδαφος.

Οι επιστήμονες ήδη διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το αν το σχέδιο του Μασκ είναι επιστημονική φαντασία ή μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αμφισβητώντας έντονα τον προϋπολογισμό των 6 δισ. δολαρίων.

Εχοντας εκφράσει την επιθυμία να συμβάλει στην εξέλιξη τριών πεδίων που θα επηρεάσουν το μέλλον της ανθρώπινης ζωής -το Διαδίκτυο, το Διάστημα και η καθαρή ενέργεια- ο Μασκ οδηγήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου «είναι δυνατό να συμβούν σπουδαία πράγματα», όπως φέρεται να έχει πει.

________________
* ο Ιλον Μασκ, o 42χρονος πολυπράγμων πολυδισεκατομμυριούχος νοτιοαφρικανικής καταγωγής, γνωστός ως συνιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών PayPal και της εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Motors. Επίσης είναι ιδρυτής της SpaceX, της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας που ταξίδεψε στο Διάστημα.
Ο Μασκ, που έχει συνηθίσει να οραματίζεται σε μεγάλη κλίμακα –σε συνέντευξή του προ διετίας, έθεσε ως στόχο να μεταφέρει ανθρώπους στην επιφάνεια του Αρη σε 10 με 20 χρόνια– δεν απογοήτευσε με το μέγεθος της φιλοδοξίας του.

________________
Πηγή ανάρτησης: http://portal.kathimerini.gr/ 14/08/2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου