17 Αυγούστου 2013

Απολύθηκαν 204 επίορκοι, σε αυτοδίκαιη αργία άλλοι 993

Παράλληλα, στο τέλος Ιουνίου στα πειθαρχικά συμβούλια (Α΄ και Β΄ βαθμού) εκκρεμούσαν 1.920 υποθέσεις.

Επιτέλους κάτι αρχίζει να κινείται. Αρκετά πλήρωσε το κοινωνικό σύνολο τη μηδαμινή (ή και αρνητική) προσφορά τους.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", επίορκοι, αδικαιολογήτως απόντες από την υπηρεσία τους επί σειρά μηνών, με αλλεπάλληλες "αναρρωτικές" άδειες και πλημμελή άσκηση καθηκόντων, είναι τα συνηθέστερα πειθαρχικά αδικήματα που διαπράττουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, με συνέπεια να παύονται οριστικά ή προσωρινά.

Η «εκκαθάριση» του Δημοσίου από επίορκους και «κοπανατζήδες» αποτελεί προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεδομένου ότι εξ αυτών αναμένεται να συμπληρωθεί, μεταξύ άλλων, ο αριθμός των υπολειπόμενων 2.000 απολύσεων μέχρι τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον τελευταίο μήνα απολύθηκαν για σοβαρά ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα 104 δημόσιοι υπάλληλοι. Συνολικά από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί 204 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ για το ίδιο διάστημα έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία 993.

Παράλληλα, στο τέλος Ιουνίου στα πειθαρχικά συμβούλια (Α΄ και Β΄ βαθμού) εκκρεμούσαν 1.920 υποθέσεις. Σχηματικά, ο μέσος όρος εξέτασης υποθέσεων στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά είναι περίπου 200 και στο δευτεροβάθμιο 50 υποθέσεις τον μήνα.

Οι «κοπανατζήδες» είναι η συνηθέστερη κατηγορία επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Μερικές από τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Καθημερινής", στα πειθαρχικά συμβούλια είναι οι εξής:
  • Υπάλληλος δήμου της Αττικής επαύθη οριστικά επειδή απείχε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία της για 2,5 μήνες. 
  • Εκπαιδευτικός επαύθη οριστικά επειδή κατά το σχολικό έτος 2011-2012 απουσίαζε αδικαιολόγητα από τα καθήκοντά του για 70 και πλέον ημέρες. 
  • Τον Ιούνιο του 2013 σε μόνιμο πολιτικό υπάλληλο επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης επειδή απουσίασε αδικαιολόγητα από την εκτέλεση των καθηκόντων του 114 ημέρες.
  • Εκπαιδευτικός επαύθη οριστικά επειδή απουσίασε αδικαιολόγητα από τα υπηρεσιακά καθήκοντά της από τον Σεπτέμβριο 2009 έως και τον Μάρτιο 2013. 
  • Υπάλληλος της Περιφέρειας Αττικής επαύθη οριστικά επειδή απουσίασε αδικαιολόγητα για πάνω από 30 εργάσιμες ημέρες σε διάστημα ενός έτους.
  • Εκπαιδευτικός επαύθη οριστικά επειδή έλαβε πολλαπλές συνεχόμενες αναρρωτικές άδειες για επτά μήνες περίπου, βάσει πλαστών ιατρικών γνωματεύσεων τις οποίες συνέταξε, υπέγραψε και σφράγισε με πλαστή σφραγίδα ο ίδιος. Επίσης, ο ίδιος απουσίαζε αδικαιολόγητα από τα καθήκοντά του από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο 2012 (61 ημέρες) παραπλανώντας την υπηρεσία με πλαστές ιατρικές γνωματεύσεις. Αρνήθηκε να προσέλθει σε υγειονομική επιτροπή για ιατρική εξέταση.
  • Υπάλληλος δήμου της Θεσσαλίας επαύθη για 6 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών για παράβαση καθήκοντος, επειδή, ως υπάλληλος του δήμου και ανταποκριτής του ΟΓΑ, χορήγησε μη νόμιμες βεβαιώσεις και απογραφικά δελτία σε Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες με τις οποίες εξασφάλισαν μη νομίμως άδειες διαμονής στη χώρα, αν και είχε γνώση ότι οι ανωτέρω δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την ασφάλισή τους στον ΟΓΑ.
_________________
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_17/08/2013_514328






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου