17 Αυγούστου 2013

Το ελληνικό σχέδιο για τον "East Med Pipeline"

 Το μεγάλο παιχνίδι, για τη διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έχει αρχίσει με τη συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την ηλεκτρική σύνδεση Ασίας-Ευρώπης. 

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο "ethnos.gr", μέρους του οποίου αναδημοσιεύουμε, η Ελλάδα ήδη κινείται προβάλλοντας εναλλακτικές προτάσεις ενεργειακής διασύνδεσης, που αναβαθμίζουν τον ρόλο της ως κόμβου δικτύων και μεταφοράς ενέργειας.

Βασικά στοιχεία του σχεδιασμού αυτού, για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με αγωγό, μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη, λέγεται ότι παρουσίασε στην αμερικανική κυβέρνηση ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, κατά το πρόσφατο ταξίδι του.

Η Ελληνική πρόταση, όπως αναφέρεται στο "Έθνος" έχει σε γενικές γραμμές ως εξής:

Το ελληνικό «East Med Pipeline Project»

Το ελληνικό σχέδιο, πάνω στο οποίο εργάζεται αθόρυβα το ΥΠΕΚΑ (Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής), αφορά τον «East Med Pipeline Project». Στοιχεία του σχεδίου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ο Υπουργος Γιάννης Μανιάτης στους δυο ομολόγους του της Κύπρου και του Ισραήλ, Γιώργο Λακκοτρύπη και Σιλβάν Σαλόμ.

Hδη έχει συνταχθεί από τη ΔΕΠΑ μια προκαταρκτική έκθεση (Pre-Feasibility Findings) των εναλλακτικών οδών μεταφοράς του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσόγειου στην Ιταλία ή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας.

Στον σχεδιασμό αυτό βασικό ρόλο έχει ο αγωγός (δυνατότητας 8bcma) από τις πηγές της Ανατολικής Μεσογείου (στην κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ) με προορισμό τη νοτιοανατολική ακτή της Κρήτης.


Από εκεί ξεδιπλώνονται οι διαφορετικές εναλλακτικές επιλογές που προσφέρονται είτε με τον προσανατολισμό διάθεσης του φυσικού αερίου προς τη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη είτε προς την Ιταλία.

Στην πρώτη επιλογή προβλέπεται η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη προς την Κομοτηνή και διασύνδεσή του κατόπιν με τον IGB προς τη Βουλγαρία.

Η ίδια επιλογή εξυπηρετείται και με την κατασκευή μικρότερου σε μήκος υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη προς τη Στερεά Ελλάδα και από εκεί διασύνδεσή του με επίγειο αγωγό προς τη Μακεδονία απ' όπου θα μπορεί το αέριο να διατεθεί είτε προς την Ιταλία είτε προς τη Βουλγαρία.

Η άλλη επιλογή, αυτή της Ιταλίας, προβλέπει την κατασκευή αγωγού από την Κρήτη προς την Πελοπόννησο και από εκεί μέσω νέου αγωγού θα συνδεθεί με τον IGI, τον υποθαλάσσιο αγωγό προς Ιταλία. Θα απαιτηθεί η κατασκευή και ενός ακόμη υποθαλάσσιου τμήματος που θα διασχίσει τον Πατραϊκό Κόλπο και θα ακολουθεί παράλληλη διαδρομή, προς Βορρά, με την Ιόνια Οδό.

Στον σχεδιασμό αυτό υπάρχουν φυσικά σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως είναι τα μεγάλα βάθη και οι δυσκολίες που προκύπτουν από το ανάγλυφο του βυθού.

Eξάλλου και οι αποστάσεις που θα πρέπει να διανύσουν οι υπό μελέτη αγωγοί δεν είναι μικρές. Από την Κρήτη έως την Κομοτηνή ο υποθαλάσσιος αγωγός θα έχει μήκος 757 χιλιόμετρα και από την Κρήτη προς την Πελοπόννησο 415 χιλιόμετρα, ενώ ο επίγειος αγωγός από την Πελοπόννησο μέχρι τον IGI θα έχει μήκος 475 χιλιόμετρα.

Στην Κρήτη έχει ήδη εντοπιστεί η περιοχή του Αθερινόλακκου ως πιθανού σημείου εισόδου του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στην Πελοπόννησο η κατάληξη του αγωγού από την Κρήτη τοποθετείται σε περιοχή νοτίως της Μονεμβασιάς.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο σχεδιασμός αυτός της ελληνικής πλευράς έχει γίνει αποδεκτός και από την Κομισιόν στα «έργα κοινού ενδιαφέροντος» και η χάραξη των εναλλακτικών αγωγών του «Med East Pipeline Project» αποτυπώνεται και στον χάρτη που εξέδωσε τον Ιούνιο η διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν στην ενότητα «Energy Infrastructure-Natural Gas». 

Hδη η συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας προχώρα με εντατικό ρυθμό, κάτι που αποτυπώθηκε όχι μόνο στο MOU που υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας των τριών χώρων στην Κύπρο αλλά και στο κοινό ανακοινωθέν (Joint Communique) που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, στο οποίο επισημαίνεται ότι οι τρεις χώρες «καλωσορίζουν τα κοινά σχέδια στον ενεργειακό τομέα, που προάγουν την ασφάλεια της προμήθειας ενέργειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής».

___________________
Πηγή: από άρθρο του Νίκου Μελέτη με τίτλο "Κίνηση - ματ στο ενεργειακό παιχνίδι από την Ελλάδα" στο: 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου