2 Νοεμβρίου 2017

Η καταδίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου και η αίτηση διαζυγίου της Βίκυς Σταμάτη

Κάθειρξη 19 ετών χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού επέβαλε στον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, το Πεντεμελές Εφετείο της Αθήνας για την υπόθεση με τις μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα. Το Δικαστήριο αποφάσισε ακόμη τη δήμευση υπέρ του Δημοσίου των ακινήτων αλλά και των χρηματικών ποσών που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του πρώην υπουργού. Βαριές ήταν οι ποινές που επέβαλε και στους υπόλοιπους 15 κατηγορούμενους.
 Η σύζυγος του πρώην υπουργού, Βικυ Σταμάτη, που καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξη, γνωστοποίησε την πρόθεση της να δρομολογήσει διαδικασίες διαζυγίου με τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Πιο αναλυτικά:

Οι ποινές που ανακοίνωσε το δικαστήριο

Κάθειρξη 19 ετών χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού επέβαλε στον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, το Πεντεμελές Εφετείο της Αθήνας που δίκασε επί τρία χρόνια σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση με τις μίζες σε εξοπλιστικά. 

Αναλυτικά οι ποινές που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα το δικαστήριο ειναι οι εξης:
Άκης Τσοχατζόπουλος: 19 χρόνια κάθειρξη.
Αστέριος Οικονομίδης: 8 χρόνια κάθειρξη.
Φρόσω Λαμπροπούλου: 12 χρόνια κάθειρξη.
Νίκος Ζήγρας: 4 χρόνια φυλάκιση.
Γιώργος Σαχπατζίδης: 9 χρόνια κάθειρξη.
Αρετή Τσοχατζοπούλου: 8 χρόνια κάθειρξη.
Βίκυ Σταμάτη: 8 χρόνια κάθειρξη.
Ιωάννης Σμπώκος: 8 χρόνια κάθειρξη.
Μαρία Ταλίτα Τσεκούρα: 5 χρόνια κάθειρξη.
Νίκος Γεωργουλάκης: 6 χρόνια κάθειρξη.
Παναγιώτης Σταμάτης: 4 χρόνια ποινή φυλάκισης.
Οράτιος Μελάς: 6 χρόνια κάθειρξη.
Κωνσταντίνος Αντωνιάδης: 6 χρόνια κάθειρξη.
Γκούντρουν Μόλντενάουερ: 4 χρόνια ποινή φυλάκισης.
Νίκος Καρατζάς: 4 χρόνια φυλάκιση.
Γιώργος Κωνσταντάτος: 6 χρόνια κάθειρξη. 

Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον Ακη Τσοχατζόπουλο και την λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ενώ για τους υπόλοιπους 14 κατηγορούμενους, κατά περίπτωση, αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά πρότερου έντιμου βίου ή ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη. 

Παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση το Δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντιμου βίου στον Γιάννη Σμπώκο, ενώ κατά πλειοψηφία αναγνώρισε την ελαφρυντική περίσταση της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη στη Βίκυ Σταμάτη.

Ειδική μεταχείριση επεφύλαξε το δικαστήριο στον εξάδελφο του Ακη Τσοχατζόπουλο, Νικόλαο Ζήγρα που είχε συμβάλει στην αποκάλυψη της διαδρομής του μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά στον οποίο επέβαλε τη μικρότερη των ποινών, μόλις τεσσάρων ετών φυλάκιση. 


Δήμευση περιουσίας και αποζημίωση 

Τη δήμευση υπέρ του Δημοσίου των ακινήτων αλλά και των χρηματικών ποσών που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου και αποζημίωση υπέρ του ελληνικού Δημοσίου της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ο πρώην υπουργός θα καταβάλει το ένα εκατ. ευρώ, αποφάσισε το Δικαστήριο που δίκασε επί τρία και πλέον χρόνια την υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών.

Το δικαστήριο αποδέσμευσε κάποια ακίνητα για την κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου, και την πρώην σύζυγό του, Γκούντρουν, όπως και το ακίνητο από γονική παροχή για τη Βίκυ Σταμάτη στο Χαλάνδρι.

Ενταση δημιουργήθηκε στη δικαστική αίθουσα όταν οι εισαγγελείς πρότειναν τη δέσμευση του εν λόγω ακινήτου με τη σύζυγο του πρώην υπουργού να αντιδρά έντονα.

Αίτηση διαζυγίου καταθέτει η Βίκυ Σταμάτη

Αίσθηση πάντως προκάλεσε και η κίνηση της Βίκυς Σταμάτη να αποστείλει δήλωση μέσω του συνηγόρου της ότι προτίθεται να δρομολογήσει διαδικασία διαζυγίου με τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο.

Η δήλωση της κυρίας Σταμάτη έχει ως εξής:

«Καταδικάστηκα άδικα δύο φορές από τη Δικαιοσύνη μόνο και μόνο επειδή φέρω το όνομα του συζύγου μου «Τσοχατζόπουλου». Από τα βάθη της ψυχής μου σπαράζω αλλά ο ιστός της οικογένειάς μου έχει πλέον διαρραγεί και ως εκ τούτου έχω την ηθική υποχρέωση απέναντι στο μοναδικό παιδί μας να προχωρήσω στη λύση του γάμου μας με τον άνδρα τον οποίο λάτρεψα, λατρεύω, σέβομαι, θαύμασα και θα θαυμάζω.
Αυτό μου το επιβάλλει η διαφύλαξη της ψυχής του ανήλικου παιδιού μου αλλά και γενικότερα της οικογενειακής ισορροπίας, όση αυτή που έχει απομείνει.
Υψώνω το ανάστημά μου απέναντι στην ωμότητα, την αδικοπραξία του συστήματος, που στυγνά και ολόψυχρα μας εκτέλεσε.
Η ποινή εκτελέστηκε. Το ανωτέρω δελτίο Τύπου εδόθη εντολή στη δικηγορική εταιρεία ΝΙΚΟΣ ΑΓΑΠΗΝΟΣ από την κ. Βίκυ Σταμάτη να αποσταλεί ενώ ταυτόχρονα στην εν λόγω εταιρεία εδόθη εντολή από την κ. Βίκυ Σταμάτη για το χειρισμό της υποθέσεως διαζυγίου της ίδιας». 

Πηγή: Στοιχεία και πληροφορίες κυρίως από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου