7 Απριλίου 2014

Στην Πάρνηθα, στο Φλαμπούρι

Πρώτη Κυριακή του Απρίλη, συννεφιά, ασθενείς άνεμοι, με τη θερμοκρασία στην Πάρνηθα στους 8 με 14 βαθμούς. Συνθήκες ιδανικές για μια βόλτα στην Πάρνηθα. Ξεκινήσαμε λοιπόν με προορισμό το “Φλαμπούρι”, το Καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών σε υψόμετρο 1.158 μ., αλλά βασικός μας στόχος ήταν το περπάτημα στο ελατόδασος, ο καθαρός αέρας και κάποια χαλάρωση.

Ξεπεράσαμε το αρχικό σοκ του καμένου δάσους κατά το ανέβασμα (από τα τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών του καλοκαιριού 2007), εξάλλου σιγά-σιγά το δάσος αναγεννιέται, σταθήκαμε για λίγο στο "Πάρκο των ψυχών" (ένα σύνολο γλυπτών από κορμούς καμένων δέντρων απέναντι από το παλιό σανατόριο), για να βρεθούμε στη συνέχεια σ' ένα τόπο πνιγμένο στα έλατα με μαγευτική θέα.

Σ' ένα χώρο τόσο κοντά στην Αθήνα, τόσο μακριά από την καθημερινή ρουτίνα, για περπάτημα και χαλάρωση στην φύση και τον καθαρό αέρα, στο μοναδικό ελατόδασος της Αττικής, μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.


Φτάνοντας στη διασταύρωση του ασφαλτόδρομου με το χωματόδρομο που οδηγεί στο Φλαμπούρι, αφήσαμε το αυτοκίνητο και συνεχίσαμε "ποδαράτο". 
Ο χωματόδρομος είναι φαρδύς, καλοστρωμένος (επιτρέπεται πλέον να κυκλοφορούν και αυτοκίνητα - ίσως κακώς), ελαφρά κατηφορικός στην αρχή για να συνεχίσει ελαφρά ανηφορικός. 


Μια διαδρομή ανάμεσα σε έλατα μόλις 20 λεπτών μέχρι το καταφύγιο. Και επειδή, όπως λέει και ο ποιητής "σαν βγεις στον πηγαιμό... να εύχεσαι ν' ναι μακρύς ο δρόμος σου...", μακρύναμε τη διαδρομή. Έτσι, στην διασταύρωση με το μονοπάτι που οδηγεί στην πηγή Κορομηλία, προτιμήσαμε να ακολουθήσουμε το στενό και σε κάποια σημεία δύσβατο μονοπάτι, ανάμεσα στα πυκνά ελάτια. 


Πέντε λεπτά στάση στη βρύση με τα τρεχούμενα καθάρια νερά στην Κορομηλιά και συνεχίσαμε το μονοπάτι (ακολουθώντας τα κόκκινα σημάδια), μέχρι που βγήκαμε και πάλι στο φαρδύ χωματόδρομο (σε άλλο σημείο) για το Φλαμπόυρι. Κατορθώσαμε έτσι να κάνουμε τη διαδρομή των 20 λεπτών σε ...μια ολόκληρη ώρα! 





Φλαμπούρι: το Καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών σε υψόμετρο 1.158 μ. Διαθέτει οργανωμένη κουζίνα και προσφέρει φρεσκομαγειρεμένα σπιτικά φαγητά, γλυκά και ροφήματα. Μπορεί επίσης όποιος επιθυμεί να διανυκτερεύσει στον επάνω όροφο του καταφυγίου (παρέχονται στρώματα μαξιλάρια και κουβέρτες ενώ είναι απαραίτητο να φέρει κάποιος μαζί του υπνόσακο - Sleeping bag ή σεντόνια και μαξιλαροθήκη). Το Καταφύγιο ηλεκτροδοτείται (από μπαταρίες που φορτίζουν από την ηλιακή ενέργεια - φωτοβολταϊκά, ενώ όταν παραστεί ανάγκη από γεννήτρια) και θερμαίνεται (από θερμοδυναμικό τζάκι και σώματα καλοριφέρ). 





Εμείς πάντως αρκεστήκαμε στο να απολαύσουμε τη ζεστή φασολάδα και τον καφέ.



Το Φλαμπούρι παρέχει μια μοναδική θέα προς το λεκανοπεδίου της Αττικής και τις κορφές της Εύβοιας και Πελοποννήσου, όταν φυσικά δεν είναι μέσα στα σύννεφα ή πνιγμένο στην ομίχλη (όπως έτυχε στη δικιά μας περίπτωση).



Η ομίχλη άρχισε να πυκνώνει, κάποιες σταγόνες βροχής άρχισαν να πέφτουν, ώρα για επιστροφή, έχουμε και περπάτημα 20 λεπτών...




Ωραία ήταν. Και είναι τόσο κοντά μας.

Φωτογραφίες: Takis Ant

Κάποιες πληροφορίες για το καταφύγιο:
Ανοιχτά: Όλο το χρόνο τα Παρασκευοσαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες.
Καθημερινές κατόπιν συνεννόησης. Το Πάσχα και τον Αύγουστο είναι κλειστό.
Παρασκευή: 11:00 - 22:00
Σάββατο: 08:30 - 22:30
Κυριακή: 08:30 - 19:00 


Σχετικό θέμα:
Πάρνηθα, στο "Πάρκο των ψυχών"






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου