4 Νοεμβρίου 2017

Ο 11χρονος Αμίρ, η ελληνική σημαία και ο ρατσισμός

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι ο 11χρονος Αμίρ, ο νεαρός μαθητής από το Αφγανιστάν που κληρώθηκε σημαιοφόρος στο σχολείο του για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, αλλά τελικά κράτησε την ταμπέλα του σχολείου, και χθες στο σπίτι του στη Δάφνη έπεσε θύμα ρατσιστικής επίθεσης μαζί με την οικογένειά του.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός επεφύλασσε ένα δώρο-έκπληξη για τον μικρό Αμίρ με έντονη συμβολική σημασία. «Αμίρ, θέλω να σου κάνω ένα δώρο, επειδή κάποιοι έκαναν λάθος και σου στέρησαν την τιμή να κρατήσεις την ελληνική σημαία. Σήμερα θα σου τη δώσω εγώ, γιατί σου αξίζει. Να την κρατάς πάντοτε ψηλά και να θυμάσαι ότι στην Ελλάδα όλα τα παιδιά απολαμβάνουν παιδεία και ασφάλεια, εγγυημένη από την αγάπη και την αλληλεγγύη του λαού μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. 

Είχε προηγηθεί χθες τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον 11χρονο Αμίρ και τη μητέρα του, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη συμπαράστασή του με αφορμή την επίθεση στο σπίτι τους στη Δάφνη. Σε διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter, ο κ. Τσίπρας σημείωνε πως «ο Αμίρ και κάθε παιδί στη χώρα μας απολαμβάνει το δικαίωμα στην ασφάλεια και την ελληνική παιδεία, χωρίς διακρίσεις». 

Προηγουμένως, άγνωστα άτομα είχαν επιτεθεί με πέτρες στο σπίτι που διαμένει η οικογένεια του 11χρονου Αμίρ, στη Δάφνη. Όπως ανέφερε, περιγράφοντας το περιστατικό στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μητέρα του Αμίρ, Αριζού, άγνωστοι πέταξαν πέτρες στο παράθυρο του δωματίου που κοιμούνται τα παιδιά της, γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Το δωμάτιο γέμισε γυαλιά, ενώ μαζί με τις πέτρες έπεσε και ένα χαρτόνι που προέτρεπε την οικογένεια να φύγει. Πράγματι, μετά το περιστατικό αυτό η οικογένεια του 11χρονου Αμίρ αποφάσισε να μετακομίσει. Αφού τοποθέτησαν σε μια γωνιά τις πέτρες, τα μπουκάλια και τα θρυμματισμένα τζάμια από την επίθεση που δέχθηκαν, μάζεψαν και τα υπάρχοντά τους με σκοπό να μεταφερθούν σε άλλο διαμέρισμα. 

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την επίθεση, το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι «η ελληνική πολιτεία δεν δείχνει καμία ανοχή σε ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές. Ο Αμίρ και κάθε άλλος μαθητής και μαθήτρια θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς και ισότιμα μέλη του σχολείου τους, της πόλης του, της χώρας στην οποία ζουν». Τον αποτροπιασμό του για την επίθεση εξέφρασε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. 


«Ολη η σχολική κοινότητα καταδικάζει την επίθεση», λέει η αντιπρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Νίκη Λάμπρου. Σχετικά με το θέμα της παρέλασης, αναφέρει ότι ο σύλλογος έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στον διευθυντή, ότι ακολούθησε τα νόμιμα». Οπως προσθέτει η ίδια, ο διευθυντής προχώρησε σε δεύτερη κλήρωση έχοντας λάβει σχετική διαβεβαίωση από τον κοινωνικό λειτουργό που παρακολουθεί την οικογένεια. Ο κοινωνικός λειτουργός φέρεται να είπε ότι το παιδί δεν θα συμμετάσχει στην παρέλαση γιατί δεν εκκλησιάζεται. Η οικογένεια, όμως, έχει αρνηθεί αυτή την εκδοχή. 

Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθούν οι λόγοι της αλλαγής του σημαιοφόρου. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι συμπληρώθηκε μία εβδομάδα από την παρέλαση, δεν είχε ακόμη καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με το θέμα της αλλαγής του σημαιοφόρου στην παρέλαση, κυκλοφορεί και η άποψη του αντιπροέδρου της ΔΟΕ, Σταύρου Πετράκη. Ας τη δούμε: 


Η ανακοίνωση της ΔΟΕ
«Όχι στη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης» λέει με ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. Η σχετική ανακοίνωση (της 2.11.2017) στη συνέχεια:
«Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σχετικά με τα όσα αναληθή και συκοφαντικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το ζήτημα της επιλογής σημαιοφόρου στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, εκφράζει ομόφωνα τη συμπαράσταση και τη στήριξή του τόσο στον Σύλλογο Διδασκόντων όσο και στον Διευθυντή του σχολείου.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 6ου Δημοτικού Σχολείου με τις αποφάσεις που έχει λάβει και τις δράσεις που έχει υλοποιήσει κατά καιρούς, στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τους αλλοδαπούς μαθητές και τις οικογένειές τους με ποικίλους τρόπους κάτι που πράττουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο και συκοφαντικό να σπιλώνονται εκπαιδευτικοί για αντιλήψεις και στάσεις που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την παιδαγωγική διαδικασία που εφαρμόζουν και κυρίως με τη στάση ζωής που τους διακρίνει.
Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με κάθε είδους ρατσιστικές αντιλήψεις και νοοτροπίες και δίνουν καθημερινά τη μάχη τους, δίχως τη στήριξη της πολιτείας, για την ισότιμη εκπαίδευση όλων των παιδιών ενάντια σε ρατσιστικά φαινόμενα και στην καλλιέργεια κλίματος ξενοφοβίας. Τέτοιου είδους πρακτικές δεν μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος στα σχολεία μας.
Θεωρούμε πως η στάση του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα, το οποίο, παρά το γεγονός ότι έχει πλήρη ενημέρωση για τα πραγματικά περιστατικά, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της ύπαρξης ευθυνών για τους εκπαιδευτικούς είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη και γι’ αυτό το λόγο την καταδικάζουμε.
Λέμε όχι στην στοχοποίηση των εκπαιδευτικών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης και απαιτούμε την άμεση παύση κάθε πειθαρχικής διαδικασίας»

Και ένα σύντομο σχόλιο: 
Όπως και να έχουν τα τελευταία αυτά γεγονότα, τα αυξανόμενα ρατσιστικά φαινόμενα και η καλλιέργεια κλίματος ξενοφοβίας στη χώρα μας, ενάντια σε ανθρώπους που άφησαν τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν από τη βία, προβληματίζουν την ελληνική κοινωνία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ιδιαίτερη ευαισθησία επιδεικνύει η εκπαιδευτική κοινότητα τη στιγμή που πρόκειται για μαθητές. 
'Ομως, μόνο ο προβληματισμός και η ευαισθησία δεν είναι επαρκή στοιχεία όσον αφορά την πολιτική ηγεσία του τόπου. Αυτή, καλείται να δώσει βιώσιμες λύσεις σε ένα θέμα που δυστυχώς με τους χειρισμούς της κινδυνεύει να καταστεί αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

Πηγές: Με στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, twitter, doe.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου