7 Αυγούστου 2015

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 7.8.2015

(upd) Με το 90% των προαπαιτουμένων να έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, η διαπραγμάτευση εισέρχεται στην τελική φάση, με στόχο να ψηφιστεί το νέο μνημόνιο στις 13 Αυγούστου. Ωστόσο, το υπόλοιπο 10% που απομένει να συμφωνηθεί είναι το δύσκολο και επικίνδυνο.
Περιλαμβάνει διαφωνίες για τη φορολόγηση των αγροτών, την εφαρμογή μέρους της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, την απελευθέρωση επαγγελμάτων, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές κ.α.
kathimerini.gr 

Γ. Δραγασάκης: «Προχωράμε κανονικά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Από την πλευρά μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Υπάρχουν απλώς κάποια θέματα που εξετάζονται, αλλά δεν αποτελούν αγκάθια».kathimerini.gr 

Η Ελλάδα αποπλήρωσε την Πέμπτη ένα ποσό ύψους 186,3 εκατομμυρίων ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποφεύγοντας μια νέα αθέτηση πληρωμών έναντι του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού. 
tovima.gr  

«Στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται η ένταξη των συνεταιριστικών τραπεζών στην ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός οικονομικών, Ευκελιδης Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε ότι «Στρατηγική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης είναι η στήριξη του θεσμού των συνεταιριστικών τραπεζών». kathimerini.gr 

Αμετακίνητος στην εκτίμησή του πως η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα στήριξης δύσκολα θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Αυγούστου, και συνεπώς η χώρα μας κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί δεύτερο δάνειο-γέφυρα – με συνοδευτικά μέτρα – φαίνεται πως είναι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
skai.gr

Δραματική συρρίκνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και διεύρυνση των οφειλών του κράτους προς προμηθευτές καταγράφηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. 

kathimerini.gr 

Στα 207,3 δισ. ευρώ ανήλθε στα τέλη Ιουνίου η συνολική αξία του χρέους που φέρει κυβερνητική εγγύηση. Όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία συναλλαγών για τις εγγυήσεις που εκχωρούνται από το κράτος προς φορείς, εντός και εκτός της γενικής κυβέρνησης, οι εγγυήσεις του Δημοσίου στη Γενική Κυβέρνηση αυξήθηκαν στα τέλη Ιουνίου σε 111,6 δισ. ευρώ, από 59,7 δισ. ευρώ στις αρχές Ιανουαρίου 2015. 
tanea.gr

Με θετικά σχόλια ολοκλήρωσε το ΔΝΤ την παρακολούθηση της οικονομίας της Πορτογαλίας. Κατά τη σχετική έκθεση που συντάχθηκε, η ανάκαμψη παραμένει σταθερή φέτος με την αρωγή των αυξανόμενων εξαγωγών και της τόνωσης της κατανάλωσης, σε συνδυασμό με την αναζωογόνηση των επενδύσεων. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε 1,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο και προβλέπεται να αυξηθεί 1,6% το 2015 συνολικά. Η δε ανεργία στα τέλη Μαρτίου του 2015 υποχώρησε στο 13,7%. Η πρόσφατη αστάθεια στην αγορά εξαιτίας της Ελλάδας δεν επηρέασε ουσιαστικά την Πορτογαλία. 

kathimerini.gr 

Εβδομήντα χρόνια πριν ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε το πρώτο όπλο μαζικής καταστροφής, την πυρηνική βόμβα. Στις 6 Αυγούστου 1945 στη Χιροσίμα και τρεις μέρες μετά στο Ναγκασάκι. Οι δύο αυτές πυρηνικές βόμβες σηματοδότησαν το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου και επικύρωσαν την αμερικανική παντοδυναμία.
Σχετική ανάρτηση: 70 χρόνια από την πυρηνική βόμβα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι 


Πέθανε ο μεγάλος λαϊκός στιχουργός Κώστας Βίρβος σε ηλικία 89 ετών. Ο στιχουργός βρισκόταν τον τελευταίο χρόνο διασωληνωμένος στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο, ενώ η υγεία του είχε επιβαρυνθεί μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο. 
ethnos.gr 

Χρηματιστήριο: Πιο ήρεμη σήμερα η αγορά, με την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας από την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου. Στις 13.00΄ ο γενικός δείκτης κατέγραφε άνοδο πάνω από 2%. Τελικά έκλεισε με άνοδο 1,45% στις 676,33 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου