13 Ιουλίου 2015

Επιτέλους Συμφωνία! στη Σύνοδο Κορυφής

Επιτέλους συμφωνία! Οι ευρωπαίοι ηγέτες, μετά τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, συμφώνησαν ομόφωνα.

Αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας, λίγο μετά τις 10πμ της Τρίτης, οι ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:


Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Φτάσαμε ομόφωνα σε συμφωνία. Είχαμε στόχο να επιτευχθεί συμφωνία. Επιτέλους καταλήξαμε. Υπάρχουν αυστηροί όροι που πρέπει να εκπληρωθούν. Αποφεύγονται οι συνέπειες που θα έφερε ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Το Eurogroup θα πρέπει να αποφασίσει για τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Θα αναγνωρίσω τις προσπάθειες της Ελλάδας για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ μας. "Εχουμε "a-greek-ment", ανήγγειλε ο Ντόναλντ Τουσκ εισάγοντας και έναν τρίτο νεολογισμό μετά το "grexit" και το "grexident". 

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής : «Καταλήξαμε σε συμφωνία, ήταν επίπονη, χρειάστηκε χρόνος, αλλά τα καταφέραμε». Ένα από τα κομβικά ζητήματα ήταν η οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης ήταν το ταμείο που θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια. Στο ταμείο αυτό θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων και τα ποσά από τη ρευστοποίησή τους. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για επενδύσεις στην Ελλάδα και κατά 50% για την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup: Το κομβικό σημείο ήταν το θέμα της εμπιστοσύνης. Καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί των ανοικτών θεμάτων. Θα ιδρυθεί Ταμείο Εγγυοδοτήσεων, με 50 δισ. ευρώ και έδρα την Αθήνα, για τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων. Το Ταμείο θα συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, αλλά και στο χρέος. Θα δοθούν περί τα 25 δισ ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρέπει πρώτα να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα από την ελληνική Βουλή και θα ακολουθήσει νέο Eurogroup.

Άνγκελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας: Η εμπιστοσύνη τον τελευταίο καιρό κλονίστηκε. Πρέπει να πάμε βήμα-βήμα με την Ελλάδα, να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη, να είμαστε ιδιαίτερα υπομονετικοί. Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα, να ψηφίσει το κείμενο της συμφωνίας πριν από τα υπόλοιπα κοινοβούλια. Το πρόγραμμα είναι 82-86 δισ. για 3 χρόνια. Θα πρέπει να φτιάξουμε ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. Η Ελλάδα θα αιτηθεί νέου προγράμματος διάσωσης από το ΔΝΤ όταν λήξει το πρόγραμμα του ΔΝΤ τον Μάρτιο. 

Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος του ΔΝΤ: Οικοδομήσαμε την βάση για την ανάπτυξη κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ένα καλό βήμα για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. 

Φρανσουά Ολάντ, Πρόεδρος της Γαλλίας: Για την Ευρώπη ξημερώνει μια καλή ημέρα. Υπήρξε στιγμή που φοβηθήκαμε πως η Ευρώπη θα στερούνταν ένα μέλος της. Ο Έλληνας πρωθυπουργός όμως πρέπει να προχωρήσει σε επιπλεόν μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει ανάπτυξη εντός ευρωζώνης χωρίς σταθερότητα και σταθερότητα χωρίς ανάπτυξη. Η συμφωνία για την Ελλάδα θα υποβληθεί για έγκριση στο γαλλικό κοινοβούλιο την Τετάρτη, ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας (ορισμένα βασικά σημεία της ομιλίας του): Δώσαμε σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα και μέχρι τέλους παλέψαμε να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο. Μια συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της. Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις σε σκληρά διλήμματα. Πήραμε την ευθύνη της απόφασης προκειμένου να αποτρέψουμε την υλοποίηση των πιο ακραίων επιδιώξεων. Καταφέραμε με τη σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και χρηματοδότηση για το μεσοδιάστημα. Η συμφωνία είναι δύσκολη, αποτρέψαμε όμως τη μεταφορά δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, την χρηματοπιστωτική ασφυξία και την κατάρρευση του πιστωτικού συστήματος. Εχουμε αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη. Η απόφαση κρατά την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης. Τα μέτρα θα δημιουργήσουν αναπόφευκτα υφεσιακές τάσεις, η συμφωνία όμως θα δημιουργήσει κύμα επενδύσεων που θα τις αντισταθμίσει. Η υλοποίηση της συμφωνίας είναι δύσκολη. Η Ελλάδα χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις. Όμως τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη. Θα πληρώσουν και όσοι είχαν καταφέρει μέχρι τώρα να ξεφύγουν. Το Grexit αποτελεί παρελθόν.

Πηγές: Στοιχεία από www.tovima.gr και www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου