25 Αυγούστου 2013

Ορφανίδης: Η κατρακύλα της Κυπριακής οικονομίας ξεκίνησε με Χριστόφια

«Η κατρακύλα της οικονομίας άρχισε μετά την εκλογή της κυβέρνησης Χριστόφια», είπε την Παρασκευή (23.8.13) στην κατάθεση του στην ερευνητική επιτροπή για την οικονομία ο τέως διοικητής Αθανάσιος Ορφανίδης, σύμφωνα με το Stockwatch, αποδίδοντας τις αρνητικές εξελίξεις στη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης. 

Επίσης ισχυρίστηκε ότι το ΑΚΕΛ και η Κεντρική Τράπεζα εσκεμμένα προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στο τραπεζικό σύστημα, για να εξυπηρετηθούν κομματικές και άλλες σκοπιμότητες.

Η κατάσταση της οικονομίας μετά το διορισμό του το 2007, είπε ο κ. Ορφανίδης, ήταν μεν καλή αλλά από την άλλη υπήρξαν και στρεβλώσεις. «Τα δεδομένα άλλαξαν με τη νέα φιλοσοφία της προηγουμένης κυβέρνησης», υποστήριξε.

«Από το Μάρτιο του 2008 είχαμε μία πολιτική ανατροπή της φιλοσοφίας της οικονομικής πολικής, εξαιτίας των αποφάσεων της προηγούμενη κυβέρνησης. Κινδύνευε τότε η οικονομία από μία φούσκα ακινήτων. Ωστόσο, ξέφυγαν οι δαπάνες της κυβέρνησης Χριστόφιας. Υπήρξαν αλόγιστες δαπάνες, ανέφερε 
ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Oρφανίδης: Εσκεμμένη ζημιά στις τράπεζες

Το ΑΚΕΛ και η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) εσκεμμένα προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στο τραπεζικό σύστημα για να εξυπηρετηθούν κομματικές και άλλες σκοπιμότητες, ισχυρίστηκε επίσης από το βήμα της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία ο Αθανάσιος Ορφανίδης.

Κατά την τετράωρη κατάθεση του, ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εξαπέλυσε έντονη κριτική κατά της διακυβέρνησης Χριστόφια και κατ επέκταση εναντίον του ΑΚΕΛ και του νυν διοικητή της ΚΤ Πανίκου Δημητριάδη ότι συνέργησαν για να πλήξουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

«Το ΑΚΕΛ μετά την αποχώρηση μου από την ΚΤ είχε τον απόλυτο έλεγχο ταυτόχρονα και της κυβέρνησης και της εποπτικής αρχής του τραπεζικού συστήματος. Είχα ανησυχίες για την εσκεμμένη ζημιά που διέβλεπα ότι μπορούσε να κάνει το ΑΚΕΛ με την ΚΤ στις τράπεζες για εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων», ισχυρίστηκε ο κ. Ορφανίδης και πρόσθεσε:

«Ήταν βολικό να πείσουν πως για όλα τα κακά στον τόπο οι συμπολίτες μας έπρεπε να ρίξουν φταίξιμο μόνο στις τράπεζες, και να δώσουν ακόμη 5 χρόνια εξουσίας στο κόμμα. Φυσικά αυτή η στρατηγική κατέστρεψε την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα με ειδικό στόχο την Τράπεζα Κύπρου. Αυτή η στρατηγική έπληττε το μέλλον των παιδιών μας όπως είχα επισημάνει σε επιστολή μου στον τέως πρόεδρο Χριστόφια».

___________________
Πηγή: http://www.stockwatch.com.cy στις 23.08.2013 
Η ανάρτηση αποτελεί μέρος από τα άρθρα με τίτλο: 
Ορφανίδης: Η κατρακύλα ξεκίνησε με Χριστόφια και 
Oρφανίδης: Εσκεμμένη ζημιά στις τράπεζες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου