28 Αυγούστου 2013

Σενάρια για ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ

Μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων, υπό τον υπουργό Οικονομικών, για το μέλλον των δύο αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και ΕΛΒΟ, αλλά και της ΛΑΡΚΟ, φαίνεται να προκρίνονται, έως τώρα, τα εξής σενάρια:

Για τα ΕΑΣ προτείνεται κατ΄ αρχήν η διάσπαση του αμυντικού σκέλους από το πολιτικό σκέλος και στη συνέχεια, η κατάργηση- συγχώνευση- αναδιάρθρωση μονάδων και η απόσπαση περιουσιακών στοιχείων. Για την ΕΛΒΟ προτείνεται η ειδική εκκαθάριση (δημόσιων επιχειρήσεων) και ο ορισμός εκκαθαριστή από το υπουργείο Οικονομικών. Για τη ΛΑΡΚΟ προτείνεται η τμηματική πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων.

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς αποτελούν προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης του Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία για την αναδιάρθρωση των τριών εταιρειών, η οποία θα είναι διαφορετική για κάθε μια επιχείρηση, πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Προς το παρόν, αναλυτικότερα, τα σενάρια που προκρίνονται ανά εταιρεία, σύμφωνα με δημοσίευμα στο naftemporiki.gr, είναι τα ακόλουθα:

ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), που προέκυψε από τη συγχώνευση των “ΠΥΡΚΑΛ” και “Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων ΑΕ”:

Το μείζον πρόβλημα της ΕΑΣ είναι εκείνο των κρατικών ενισχύσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που χορηγήθηκαν την περίοδο 2004- 2012, και για τις οποίες προέκυψε πρόσφατα θέμα επιστροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντίθετες με την κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.

Η λύση που προτείνεται είναι η διάσπαση του αμυντικού σκέλους των ΕΑΣ (που έχει λάβει το 93%- 95% των ενισχύσεων) από το πολιτικό σκέλος. Έτσι, βάσει συγκεκριμένου άρθρου της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιτρέπει την κατ' εξαίρεση παροχή ενισχύσεων για λόγους εθνικής άμυνας, θα επιχειρηθεί να περιοριστεί η επιστροφή μόνο στο 5%- 7% του τμήματος των ενισχύσεων που δόθηκαν για μη αμυντικούς σκοπούς.

Στη συνέχεια, προτείνεται η ένταξη των ΕΑΣ στο άρθρο 14 Β του ν. 3429 (στο οποίο εντάχθηκε πριν από μερικές εβδομάδες με τροπολογία η ΕΡΤ) και που προβλέπει την κατάργηση- συγχώνευση- αναδιάρθρωση μονάδων και την απόσπαση περιουσιακών στοιχείων. Θεωρείται κομβικό σημείο η επανεκκίνηση της εταιρείας, καθώς στο σκέλος των πυρομαχικών υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Οι σύμβουλοι του Δημοσίου που έχουν ετοιμάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, έχουν, μεταξύ άλλων, προτείνει τη συρρίκνωση της επιχείρησης κατά 80% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Η εταιρεία διαθέτει εγκαταστάσεις σε Υμηττό, Αίγιο, Ελευσίνα, Μάντρα και Λαύριο, ενώ απασχολεί περίπου 850 εργαζομένους. Επίσης, έχει δύο θυγατρικές εταιρείες: την Ηλεκτρομηχανική Κύμης και τη Μεταλλοβιομηχανική Ηπείρου, που κατασκευάζει τις μήτρες για τα νομίσματα του ευρώ. Το 2011, η ΕΑΣ ΑΕ παρουσίασε αρνητικά ίδια κεφάλαια 538 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις άνω του 1,1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης λειτουργίας της επιχείρησης, δεδομένου ότι εκτελούνται συμβόλαια των ενόπλων δυνάμεων, η διακοπή των οποίων ίσως δημιουργήσει προβλήματα εθνικής ασφάλειας .

ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων):

Προτείνεται η ένταξη της εταιρείας στο άρθρο 14Α του ν. 3429/2005 για την ειδική εκκαθάριση δημόσιων επιχειρήσεων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα, και ο ορισμός εκκαθαριστή από το υπουργείο Οικονομικών.

Για την επιχείρηση εκκρεμεί το ήμισυ της επιχορήγησης του 2013, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας να μην μπορεί να προχωρήσει η εκτέλεση προγραμμάτων, ενώ τα χρέη της είναι 25 εκατ. ευρώ (έναντι 800 εκατ. ευρώ των ΕΑΣ, τα οποία, όμως, έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία).Το Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος, έχει συμμετάσχει με 90 εκατ. ευρώ στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το 2012 έκλεισε για την ΕΛΒΟ με ζημίες 19,2 εκατ. ευρώ (αναμένεται εφέτος να μειωθούν στα 15 εκατ. ευρώ), με μείωση του κύκλου εργασιών κατά 91% και ίδια κεφάλαια 6,9 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ είναι απλήρωτοι επί 8 μήνες και έχουν προχωρήσει σε επίσχεση, ενώ στην ΕΛΒΟ οι εργαζόμενοι είναι 4 μήνες απλήρωτοι. Στην ΕΛΒΟ, έχει προχωρήσει το σχέδιο αποχωρήσεων του προσωπικού και από τους 1.200 εργαζόμενους έχουν μείνει 350 άτομα. 

ΛΑΡΚΟ: 

Στη ΛΑΡΚΟ τέλος, απασχολούνται 1.000 εργαζόμενοι και η εταιρεία έχει συσσωρευμένα χρέη που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ, με σοβαρό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει την επιστροφή του συνόλου των κρατικών επιχορηγήσεων που έχει λάβει η εταιρεία, ύψους 130 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση που θα υποβάλει η κυβέρνηση στους εταίρους «με στόχο της διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ» προτείνεται η τμηματική πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων.

Ο σύμβουλος του Δημοσίου έχει προτείνει τη λύση της ένταξης της επιχείρησης στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού δικαίου, προκειμένου η εταιρεία να προστατευτεί από τους πιστωτές της και ειδικά από τη ΔΕΗ, η οποία έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον της μεταλλουργίας για οφειλή περίπου 300 εκατ. ευρώ.

_________________
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/690283 26.08.2013

1 σχόλιο:

  1. Διαβάζω σήμερα 3.9.13 στην "Καθημερινή" ότι: Ο Σάιμον Ο'Κόνορ, εκπρόσωπος τύπου του Όλι Ρεν, σημείωσε τα εξής: «Το Μνημόνιο προβλέπει ... «την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων τον Αύγουστο του 2013 για την αναδιάρθρωση, μέσω σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης, ή την εκκαθάριση των εταιρειών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και με σκοπό την εφαρμογή των αυτών των αποφάσεων έως το Δεκέμβριο του 2013». Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή