4 Νοεμβρίου 2017

Έκθεση φωτογραφίας: «Εύζωνες, οι φύλακες των αφανών»

«Είναι ένα συναίσθημα πάρα πολύ δύσκολο να περιγραφεί, πάρα πολύ ιδιαίτερο και για τους ίδιους Εύζωνες, αλλά και για μένα. Τούς ακολούθησα ξανά, τουλάχιστον 35 φορές», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φωτογράφος Δήμητρα Χατζηαδάμ, καθώς θυμάμαι την πρώτη και όσες ακόμη φορές ακολούθησε το άγημα των Ευζώνων, που ανέβαινε στην Ακρόπολη για την έπαρση της ελληνικής σημαίας.

Η διαπιστευμένη στο Προεδρικό Μέγαρο φωτογράφος, ξεκίνησε τον Μάιο του 2013 ένα οδοιπορικό, που διήρκεσε τρία χρόνια, για να καταγράψει την καθημερινότητα των Ευζώνων, του παγκοσμίως αναγνωρίσιμου σώματος του Ελληνικού Στρατού. Με το φακό της, απαθανάτισε περισσότερες από 13.000 στιγμές των ανδρών της Προεδρικής Φρουράς, καθώς υπηρετούσαν το αξιώμά τους, αλλά και πιο ανθρώπινες στιγμές τους.



Αποτέλεσμα του οδοιπορικού ήταν η έκθεση φωτογραφίας «Εύζωνες, οι φύλακες των αφανών», που οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας και εγκαινιάστηκε πέρυσι στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το περασμένο καλοκαίρι μεταφέρθηκε στην Καβάλα -γενέτειρα της φωτογράφου- και μέχρι την Κυριακή 5 Νοεμβρίου βρίσκεται στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.



Πώς όμως βιώνουν οι ίδιοι οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς αυτό που υπηρετούν και ό,τι πρεσβεύουν; «Κι αν έλθουν δύσκολες ώρες, οι Εύζωνες θα βγούμε μπροστά! Να μιλήσουμε για το τι σημαίνει Εύζωνας. Τι σημαίνει να κάθεσαι ασάλευτος για ώρες, να σπας τα πόδια σου στο δρόμο με το όπλο στους ώμους, να παρουσιάζεις το όπλο και να μένεις εκεί για αρκετή ώρα! Να τούς πούμε ότι ήταν χρέος μας προς την Πατρίδα. Να τους πούμε για τη λεβεντιά, την αρχοντιά, τον χαρακτήρα, το φιλότιμο, την ευγένεια, την αλήθεια, την απλότητα, την πίστη, την πειθαρχία, τη θέληση και τη δύναμη της ψυχής του Εύζωνα και του Έλληνα. Γι' αυτά να τους μιλήσουμε. Αυτά χρειαζόμαστε. Πείτε τους να μη φοβούνται», είναι η μαρτυρία που καταθέτει ο Εύζωνας Στέφανος Αλεξόπουλος, στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης.

«Ο Εύζωνας είναι ένα ιερό σύμβολο λεβεντιάς, περηφάνιας και πειθαρχίας, εκεί έχω καταλήξει», λέει η φωτογράφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Φωτογραφίες: Δήμητρα Χατζηαδάμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου