19 Αυγούστου 2013

Οι Κινέζοι «αγοράζουν» Κύπρο

Η θεσμοθέτηση του κινήτρου παροχής Μόνιμης Άδειας Παραμονής στην Κύπρο, σε κατοίκους τρίτων χωρών που προβαίνουν σε αγορά ακινήτου αξίας άνω των 300.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, έχει τα πρώτα μετά την κρίση θετικά αποτελέσματα.

Η ρωσική αγορά, με τις αποφάσεις του Eurogroup τον περασμένο Μάρτιο για την αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, δέχτηκε σοβαρό πλήγμα. Πρακτικά η ρωσική αγορά φαίνεται να χάθηκε. Όμως, κατά ευτυχή συγκυρία, από τις αρχές του 2013 είχε αρχίσει να ωριμάζει το άνοιγμα κυπριακών κατασκευαστικών εταιρειών στην κινεζική αγορά.


Η άδεια παραμονής και η μείωση των τιμών, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην "Καθημερινή", είχαν σαν αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να γίνουν δεκάδες αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ δόθηκαν πέραν των διακοσίων αδειών παραμονής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αεροδρόμιο της Λάρνακας υπάρχουν διαφημιστικές πινακίδες πώλησης κατοικιών στα κινέζικα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην περιοχή της Πάφου.

Εκτιμήσεις μεσιτών αναφέρουν ότι το 80% των Κινέζων αγοραστών έχει επιλέξει την περιοχή της Πάφου. Πράγματι, με βάση τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου, το πρώτο επτάμηνο του 2013 οι περισσότερες πωλήσεις ακινήτων έγιναν στην Πάφο, 704 σε σύνολο 2.133 παγκυπρίως.

Παράλληλα, η συνέχιση της έντασης στη Συρία και την Αίγυπτο, έφερε στην Κύπρο αγοραστές από τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι προτιμούν την περιοχή της Λάρνακας.

Το ενδιαφέρον δεν αφορά μόνο μεμονωμένους αγοραστές. Διεθνής κοινοπραξία με έδρα το Χονγκ Κονγκ αγόρασε το "Venus Rock Golf Resort" της Dolphin Capital Investors, μια μεικτή τουριστική ανάπτυξη, έναντι 290 εκατ. ευρώ.

Το "Venus Rock" θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα παραλιακά έργα στην Ευρώπη. Εκτείνεται σε 2.375 στρέμματα (961 εκτάρια) γης, με παραλιακό μέτωπο μήκους 850 μέτρων. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων (Nikki Beach Hotel and Beach Club), δύο γήπεδα γκολφ 18 οπών, δύο αθλητικά κέντρα, μέχρι 3.000 πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες, εμπορικά και ψυχαγωγικά καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, καφέ, εστιατόρια και σινεμά. Το σύνολο της επένδυσης εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων σημειώνουν ότι η πώληση αυτή αποτελεί την πρώτη επιχειρηματική κίνηση συνέπεια των νέων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην κυπριακή αγορά ακινήτων και την ανάγκη μείωσης του δανεισμού εταιρειών ανάπτυξης γης.

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι Κινέζοι επενδυτές είναι έτοιμοι και για νέες τοποθετήσεις στην κυπριακή αγορά ακινήτων. 

Βέβαια, στην ίδια αγορά με ανάλογα κίνητρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, στοχεύει και η Ελλάδα και φυσικά και αρκετές ακόμη χώρες. Όμως η κινέζικη αγορά έχει τέτοιο μέγεθος, που μπορεί κάλλιστα να ικανοποιήσει όλους όσους κάνουν τις σωστές κινήσεις στον κατάλληλο χρόνο. 

__________________
Πηγή: http://www.kathimerini.gr 19.08.2013


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου