16 Αυγούστου 2013

Κωνσταντίνος Μάνος: Φωτογραφίες από χωριά της Ελλάδας του ’60

"A Greek portfolio" 50 χρόνια μετά

Το Μουσείο Μπενάκη αποτίοντας τιμή στο σπουδαίο έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς Κωνσταντίνο Μάνο, παρουσιάζει μια έκθεση-αφιέρωμα στη γνωστή φωτογραφική του σειρά "A Greek Portfolio"
Με τις μαγικές του εικόνες ο Μάνος μας καλεί συνοδοιπόρους στα απομακρυσμένα χωριά και νησιά της Ελλάδας του ’60 όπου άνθρωποι φτωχοί και αγέρωχοι, μέσα σ’ ένα σκηνικό αγροτικής απλότητας και γαλήνης, δίνουν με αξιοπρέπεια τον αγώνα τους για επιβίωση προσηλωμένοι σ’ έναν τρόπο ζωής απαράλλακτο για αιώνες. 

Στις φωτογραφίες του αποκρυσταλλώνονται εφήμερες καθημερινές στιγμές, με λιτό και αυστηρό ύφος, αλλά και με τρυφερότητα, χωρίς ρητορικά σχήματα. 
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τη δημιουργία της ενότητας A Greek Portfolio, ο Κωνσταντίνος Μάνος επανεξετάζει τις λήψεις που πραγματοποίησε κατά το διάστημα 1961-1964 (και συμπληρώθηκαν το 1967), όταν περιηγήθηκε τη γη των γονιών του από άκρη σε άκρη, «ως ένας φιλικός παρατηρητής», όπως ο ίδιος αναφέρει, «δίχως βιασύνη και συγκεκριμένο σχέδιο» και προσφέρει μια διαφορετική ανάγνωση του υλικού του. 

Στο πρώτο μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται ένα σύνολο πρωτότυπων εκτυπώσεων από τις φωτογραφίες που επέλεξε ο ίδιος το 1972 για να εικονογραφήσει το ομότιτλο λεύκωμά του. Στο δεύτερο μέρος τα θέματα σταχυολογήθηκαν από τα 219 πρωτότυπα τυπώματα που πρόσφατα δώρισε ο δημιουργός στο Φωτογραφικό Αρχείο του Ιδρύματος και τα οποία δεν συμπεριέλαβε ο ίδιος κατά τη σύνθεση του A Greek Portofolio.

Και δυο λόγια ακόμη για τον Κωνσταντίνο Μάνο:

Αν και γεννημένος στις ΗΠΑ (στη Νότια Καλιφόρνια), οι ρίζες του Μάνου κρατούν από την Αφησιά, ένα μικρό νησί στη θάλασσα του Μαρμαρά. "Και οι δύο γονείς μου εκεί γεννήθηκαν. Ο πατέρας μου έφυγε για την Αμερική το 1914, όταν τα ελληνόπουλα υποχρεώνονταν να καταταγούν στα τάγματα εργασίας του τουρκικού στρατού. Η μητέρα μου τον ακολούθησε το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή" λέει ο ίδιος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.


Αναζητώντας τις ρίζες του, έφτασε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1961, άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Με την αγαπημένη του φωτογραφική μηχανή, μάρκας "Leica", συνέβαλε στη δημιουργία της καλύτερης ίσως συλλογής φωτογραφιών των ελληνικών χωριών που έχει ποτέ γίνει. Για εκείνη την επίσκεψη μας λέει: "Ηρθα αεροπορικώς, αφού προηγουμένως έστειλα ένα τεράστιο μπαούλο με τον εξοπλισμό μου. Νοίκιασα ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Αναγνωστοπούλου, στο Κολωνάκι, με γείτονα τον Γιάννη Τσαρούχη, με τον οποίο γίναμε φίλοι. Αγόρασα κι ένα παλιό αυτοκίνητο και άρχισα να ταξιδεύω στην Ελλάδα, από την Ηπειρο μέχρι τα Δωδεκάνησα και από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη. Με προτίμηση στα πιο απομακρυσμένα χωριά, εκείνα που δεν είχαν καν ηλεκτρικό ρεύμα".

Τώρα πλέον στην Αμερική, αφού "πούλησα το σπίτι μου στην πόλη (της Βοστώνης), μένω σε ένα άλλο στην εξοχή. Ζω μια ήσυχη ζωή. Εχω βάρκα και ψαρεύω με τους φίλους μου - και ο παππούς μου ψαράς ήταν", συμπληρώνει.

info: Κωνσταντίνος Μάνος. «A Greek portfolio, 50 χρόνια μετά», Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας, τηλ. 210-36.71.000, www.benaki.gr. 
Διάρκεια έκθεσης από 22/05/2013 - 25/08/2013 

__________________


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου