27 Αυγούστου 2013

Με "ζωντανές γοργόνες" γιόρτασε η Κοπεγχάγη τα 100 χρόνια της Μικρής Γοργόνας

Έναν αιώνα ζωής έκλεισε λίγες μέρες πριν (την Παρασκευή) η Μικρή Γοργόνα, το "σήμα κατατεθέν" της Κοπεγχάγης, και οι Δανοί γιόρτασαν την επέτειο αυτή με μια εντυπωσιακή παράσταση στην προκυμαία της πρωτεύουσας, στην οποία συμμετείχαν 100 "ζωντανές" γοργόνες.

Το μικρό μπρούτζινο άγαλμα, που αναπαριστά την πασίγνωστη ηρωίδα του ομώνυμου παραμυθιού του Δανού συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, φιλοτεχνήθηκε το 1913. Έχει ύψος μόλις 1,25 μέτρο και βρίσκεται πάνω σε ένα βράχο στο λιμάνι της Κοπεγχάγης.


Χιλιάδες επισκέπτες της πόλης ποζάρουν κάθε χρόνο για μια αναμνηστική φωτογραφία με τη Μικρή Γοργόνα. Μεταξύ αυτών ήταν ακόμη και ο πρώην Πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο.

Το άγαλμα του κοριτσιού με την ψαρίσια ουρά έχει γίνει κατ' επανάληψη στόχος βανδάλων και φαρσέρ: δύο φορές έχασε το κεφάλι του, του έχουν πετάξει μπογιές και του έχουν φορέσει μπούρκα.

Το 2010 μεταφέρθηκε για έξι μήνες στην Κίνα και εκτέθηκε στο περίπτερο της Δανίας στη Διεθνή Έκθεση του 2010 που φιλοξενήθηκε στη Σαγκάη.

Γυναίκες με μπικίνι και με ζωγραφισμένα τα σώματά τους σε καφέ τόνους συμμετείχαν σε πολλές εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Οργανισμός Τουρισμού της Δανίας και σε πολλές άλλες πόλεις, όπως στο Άμστερνταμ, το Αμβούργο και το Οσλο.

_______________
Πηγή: http://www.tanea.gr 23.08.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου