6 Απριλίου 2014

Πάρνηθα, στο "Πάρκο των ψυχών"

Ανεβαίνοντας στην Πάρνηθα, προτού ξεπεραστεί το σοκ του καμένου δάσους από τα τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών του καλοκαιριού 2007, απέναντι από το ερείπιο του παλιού ΞΕΝΙΑ, σ' ένα ξέφωτο ανάμεσα στα καμένα δέντρα και πάνω στην πέτρα, αντικρίσαμε ένα σύνολο γλυπτών από κορμούς καμένων δέντρων: το "Πάρκο των ψυχών".

Η ενημερωτική πινακίδα, που έχει εκεί τοποθετηθεί, γράφει:

"Οκτώβριος 2012: Εμπνευσμένος από την ιστορία του Σανατορίου Πάρνηθας ο γλύπτης Σπυρίδων Ντασιώτης επέλεξε τον χώρο απέναντι οπό το επιβλητικό και γεμάτο μνήμες, εγκαταλελειμμένο πλέον Σανατόριο για να δημιουργήσει, αφιλοκερδώς, «Το Πάρκο των ψυχών».
Ένα σύνολο γλυπτών από κορμούς καμένων δέντρων από την γύρω περιοχή του Σανατορίου.


Ο γλύπτης δεν χάραξε απλά κορμούς. Έδωσε «ζωή» σε νεκρούς κορμούς δέντρων εκφράζοντας έτσι τα συναισθήματα που κατείχαν τους τροφίμους του Σανατορίου κατά την περίοδο του εγκλεισμού τους. Άραγε τα συναισθήματα αυτά αφορούν μόνο το παρελθόν; Ο γλύπτης απαντάει αρνητικά. Είναι συναισθήματα που κάθε άνθρωπος νιώθει σε διάφορες στιγμές της ζωής του. Άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος του. Να θυμίσει το παρελθόν για να διορθωθεί το μέλλον. Πιστεύω του είναι ότι όταν ξεχνάμε το παρελθόν αυτό τότε επιστρέφει σε εμάς πιο σκληρό και πιο δύσκολο...    

Το έργο δημιουργήθηκε με την έγκριση του Δασαρχείου Πάρνηθας και την υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και του Σύνδεσμου Προστασίας Πάρνηθας".

 Η λύτρωση


Ο σταυρός του μαρτυρίου  

 Ο συλλογισμός 


 Η έγκυος

 Η παράκληση   

 Η νοσταλγία της μάνας 

  Το φτερό (σύμβολο της ελευθερίας της ψυχής) 

Σημειώνεται ότι το απέναντι ερείπιο του παλιού ΞΕΝΙΑ, μέχρι το 1960 ήταν Σανατόριο, για να το πάρει μετά ο ΕΟΤ να το κάνει αρχικά ξενοδοχείο και αργότερα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 έπαψε να λειτουργεί οριστικά. Από τότε το κτίριο ρημάζει...

Χιλιάδες άνθρωποι νοσηλεύτηκαν κατά την 30ετή και πλέον λειτουργία του Σανατορίου. Ένας εξ αυτών, ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, ο οποίος την περίοδο εκείνη έγραψε την «Εαρινή Συμφωνία». 


Όμορφο το "Πάρκο των ψυχών", άλλα κάπου σου "πιάνεται" η ψυχή. Φύγαμε και ανηφορίσαμε προς το δάσος με τα έλατα... 

Φωτογραφίες: Takis Ant


Σχετικό: Στην Πάρνηθα, στο Φλαμπούρι






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου