10 Μαρτίου 2015

Eurogroup: Δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο!

«Συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο. Οι συζητήσεις πρέπει να αρχίσουν και θα αρχίσουν την Τετάρτη, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά τη λήξη του Eurogroup.
Συμπλήρωσε δε ότι «όπου κρίνεται αναγκαίο, τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα». «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση με την προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία σε όλο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και να γίνει εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Δεν θα γίνει αντίστροφα, δεν πρόκειται να υπάρξουν εκταμιεύσεις πριν τη συμφωνία και εφαρμογή» είπε.
Διευκρίνισε δε ότι το Eurogroup θα μπορούσε να εξεταστεί μόνο το σπάσιμο της δόσης σε δύο μέρη, κάτι που έχει ξαναγίνει, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία και αρχίσει πειστικά η εφαρμογή της. 

Δηλώσεις Βαρουφάκη
Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Σήμερα κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα για την εφαρμογή της συμφωνίας... Περιμένουμε εναγωνίως την αρχή της πραγματικής δουλειάς... Εχουμε επεξεργαστεί ακόμη ένα πακέτο 6-7 μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση δεν έχασε καθόλου χρόνο» είπε, απαντώντας προφανώς σε σχετικό σχόλιο του Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Θα υποδεχθούμε τους τρεις θεσμούς στην Αθήνα» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης διευκρινίζοντας όμως ότι «η τρόικα ήταν μία ομάδα τεχνοκρατών, η οποία έμπαινε στα υπουργεία με αποικιοκρατικό ύφος. Αυτή η πρακτική έχει τελειώσει».
«Λυπάμαι αν κάποιοι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου "λόγω αδράνειας" αναφέρονται στην τρόικα» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης μετά από σχετικό ερώτημα. «Αν θέλουν την τρόικα και τους λείπει τόσο πολύ μπορούμε να τους στείλουμε» είπε.
«Ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Κληθείς δε να σχολιάσει τη δήλωση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, Μάικλ Νούναν ότι υπεύθυνος για το συντονισμό των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Δραγασάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που έχει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος αποτελεί, όπως είπε, «πηγή μεγάλης βοήθειας για τον ίδιο». 


Πηγές: Στοιχεία από www.tovima.gr και www.kathimerini.gr 
Το σκίτσο επάνω αριστερά είναι του Ηλία Μακρή από το kathimerini.gr 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου