7 Μαρτίου 2015

Τουρίστες, νοικοκυρές και φοιτητές στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Με τον σύγχρονο οπτικοακουστικό εξοπλισμό που διαθέτει ο "πελάτης" καταγράφει το κρούσμα φοροδιαφυγής, τα δεδομένα φτάνουν στις φορολογικές αρχές που άμεσα επιβάλουν τις προβλεπόμενες ποινές και κυρώσεις. Τον "πελάτη" υποδύεται κάποιος ερασιτέχνης "εφοριακός" που μπορεί να είναι κάποιος φοιτητής, νοικοκυρά ή και τουρίστας.
Το σενάριο περιλαμβάνεται στις μια από τις επτά δράσεις της επιστολής του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ειδικότερα για το συγκεκριμένο θέμα, στην 3η δράση, προβλέπονται μεταξύ άλλων και τα εξής: 

Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. 
Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στην πρόταση του κ. Βαρουφάκη, "υπάρχουν χιλιάδες παρατηρητές" που θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Και αναφέρει ως παραδείγματα τους φοιτητές, τις νοικοκυρές και τους τουρίστες, οι οποίοι θα πληρώνονται με την ώρα και θα έχουν ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών –εντοπισμού και αναφοράς– προς το Δημόσιο περιπτώσεων φοροδιαφυγής. 
Ο μεγάλος αριθμός των ερασιτεχνών ερευνητών θα προσλαμβάνεται για αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα (που δεν θα είναι μεγαλύτερο των δύο μηνών και δεν θα τους δίνει καμία προοπτική επαναπρόσληψης) για να υποδύονται, μετά από κάποια βασική εκπαίδευση, τους πελάτες, εκ μέρους των φορολογικών αρχών. Θα είναι καλωδιωμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας, ενώ τα δεδομένα που παράγονται θα μεταφέρονται στις φορολογικές αρχές που θα τα χρησιμοποιούν άμεσα για την επιβολή ποινών και κυρώσεων...


Να σημειωθεί ότι ο κ. Βαρουφάκης ζητεί τη βοήθεια των άλλων κρατών-μελών και των τεχνικών κλιμακίων για την απόκτηση του εξοπλισμού και την κατάρτιση των "ερασιτεχνών εφοριακών". 

Πως σας φαίνεται; μπορεί να περπατήσει; και αν ναι, θα είναι αποτελεσματικό; 
Θα πρέπει πάντως, στην περίπτωση που εφαρμοστεί, να λάβουμε υπόψη πέρα από τους συγκεκριμένους φοροφυγάδες που θα εντοπιστούν και τον θετικό αντίκτυπο (συμμόρφωση) που θα έχει και στους υπόλοιπους...    

Πηγές: Με στοιχεία από www.kathimerini.gr και www.tovima.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου