27 Αυγούστου 2013

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Το όνειρο που άλλαξε την Αμερική

 Στις 28 του Αυγούστου, εκατομμύρια άνθρωποι από ολόκληρη την Αμερική πρόκειται να βρεθούν στην Ουάσιγκτον για να θυμηθούν και να τιμήσουν μια πορεία και μια ομιλία, οι οποίες συνέβαλαν στη ριζική αλλαγή της αμερικανικής κοινωνίας. 

Πριν από 50 χρόνια, στις 28 Αυγούστου 1963, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνώντας έναν συγκινητικό λόγο, έκφραση της πίστης του στη δυνατότητα αλλαγής των ανθρώπων και της κοινωνίας, δήλωνε: «έχω ένα όνειρο»

Ονειρεύομαι ότι μια μέρα αυτό το έθνος θα ορθώσει ανάστημα και θα εφαρμόσει στην πράξη το νόημα της παρακάτω αρχής του: «Θεωρούμε αυταπόδεικτη την αλήθεια ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι».

Ονειρεύομαι ότι μια μέρα, στους κόκκινους λόφους της Τζόρτζια οι γιοι πρώην σκλάβων και οι γιοι πρώην αφεντάδων θα κάτσουν μαζί στο τραπέζι της αδερφοσύνης...

Οι αυτόπτες μάρτυρες εκείνου του ανεπανάληπτου γεγονότος, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το Lincoln Memorial, κατά μήκος του επιβλητικού Εθνικού Πάρκου της Ουάσιγκτον, ξεπερνούσαν τις 200.000. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι παρακολούθησε την ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ από την τηλεόραση στον Λευκό Οίκο. Δεκάδες αστέρες του Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων ο Μάρλον Μπράντο, ο Πολ Νιούμαν, ο Χάρι Μπελαφόντε και ο Τσάρλτον Ιστον, έφθασαν στην Ουάσιγκτον με ένα τζετ που είχαν ναυλώσει ειδικά για αυτόν τον σκοπό. 
Εκείνη η ημέρα αποτέλεσε την κορύφωση της αποκαλούμενης Πορείας προς την Ουάσιγκτον, η οποία ανάγκασε το αμερικανικό Κογκρέσο να θεσπίσει έναν χρόνο αργότερα τoν περίφημο Civil Rights Act, έναν από τους πιο σημαντικούς νόμους των ΗΠΑ για τα πολιτικά δικαιώματα.

Το περιοδικό «Time» τιμά τον μεγάλο πρωταγωνιστή εκείνης της ημέρας, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αφιερώνοντάς του το εξώφυλλο του πιο πρόσφατου τεύχους του. Την ίδια στιγμή όμως διερωτάται: Στην Αμερική, η οποία πριν από μερικούς μήνες εξέλεξε για δεύτερη φορά έναν μαύρο Πρόεδρο, το «φυλετικό ζήτημα» έχει πράγματι επιλυθεί; 

Διανύοντας το πέμπτο έτος της προεδρίας του ο Μπαράκ Ομπάμα ήρθε περισσότερες από μία φορές αντιμέτωπος με το συγκεκριμένο ζήτημα. Σχεδόν κάθε φορά ανακαλύπτει με πικρία ότι το «όνειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Τουλάχιστον πλήρως.

Όμως, στις 28 Αυγούστου ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος στην Ιστορία των ΗΠΑ πρόκειται να μιλήσει για το όνειρο του μεγάλου πολιτικού αγωνιστή από την ίδια θέση από την οποία εκείνος το ανακοίνωσε πριν από 50 χρόνια.
Και δυο λόγια για τη ζωή και τα πιστεύω του Martin Luther King

O Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ (Martin Luther King Jr.), ο Αμερικανός πολιτικός, αγωνιστής, ηγέτης των Αφροαμερικανών και εφημέριος, που πάλεψε ενάντια στο φυλετικό ρατσισμό, γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1929, στην Ατλάντα της Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η οικογένειά του ήταν της μεσοαστικής τάξης και σχετιζόταν άμεσα με το μαύρο κλήρο των Νότιων Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ο πατέρας και ο παππούς του ήταν Βαπτιστές ιεροκήρυκες.

Νέος ακόμη ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ξεκινά τις ανθρωπιστικές περιοδείες του, υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων και της μη χρήσης βιας, διοργανώνοντας καθιστικές διαμαρτυρίες και μαζικές ειρηνικές πορείες και διαδηλώσεις, πολλές από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν από τις αρχές με βία και αρκετές συλλήψεις ακόμη και του ιδίου.
Τον τρόπο σκέψης του επηρέασαν η φιλοσοφία της πολιτικής ανυπακοής και της μη βίας, του Μαχάτμα Γκάντι, καθώς και οι απόψεις των σύγχρονων του προτεσταντών θεολόγων. Εξάλλου το1961, πήρε το δίπλωμα θεολογίας. 

Στις 28 Αυγούστου του 1963 εκφώνησε τον περίφημο λόγο του "Έχω ένα όνειρο", σε μια ειρηνική συγκέντρωση, στην Ουάσινγκτον, παρουσία 250,000 ανθρώπων όλων των φυλών.

Το Δεκέμβριοτου 1964, του απονεμήθηκε Νόμπελ Ειρήνης, ενώ ο αγώνας που έδωσε, οδήγησε στην ψήφιση του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων, ο οποίος εξουσιοδοτούσε την επιβολή της απάλειψης των φυλετικών διακρίσεων σε δημόσιους χώρους, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου του 1968 στο Μέμφις του Τεννεσσί, ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι του πανδοχείου Λωρέιν, στο οποίο βρισκόταν μαζί με τους συνεργάτες του. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε, στο Νοσοκομείο Σαιντ Τζόζεφς. Στις 9 Απριλίου, ο Κινγκ κηδεύτηκε στην Ατλάντα. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 10 Μαρτίου του 1969, ο Τζέιμς Ερλ Ρέυ, ομολόγησε τη δολοφονία του Κινγκ και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 99 ετών.

Ο Κινγκ, μετά το θάνατό του, τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.

_______________
Πηγές:
http://www.tanea.gr/news/
http://el.wikipedia.org/wiki/
http://tvxs.gr/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου