2 Νοεμβρίου 2017

Κατώτερος των προσδοκιών ο Κάρλες Πουτζντεμόν

Κατώτερος των προσδοκιών εμφανίστηκε ο Κάρλες Πουτζντεμόντ, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Καταλονίας, αφήνοντας τους οπαδούς του στα κρύα του λουτρού, σύμφωνα με σχολιαστές όπως μεταδίδει η Deutsche Welle: 

Τη Δευτέρα η ισπανική γενική εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του Κάρλες Πουτζντεμόντ με την κατηγορία της ανταρσίας, της εξέγερσης και της κατάχρησης εξουσίας, με αποτέλεσμα ο ίδιος να διαφύγει με αυτοκίνητο στη Γαλλία και έπειτα με αεροπλάνο στις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από άλλα έξι μέλη της καταλανικής κυβέρνησης.

Μια μέρα πριν, σε διαδήλωση 
που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη εναντίον της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το τοπικό κοινοβούλιο, πλήθος διαδηλωτών φώναζε: «Ο Πουτζντεμόν στη φυλακή!». Πολλοί είναι εκείνοι στην Καταλονία που δεν μπορούν να καταλάβουν τους λόγους για τους οποίος ο πρώην επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας δεν έχει ακόμη συλληφθεί. Αλλά ακριβώς αυτό είναι τελικά που επιθυμεί να αποφύγει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, μια εικόνα που θα κάνει τον γύρο του κόσμου, με τον Πουτζντεμόν να φορά χειροπέδες και να συλλαμβάνεται από την ισπανική αστυνομία.

Ήδη ο Μαριάνο Ραχόι έκανε μία φορά το λάθος να υποτιμήσει τη δύναμη της εικόνας αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όταν απέστειλε δυνάμεις της ισπανικής αστυνομίας στην Καταλονία την 1η Οκτωβρίου, ημέρα διεξαγωγής του τοπικού δημοψηφίσματος.

Η «φυγή» Πουτζντεμόν στο Βέλγιο, του ήρωα των Καταλανών και του ανθρώπου που επιδίωξε να μείνει στην ιστορία, σχολιάζεται με αρνητικό τρόπο από τον διεθνή τύπο. Εκεί όμως που του βγάζουν το καπέλο οι σχολιαστές είναι ότι με τη στάση του συνεχίζει να προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας. 


Αιφνιδίασε ο Κάρλες Πουτζντεμόν

«Η φυγή του από την Καταλονία φαίνεται ως πράξη δειλίας», σχολιάζει διαδικτυακά το Spiegel Online. «Δημιουργεί την εντύπωση ότι ένας πολιτικός, αφού κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους για ένα εγχείρημα και τους έβαλε σε θέση να πρέπει να αναλάβουν μεγάλο ρίσκο, στη συνέχεια "την κοπανάει", όταν κλήθηκε να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του και μάλιστα την ημέρα που η ισπανική εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες», σημειώνει ο γερμανός σχολιαστής.

Η ισπανική El Confidencial επιχειρεί να «διαβάσει» τη στάση του Πουτζντεμόν. «Δύο πράγματα δείχνει η έξοδός του στο Βέλγιο, την αμηχανία των ανθρώπων του κινήματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας και τη βαθιά ρήξη μέσα στο ίδιο το κίνημα», σημειώνει. «Με το ταξίδι του ο Πουτζντεμόν αιφνιδίασε τους ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτόν… Η εισαγγελία μπορεί να του καταλογίσει ότι απέδρασε, κάτι που συνεπάγεται προφυλάκιση. Με τη στάση του μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και τους συνοδοιπόρους του. Αλλά και τα εκατομμύρια οπαδών, τους οποίους διαίρεσε. Γιατί άλλοι θεωρούν ότι κράτησε τις δεσμεύσεις του για διεθνοποίηση της διένεξης. Άλλοι θεωρούν ότι με το ταξίδι του στις Βρυξέλλες τους άφησε στα κρύα του λουτρού».

Αντίθετα, προσεκτική κριτική προς τον ισπανό πρωθυπουργό ασκεί η νορβηγική Dagsavisen, που πρόσκειται στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. «Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την ισπανική κυβέρνηση δηλώνοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ο Σύνταγμα. Μια λογική στάση. Αλλά παράλληλα έγινε παράκληση προς τον Ραχόι να μην εξαντλήσει τα όρια της δύναμής του» υπενθυμίζει ο νορβηγός δημοσιογράφος. «Η καθαίρεση του Πουτζντεμόν δεν συνάδει με αυτήν την παράκληση, ένας λόγος παραπάνω να παρακολουθήσει κανείς τις εξελίξεις πιο στενά. Η Νορβηγία θα πρέπει να κάνει σαφές στις ισπανικές αρχές ότι νέο κρούσμα κατάχρησης εξουσίας αποτελεί απερισκεψία.». 

Aπό τη μεγάλη διαδήλωση υπέρ της ενότητας Ισπανίας-Καταλονίας στη Βαρκελώνη

Μέχρι τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου στην 
Καταλονία απομένουν επτά περίπου εβδομάδες. Ο χρόνος πιέζει και και κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ότι δεν επαρκεί για την πλήρη αποκατάσταση της ομαλότητας αλλά και για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών. Πάντως μέχρι στιγμής, αν και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών παραμένει ανοιχτό, φαίνεται ότι εδώ και μέρες και δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων οι αυτονομιστές βρίσκονται στη μειοψηφία. 

Πηγή: Deutsche Welle  
και ειδικότερά από τα άρθρα dw.com/p/2mmV1 και dw.com/p/2mqAx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου