1 Νοεμβρίου 2017

Forbes: Η Merkel ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου για το 2017

της Caroline Howard

Η περυσινή ήταν μια δύσκολη χρονιά για το γυναικείο φύλο. Υπήρχε διάχυτη η αίσθηση ότι βρισκόμασταν πολύ κοντά στο να εκλέξουμε μία γυναίκα στον πιο ισχυρό πολιτικό θώκο του πλανήτη. Βέβαια, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν κατ' αυτόν τον τρόπο. Η εντυπωσιακή ήττα της Hillary Clinton στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, προκάλεσε μούδιασμα σε πολλές γυναίκες (και οδήγησε την Clinton 63 θέσεις χαμηλότερα στην κατάταξη της λίστας του Forbes με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη, από την 2η θέση πέρυσι, στην 65η φέτος).

Επομένως, ποια γυναίκα κατέχει την πρώτη θέση στον πλανήτη το 2017; Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel διατηρεί τα σκήπτρα και στην φετινή λίστα των γυναικών ηγετών - για έβδομη διαδοχική χρονιά και για 12η φορά συνολικά.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Theresa May, η οποία ηγείται του Brexit, μίας ιστορικής και περίπλοκης περιόδου, που θα μετασχηματίσει τόσο τη χώρα της όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Ακολουθεί η Melinda Gates, συμπρόεδρος του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, η οποία από κοινού με τον σύζυγό της, έχει διαθέσει επιχορηγήσεις που υπερβαίνουν συνολικά τα 40 δισ. δολάρια και στηρίζει οργανισμούς σε περισσότερες από 100 χώρες. 
Στην τέταρτη θέση είναι η Διευθύντρια Λειτουργιών (COO) της Facebook Sheryl Sandberg.
Την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνει η Διευθύνουσα Σύμβουλος της General MotorsMarry Barra.
Στην έκτη θέση βρίσκεται η CEO του YouTube Susan Wojcicki και ήταν η 16η υπάλληλος που προσέλαβε η Google μόλις ιδρύθηκε το 1999. 
Ακολουθεί η Abigail Johnson πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Fidelity Investments. 
Όγδοη στη λίστα είναι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde. 
Ακολουθεί η Ana Patricia Botín, εκτελεστική πρόεδρος του ομίλου Santander. 
Η κορυφαία δεκάδα κλείνει με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της IBM, Ginni Rometty.

Η φετινή λίστα 
του Forbes, η οποία καταρτίζεται με βάση την ποσότητα του χρήματος που έχει η εξεταζόμενη γυναίκα υπό τον έλεγχό της, τον αντίκτυπο που έχει, την σφαίρα επιρροής που διαθέτει και την παρουσία της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - περιλαμβάνει 23 νέα ονόματα. Έναν αριθμό-ρεκόρ για την λίστα του Forbes με τις ισχυρότερες γυναίκες. 

Στην 19η θέση φιγουράρει το όνομα της Ivanka Trump, πρόκειται για την δεύτερη υψηλότερη θέση νεοεισερχόμενης στη λίστα, η οποία κατέχει κεντρικό ρόλο στον Λευκό Οίκο. Μπορεί ο πατέρας της, Donald Trump, να μην ακολουθεί πάντα τις συμβουλές της, όμως ασχολείται με τομείς πολιτικής, όπως είναι η προώθηση των γυναικών στην επιστήμη και η γυναικεία επιχειρηματικότητα. 

Η φετινή λίστα 
του Forbes με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη, περιλαμβάνει 48 γυναίκες από τις ΗΠΑ και αρκετές νεοεισερχόμενες από άλλες χώρες. 
Η πρόεδρος της Εσθονίας Kersti Kaljulaid καταλαμβάνει την 78η θέση. Με πληθυσμό μόλις 1,2 εκατ. ατόμων, η χώρα της μπορεί να είναι μικροσκοπική, αλλά ηγείται της ψηφιακής επανάστασης, όπου τα ρομπότ κάνουν τακτικές παραδόσεις και οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν διαδικτυακά. 
Στη Νορβηγία, η Erna Solberg (στην 46η θέση), που έχει το παρατσούκλι: "Η Angela Merkel της Νορβηγίας", οδήγησε την πετρελαιοπαραγωγική χώρα της στην έξοδο από την ύφεση και τώρα θέτει τις βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη. 
Στην Κίνα, οι γυναίκες συνεχίσουν να ηγούνται της επιχειρηματικής επανάστασης. Σύμφωνα με έρευνα της κινεζικής κυβέρνησης, το 55% των νέων επιχειρήσεων στο διαδίκτυο ιδρύονται από γυναίκες. 

Παρότι σε θέσεις ηγεσίας εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα, οι γυναίκες στη λίστα του Forbes κάνουν πραγματικές αλλαγές. Αυτό δίνει σε όλους ελπίδα για την επόμενη χρονιά. 

Αναλυτικά η λίστα με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη στο: forbes.com/power-women/list

Πηγή: capital.gr/forbes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου