3 Νοεμβρίου 2017

H συνειδητή επιλογή της υπερφορολόγησης και η ... σαρανταποδαρούσα

Αντιφάσεις στον λόγο που αρθρώνει το οικονομικό επιτλείο της κυβέρνησης, αλλά και μια  προσπάθεια διαχωρισμού των κοινωνικά δύσκολων μέτρων που λαμβάνονται, από τις παρουσιαζόμενες ως ιδεολογικές βάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρήθηκαν και αυτές τις μέρες κατά την συζήτηση του προσχέδιου προϋπολογισμού του 2018 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. "Για συνειδητή υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, με στόχο την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων", έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. "Για αναγκαστική επιλογή, εξαιτίας της άκαμπτης στάσης των δανειστών", μίλησε ο πολιτικός του προϊστάμενος Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Χουλιαράκης: «Η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης είναι συνειδητή επιλογή»

Σε συνειδητή υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, με στόχο την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων, αναγνώρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ότι προχώρησε η κυβέρνηση, με τους προϋπολογισμούς του 2017 και 2018.

Μιλώντας την Τετάρτη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2018, ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη για κρίσιμες κατηγορίες της κοινωνίας, για τη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους έντιμους και συνεπείς φορολογουμένους.

«Είναι μια συνειδητή επιλογή, που μεταβατικά πήρε η κυβέρνηση», είπε ο κ. 
Χουλιαράκης, «ώστε να καταφέρει να ενισχύσει οικονομικά τα πιο αδύναμα, τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, οικογένειες με δύο ανέργους και παιδιά και οικογένειες με εισοδήματα κάτω των 4.800 ευρώ τον χρόνο, κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε. Ο προϋπολογισμός του 2017 και του 2018 ενσωματώνει το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης ύψους 700 εκατ. ευρώ». 

Η υπερφορολόγηση και η σαρανταποδαρούσα του Τσακαλώτου 

Για αναγκαστική επιλογή της υπερφορολόγησης, εξαιτίας της άκαμπτης στάσης των δανειστών, μίλησε χθες στη Βυλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μια μέρα πριν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε μιλήσει για «συνειδητή (ιδεολογική) επιλογή».

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην τοποθέτησή του από την αρχή έδειξε τις «διαθέσεις» του έναντι της ΝΔ: «Εχετε βάλει τόσο χαμηλά τον πήχυ της κριτικής σας, που μια φυματική σαρανταποδαρούσα με πρόβλημα μινίσκου στα 25 από τα 40 πόδια της και κρατώντας βαριές σακούλες με τα ψώνια της εβδομάδας από τα LIDL, θα είχε περάσει από πάνω»! είπε με εμφανώς σαρκαστική διάθεση, σε ένα ατυχές ευφυολόγημά του. 

Βίντεο: Τσακαλώτος για σαρανταποδαρούσα

Στη συνέχεια μιλώντας για το κρίσιμο ζήτημα της υπερφορολόγησης ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: «Λέτε ότι δεν είναι βέλτιστη λύση για υπερφορολόγηση και μετά μοίρασμα. Σωστό αυτό, δεν είναι βέλτιστη λύση, ούτε εγώ θέλω να την διαλέξω». Υπό το πρίσμα αυτό, μίλησε για τις ευθύνες των άλλων: «Επειδή το ΔΝΤ πάντα υποτιμά την απόδοση των μέτρων και δεύτερον δεν μετράει τα λεγόμενα μη παραμετρικά μέτρα (φοροδιαφυγή, εισπραξιμότητα ΦΠΑ), έχουμε γι’ αυτό το λόγο την υπεραπόδοση. Δεν είναι από τη φορολογία. Είναι από εισφορές επειδή υπάρχουν περισσότεροι εργαζόμενοι, αλλά και από την εφαρμογή του μέτρου για την εθελούσια αποκάλυψη των εισοδημάτων». 

Απαντώντας στις αντιδράσεις των βουλευτών τις ΝΔ για τα λεγόμενά του, ο κ. Τσακαλώτος είπε: «Μην μου χαλάτε την ομιλία επειδή σας έχω στριμώξει. Είσαστε αγενείς»!. Για να επαναλάβει αμέσως μετά: «Η υπεραπόδοση δεν είναι από την υπερφορολογία. Ενα μεγάλο κομμάτι προέρχεται από τις μεταρρυθμίσεις». 

Όμως οι βασικές "μεταρρυθμίσεις" του κ. Τσκαλώτου και της κυβέρνησης γενικότερα αφορούν κυρίως σε περικοπές στις συντάξεις καθώς και σε αυξήσεις στις εισφορές και στους φόρους! 

afirimeno.com

Πηγή: Με στοιχεία από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου